Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 16 Березень 2018 10:20

Велика Британія і ЄС

Rate this item
(0 votes)

Днями Європейська комісія затвердила проект Угоди про вихід Великої Британії з Євросоюзу. Текст Угоди став результатом тривалих переговорів, але поки що є документом, який потребує доопрацювання.

За часовими параметрами процес виходу Великої Британії з Євросоюзу має з правової точки зору закінчитися 30 березня 2019 року, однак у самій Британії триває дискусія з приводу доцільності цього кроку.
Прем’єр-міністр Тереза Мей невтомно наголошує, що Консервативна партія у відносинах з Євросоюзом робить усе правильно. Натомість опозиційні лейбористи критикують владу, зокрема за нехтування пропозицією розробити нову митну угоду з Євросоюзом після виходу з ЄС.

У відповідь Тереза Мей зазначає, що ЄС категорично проти пошуку компромісів щодо збереження зони вільної торгівлі після завершення процедури виходу Великобританії. Правда, існують деякі суттєві нюанси. Зокрема, ЄС зацікавлений у збереженні «відкритого неба», максимальної лібералізації правил перетину кордону з Великою Британією.
Особливо актуальним це питання є у випадку британського анклаву Гібралтар. Іспанія вже наголошує, що заблокує набуття чинності будь-якого документа про вихід Великої Британії з ЄС, якщо не будуть враховані іспанські інтереси щодо поетапного повернення Гібралтара до складу Іспанії. Британські чиновники називають це шантажем та закликають ЄС зайняти більш раціональну позицію та вплинути на Мадрид.
Крім відкритих зовнішньополітичних питань щодо виходу Британії з ЄС, залишаються неврегульованими деякі внутрішньополітичні питання. Відомий фінансист та прихильник ідеї відкритого суспільства Джордж Сорос навіть намагається профінансувати кампанію за скасування виходу Великої Британії з ЄС.
Проти цього категорично висловлюється нинішній британський міністр закордонних справ Борис Джонсон, який відіграв ключову роль у просуванні ідеї проведення референдуму щодо виходу з ЄС. Поки що шанси на організацію альтернативного референдуму виглядають не дуже реалістично, але Сорос не зневірюється. Тим паче що заяви президента США Дональда Трампа щодо запровадження митних тарифів на європейську металургійну продукцію підважують стратегічну мету ідеологів виходу Великої Британії з ЄС.
Вони сподівалися, що за межами Євросоюзу з його жорсткими митними та тарифними правилами Велика Британія зможе стати глобальним центром, який виконуватиме роль посередника між різними зонами вільної торгівлі в Європі, Північній Америці, Південно-Східній Азії. Утім, велика ймовірність загострення глобальних торговельних конфліктів збільшує ризик втрати Великою Британією такої ролі.
Британська дипломатія намагається уникнути такого розвитку подій, однак виступити у ролі своєрідного посередника між Трампом та Брюсселем Лондон також навряд чи зможе. Адже ставлення Трампа до європейських союзників є досить своєрідним і нинішній стан британсько-американських відносин надто далекий від того, який був за часів Маргарет Тетчер і Рональда Рейгана.
Своєрідну незаплановану «допомогу» у зміцненні євроатлантичної солідарності надала путінська Росія. Днями було вбито колишнього кадрового співробітника Головного розвідувального управління РФ Сергія Скрипаля: у 2004 році російська контррозвідка звинуватила його у шпигунстві на користь Великої Британії.
Його засудили, але 2010 року обміняли на російських шпигунів, затриманих у США. Відтоді до вбивства 4 березня 2018 року він жив у Британії. Цей скандальний випадок ще раз підтвердив, що відносини Росії і Заходу дійсно повернулися до стану холодної війни.
Велика Британія за цих обставин наполягає на зміцненні трансатлантичних зв’язків та закликає західних союзників бойкотувати заплановане в Росії на червень 2018 року проведення чемпіонату світу з футболу.
Отже, Велика Британія навіть у випадку завершення процесу виходу з Євросоюзу зостається з Євросоюзом на спільних позиціях щодо європейської та євроатлантичної безпеки. Цей факт залишає відкритими можливості для подальшого розвитку співробітництва Великої Британії і Євросоюзу.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».