Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 29 Березень 2018 17:58

Чи піде Трамп шляхом Ніксона?

Rate this item
(0 votes)

До­нальд Трамп здійс­нив чер­го­ву ата­ку про­ти слід­ства у спра­ві ро­сій­ських кон­так­тів сво­їх спів­пра­ців­ни­ків, яке ве­де спе­ці­аль­ний про­ку­рор Ро­берт Мюл­лер.

У серії твітів він уперше персонально напав на Мюллера, стверджуючи, що його розслідування «ніколи не повинно було початись», оскільки спирається виключно на неправдиві матеріали, надані йому демократами, і є не чим іншим, як «полюванням на відьом».
Це викликало спекуляції і домисли, що це є пропагандистською підготовкою до звільнення прокурора, що за дорученням президента може зробити заступник генерального прокурора Род Розенстайн.

Білий дім, як можна було очікувати, заявив, що президент не має наміру звільняти Мюллера, але чи дозволять йому закінчити слідство?
До цього закликали Трампа у Конгресі республіканці. Напевно, зараз звільнення Мюллера нагадує про «жах суботньої ночі» у 1973 році, коли президент Ніксон позбувся таким чином прокурора, що вів розслідування справи «Вотергейт».
Це спричинило низку відставок в апараті юстиції, а закінчилося відставкою самого Ніксона, якому безпосередньо загрожував імпічмент.
Такий сценарій нині малоймовірний: Ніксон мав проти себе демократичну більшість у двох палатах Конгресу, а Трампа захищає республіканська більшість. Доказів порушення Ніксоном законів і навіть Конституції набагато більше, ніж у випадку Трампа.
Слідство, здається, прямує у напрямку пошуку доказів інших злочинів. Передовсім перешкоджання роботі органів юстиції, наприклад чинення тиску на попереднього директора ФБР Джеймса Комі, який свого часу розслідував «Кремльгейт».
Останнім часом Мюллер почав вимагати видачі документів «Трамп Організейшен» (Tramp Organization) — фірми нерухомості президента, якою нині опікується його родина. Документи стосуються його бізнесу в Росії.
Мюллер може також зацікавитися контактами адвокатів президента з порнозіркою Штормі Деніелс, чиє мовчання у справі її нібито роману з Трампом остаточно не вдалося гарантувати. Спеціальні прокурори йдуть за кожним підозрілим слідом — пам’ятаймо, що до імпічменту Клінтона привів сексскандал із Монікою Левінськи, на чий слід натрапив прокурор Кеннет Стар, який до цього вивчав можливі фінансові порушення тодішнього президента.
Дров до багаття останніми днями підкинув колишній директор ЦРУ Джон Бреннан, який повідомив в інтерв’ю журналу Newsweek, що Трамп з якоїсь причини боїться Володимира Путіна.
Newsweek зазначає, що слова Бреннана з’явились уже після того, як Дональд Трамп у телефонній розмові привітав Володимира Путіна з виграшем уже четвертих президентських виборів. Президент США поздоровив Путіна попри думку його радників з питань національної безпеки, які закликали його цього не робити.
«Думаю, що він (Трамп) боїться президента Росії. Можна тільки здогадуватися, чому так є: росіяни можуть мати на нього щось таке, що в кожний момент може виплисти і ускладнити життя Трампові.
Зрозуміло, відносини з Росією важливі і їх треба поліпшувати, але факт, що Трамп має надзвичайне ставлення до Путіна, не говорить про нього нічого поганого і, на мою думку, лише є сигналом, що президент дуже серйозно чогось боїться», — заявив колишній керівник ЦРУ у розмові з телеканалом MSNBC.
Бреннан також попередив, що відставка з посади Роберта Мюллера може викликати конституційну кризу в країні. «Вважаю, що Трамп проявив відсутність розуміння засад міжнародної політики, а також нерозуміння обсягу відповідальності президента США. Він підступний, нечесний, проявляє відсутність правової культури і продовжує, на мою думку, дискредитувати посаду президента», — додав Бреннан.
Мюллер уже висунув кримінальні звинувачення кільком колишнім співробітникам Трампа. Дехто з них пішов на співпрацю зі слідством, сподіваючись отримати мінімальне з можливих покарань. Хто знає, що вони скажуть слідчим? Не дивно, що президент нервує.
До того ж за неповні вісім місяців відбудуться вибори у Конгрес, які згідно з нинішніми опитуваннями принесуть відновлення більшості демократів у палаті представників. А вони дуже хочуть залити сала за шкіру президенту.

Євген ПЕТРЕНКО

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».