Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 22 Червень 2018 10:34

Ритуал дотримано

Rate this item
(0 votes)

19 червня 2018 року у Мінську відбулося традиційне засідання Вищої ради Союзної держави Росії і Білорусі. Створене в 1997 році об’єднання більше має міфічноностальгічний зміст, аніж втілює собою реальний союз двох держав.

Білоруські державні засоби масової інформації наголошують, що завдяки Союзу білоруси мають право вільно працевлаштовуватись у Росії, в обох країнах діють, принаймні на папері, однакові ціни на енергоресурси, що підтримує на плаву великі підприємства білоруської індустрії, забезпечуючи їм ринок збуту.

Водночас ці «переваги» Союзу є предметом критики з боку білоруської національно орієнтованої опозиції. Її представники наголошують, що Росія має воєннополітичні переваги у Білорусі, що обмежує національний суверенітет та загострює відносини Білорусі із Заходом.
У відповідь на цю критику офіційні власті наголошують, що, на відміну від Сирії, Білорусь не визнала приналежності Криму Росії, так само як не визнала «незалежності» самопроголошених Абхазії і Південної Осетії.
Але й без опори на Кремль влада Олександра Лукашенка також виглядає непевною. Ось чому йому й доводиться маневрувати, аби отримати максимальні економічні переваги з мінімальними політичними збитками. Проте така політична еквілібристика з кожним роком стає все важчою.
У свою чергу, Путіну необхідно демонструвати «успіхи» у зовнішній політиці, тим паче що внесений до Держдуми законопроект про підняття пенсійного віку для російських громадян може створити в «єдиний день голосування» 9 вересня на виборах місцевих органів влади проблеми, особливо на виборах мера Москви.
Гра на імперських почуттях росіян має нейтралізувати факт збільшення для простих громадян Росії ціни за агресію проти України та підважити міжнародну ізоляцію Кремля.
У цьому сенсі важливі такі ритуали, як зустріч Ради Союзної держави. Утім, за парадним фасадом зустрічі у Мінську важко приховати реальні проблеми Союзної держави.
Олександр Лукашенко неодноразово демонстрував межі своїх поступок Кремлю. Володимир Путін також не готовий іти на реальне створення союзного парламенту та інших союзних органів законодавчої і виконавчої влади, зважаючи на проблеми власного політичного виживання після завершення чергового президентського терміну.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».