Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Середа Квiтень 24, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Вiвторок, 10 Квiтень 2018 13:02

Корейська «відлига»

Rate this item
(0 votes)

Днями північнокорейський диктатор Кім Чен Ин у напівсекретному режимі відвідав Китай. Тільки після завершення візиту Пекін підтвердив факт його проведення та зафіксував результати переговорів.

Китай обрав курс на розрядку напруження на Корейському півострові. Свідченням цього можна вважати заплановану на 27 квітня 2018 року зустріч глав Південної Кореї і Північної Кореї. Якщо цей саміт відбудеться, він буде першим за десять років на вищому рівні між двома корейськими державами.
Крім того, на тлі очікуваної анонсованої зустрічі Дональда Трампа і Кім Чен Ина США залагодили торговельну війну з Республікою Корея. В обмін на згоду Сеула купувати більше американських автомобілів США погодилися скасувати митні обмеження на імпорт сталі виробництва південнокорейських металургів. Об’єктивно це має зміцнити позиції Сеула на переговорах із Пхеньяном.

Водночас невизначеними залишаються перспективи китайськоамериканської торговельної війни. Фактично Китай має ще тиждень, аби знайти відповідь на ініціативу Дональда Трампа щодо перегляду мита на китайські товари, які експортуються у США.
Поки що сторони обмінялися списками товарів, на які можуть бути введені підвищені мита. Поза грою залишається Світова організація торгівлі. Отже, якщо взаємні китайськоамериканські санкції будуть включені на повну потужність, це вдарить по всій світовій економіці.
Неминучим буде новий виток глобальної економічної кризи, який загострить чимало локальних регіональних протиріч та регіональних війн.
Зважаючи на ризики такого типу конфлікту, Китай готовий домовлятися. Торговельна війна вдарить по обох економічних системах, тим паче що дедалі важче визначити, де починається суто американський, а де суто китайський бізнес.
Аби посилити цю взаємозалежність, США вимагають від Пекіна дозволу американським компаніям володіти повним пакетом акцій китайських фірм. Але ця гра дуже тонка і ризикована.
Пекінські стратеги не можуть не розуміти: чим більше Китай буде піддаватися тиску, тим у вужчі рамки Пекін будуть заганяти. Але це одночасно підвищує ризик того, що Росія і Китай укладуть повноцінний антизахідний воєннополітичний союз. Поки що у разі реалізації розрядки на Корейському півострові ці апокаліптичні сценарії нейтралізуються.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».