Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 15 Червень 2018 18:33

Північнокорейсько-американський діалог

Rate this item
(0 votes)

12 червня 2018 року у Сінгапурі відбулась історична зустріч Дональда Трампа і Кім Чен Ина. До останнього було незрозуміло, чи взагалі вона відбудеться.

Ще за тиждень до рандеву Північна Корея рішуче зруйнувала свій полігон, де проводились ядерні випробування. Це відбулося на тлі заяви радника президента США Джона Болтона щодо доречності збереження жорсткого силового тиску на КНДР.
Зокрема, не були скасовані традиційні військові навчання США і Південної Кореї. Досі такі навчання автоматично блокували будь- які сподівання на повернення до дипломатичного врегулювання.

За тиждень до сінгапурської зустрічі російський міністр закордонних справ Сергій Лавров особисто у Пхеньяні попереджав Кім Чен Ина від надмірної довіри Трампу. Російські аргументи вибудовувалися на прикладі зміни позиції Трампа щодо іранської ядерної програми.
Мовляв, Трамп перекреслив спадок свого попередника Барака Обами у питанні іранської ядерної програми, не може бути гарантій того, що наступник Трампа не перекреслить гіпотетичних домовленостей щодо північнокорейської ядерної програми.
По лінії спеціальних служб Кім Чен Ина наполегливо попереджали щодо можливості воєнного перевороту у Пхеньяні під час його сінгапурської зустрічі з Трампом. Але мотивація Кіма досягнути миру на Корейському півострові виявилася потужнішою за всі попередження.
Трамп, готуючись до переговорів із Кімом, заявив: якщо відчує його нещирість, відразу перерве переговори. До початку переговорів їхній порядок денний не було оприлюднено.
Проте логіка речей вказує на найбільш гострі питання. Північна Корея наполягає на заміні угоди про припинення вогню 1953 року на повноцінний мирний договір. Такий договір може бути правовим форматом наближення до конфедеративного союзу Півночі і Півдня.
За результатами зустрічі президента США Дональда Трампа й лідера КНДР Кім Чен Ина 12 червня в Сінгапурі сторони підписали спільну заяву, в якій домовилися про зустрічні кроки принаймні по чотирьох пунктах.
Текст офіційного документа оприлюднив у вівторок Білий дім.
У ньому, зокрема, висловлюються наміри встановити нові двосторонні відносини; побудувати міцний мир у КНДР; провести повну денуклеаризацію Корейського півострова, а також повернути останки загиблих у Корейській війні. Крім того, у спільній заяві закріплюється домовленість щодо продовження переговорного процесу між двома країнами.
Позитивним є сам факт такої зустрічі, яка ще за два місяці до неї не була гарантована.
Навіть складний дипломатичний діалог є кращим за війну. Попереду багато перешкод, але за доброї політичної волі можливі й дипломатичні дива.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».