Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 15 Червень 2018 18:38

«Велика сімка» увійшла у торгівельні війни

Rate this item
(0 votes)

У канадській провінції Квебек відбувся черговий саміт глав держав — членів «великої сімки». Зазначена зустріч увійде в історію як одна з найменш ефективних.
Ще напередодні переговорів президент США Дональд Трамп закликав своїх колег прийняти американські умови уникнення торговельних війн.
На думку Трампа, канцлер ФРН Ангела Меркель, президент Франції Емманюель Макрон, прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо, прем’єр-міністр Італії Джузеппе Конте, прем’єр-міністр Великої Британії Тереза Мей, прем’єр-міністр Японії Сіндзо Абе мали погодитися на створення зони вільної торгівлі на американських умовах.

Але ця пропозиція не знайшла підтримки. У відповідь Трамп під приводом підготовки до сінгапурської зустрічі з північнокорейським лідером достроково залишив Квебекський саміт.
Внаслідок такого дипломатичного демаршу Трамп не підписав заключної декларації саміту «великої сімки». Цей документ засвідчив наявність глибоких розбіжностей між США та їхніми ключовими партнерами з питань митних і тарифних обмежень у торгівлі.
Також не було нейтралізовано протиріччя між США та європейськими країнами щодо виходу Сполучених Штатів Америки з угоди з Іраном щодо розвитку іранської ядерної програми. Загалом наявність протиріч із торговельних питань відсунула на другий план проблематику міжнародних проблем безпеки.
Попри зусилля головуючої на зустрічі Канади не вдалося погодити спільну позицію країн «великої сімки» щодо Росії. Трамп усіх шокував напередодні саміту, запропонувавши повернути до «великої сімки» Росію, але на цьому саміті це питання так і не пролунало.
Натомість Канада, Німеччина, Франція і Велика Британія анонсували запровадження з 1 липня проти США митних обмежень. У свою чергу, новий популістський італійський уряд готується до з’ясування відносин із Німеччиною і Францією у форматі Євросоюзу.
Поки що не демонструється готовності сторін до пошуку компромісів. Розбіжності між країнами «великої сімки», наочно продемонстровані на Квебекському саміті, стали особливо видними на тлі показної єдності країн Шанхайської організації співробітництва.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».