Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Квiтень 23, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 15 Червень 2018 18:35

Відновлення діалогу «Нормандської четвірки»

Rate this item
(0 votes)

11 червня 2018 року у Берліні відбулася зустріч міністрів закордонних справ країн «нормандської четвірки». Системні зусилля заради її організації доклав міністр закордонних справ Німеччини Хайко Маас. Ключовим питанням переговорів були умови запровадження миротворчої місії на Донбасі.

Російський міністр закордонних справ Сергій Лавров зазначив, що будь-яка миротворча місія на Донбасі може відбутися лише за згоди Росії. Він також зауважив, що погодження потребують питання формату і мандата можливої гіпотетичної місії. Росія залишається на позиції запровадження охоронної місії для спостерігачів ОБСЄ на лінії зіткнення.

Натомість Україна закликала Німеччину і Францію підтримати проект розміщення повномасштабної місії миротворців на всій окупованій території Донбасу з правом контролю ділянки українсько-російського кордону.
Досі ООН реалізовувала такі види миротворчих операцій: місія добрих послуг і спостереження — мандат якої полягає у наданні допомоги з виконання сторонами конфлікту угод, що регулюють мир; місія з контролю за кордонами і демілітаризацією територій із завданням досягнення національного примирення; місія контролю за виведенням іноземних військ; місія тимчасових адміністрацій.
Експерти наголошують, що місії з підтримки миру не можуть тривати кілька тижнів чи місяців. У більшості випадків такі місії розпочинають роботу після встановлення домовленостей між сторонами конфлікту. Але нині навіть перші пункти Мінських домовленостей щодо припинення вогню не виконуються.
Враховуючи постійні загострення конфлікту, з високою ймовірністю можна припустити, що гіпотетична миротворча місія в Україні буде тривалою. Відкритим є також питання фінансування такої місії та її складу.
Міжнародне право чітко вказує на те, що конфлікт в Україні — це окупація. Але чи можливе у такому разі проведення миротворчої операції за стандартними сценаріями, адже миротворці — це не союзники.
Зважаючи на відсутність відповідей навіть на запитання, які на поверхні, не варто розраховувати на швидке вирішення питання введення миротворчої місії на Донбас.
Фактично нинішні берлінські переговори міністрів закордонних справ «нормандської четвірки» яскраво засвідчили неможливість вирішення проблеми за відсутності за столом переговорів США.
Без американсько-російського погодження мандата миротворчої місії ООН на Донбасі вирішити це питання неможливо. Однак дипломатичні зусилля у форматі «нормандської четвірки» мають крок за кроком наближати вирішення цієї проблеми, яка продовжує дестабілізувати європейську систему безпеки.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».