Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Вiвторок, 10 Квiтень 2018 12:59

Турецький фактор на Балканах

Rate this item
(0 votes)

Днями президент Туреччини Реджеп Ердоган оголосив про взяття турецькими військами прикордонного сирійського міста Афрін.

Це стало приводом для офіційного завершення операції під кодовою назвою «Оливкова гілка», яка тривала майже квартал. Але насправді турецька армія продовжує зачищати курдські населені пункти по всьому периметру турецько-сирійського кордону.
Черговою зоною конфронтації вже за участі американсько-британських сил спеціальних операцій, які виконують роль військових радників у сирійських курдів, стало прикордонне містечко Манбідж.
Отже, фактично на наших очах у Сирії відбувається «таємна» війна між союзниками по НАТО: з одного боку — Туреччиною, яка ніколи не погодиться на створення «незалежного Курдистану» у будь-якому вигляді, з іншого — у конфлікт із тактичних міркувань залучений спецназ США і Британії. Так війна стає продовженням політики іншими засобами.

Маючи чимало проблем у Сирії, Туреччина одночасно намагається здійснити дипломатичний прорив на європейському напрямку. Позаяк Болгарія у першому півріччі поточного року головує в ЄС, саме у Варні днями відбулися переговори голови Європейської комісії Жан-Клода Юнкера і президента Туреччини Реджепа Ердогана.
Назрів час з’ясування протиріч між ЄС і Туреччиною у питаннях торгівлі, безпеки, боротьби з тероризмом. Крім того, досить помітними є відмінності у позиціях Туреччини та Євросоюзу щодо ситуації у Палестині, на Балканах, у Сирії, Іраку, Лівії, М’янмі. Крім Близького Сходу, серйозним подразником для Туреччини залишаються також важливі для ЄС Балкани.
На цьому тлі знову «іскрить» пожежа косовського конфлікту. На днях у північнокосовському місті Косовська Митровиця відбулися зіткнення між сербами та албанцями. Сербська партійна коаліція на знак протесту залишила парламент Косова.
Але турків безпосередньо стосується реакція прем’єр-міністра Косова Рамуша Карадіная, який звільнив керівників спецслужб Косова. Приводом стало їхнє лояльне ставлення до турецької вимоги видати Анкарі громадян Туреччини, які були звинувачені у причетності до спроби здійснення в липні 2016 року воєнного державного перевороту в Туреччині.
Невидача з Косова цих шістьох турецьких громадян засвідчила, що Карадінай більше орієнтується на Євросоюз. Адже, наприклад, Німеччина попри дипломатичний скандал із Туреччиною надала політичний притулок майже тисячі турецьких громадян, також звинувачених турецькими органами юстиції у причетності до спроби перевороту.
Зрозуміло, що Ердоган «покарати» Євросоюз не може, але він уже оголосив про скорочення спонсорської допомоги властям Косова. Цей крок може посилити вплив у Косові радикальних ісламістів, що може створити Євросоюзу додаткові проблеми.
Але навіть таке гіпотетичне розгортання подій може зіграти на руку Туреччині, яка знову доведе Євросоюзу свою незамінність та матиме нагоду вкотре поцікавитися, чому так повільно усуваються перешкоди на переговорах щодо можливого членства Туреччини в Євросоюзі.
Утім, причина цього в тому, що Туреччина — не та країна, яку у ЄС хотіли б бачити замість Великої Британії. І цю ситуацію не може змінити на користь Туреччини навіть її значний вплив на Балканах.
Тому Ердоган розраховує спочатку максимально убезпечити Туреччину від курдського фактора, а потім із позицій сили вести переговори з ЄС.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».