Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 22 Червень 2018 10:36

Македонсько-грецький компроміс

Rate this item
(0 votes)

Прем’єр-міністр Македонії Зоран Заєв і прем’єр-міністр Греції Алексіс Ципрас днями оголосили, що вони домовилися про зміну назви Македонії на «Республіка Північна Македонія».
Також нібито вирішено питання про назву Македонської православної церкви. Церква матиме історичну назву «Охрідська архієпископія».
Наприкінці вересня цього року нову назву «Республіка Північна Македонія» мають затвердити македонські громадяни на референдумі, аби ця країна вступила до НАТО.

На думку Алексіса Ципраса, підписана угода — це велика дипломатична перемога Греції та історичний шанс для Балкан. Зокрема, нова назва має бути закріплена у Конституції «Республіки Північна Македонія». До речі, одним із варіантів нової назви була «Ілінденська Республіка Македонія», проте ця назва не прижилася.
Натомість лідер грецької опозиційної партії «Нова демократія» Кіріакос Міцотакіс заявив, що Ципрас не має політичної легітимності, щоб підписувати угоду про визнання назви, в якій використовується слово «Македонія».
Залагодження грецько-македонської суперечки також потрібно для прогресу на переговорах про вступ Македонії до Євросоюзу. Попри це президент Македонії Георге Іванов звинуватив Зорана Заєва у тому, що «Греція отримала все, чого хотіла, а Македонія нічого не отримала».
На його думку, НАТО і ЄС не можуть бути виправданням для цього «поганого договору». Поки що незрозуміло, наскільки потужним буде внутрішньополітичний опір опозиції в Македонії і Греції щодо цього «номінаційного компромісу».
Досвід новітньої історії свідчить, як важко досягаються компроміси на Балканах попри потужний тиск із боку ЄС і НАТО.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».