Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 23 Лютий 2018 10:59

Індійські двері до Перської затоки

Rate this item
(0 votes)

Упро­довж остан­ніх трьох де­ся­ти­літь Ін­дія пе­ре­тво­ри­ла­ся на най­біль­шо­го пос­та­чаль­ни­ка ро­бо­чої си­ли до ба­га­тих наф­то­ви­до­був­них емі­ра­тів Пер­ської за­то­ки. Ку­вейт, Ка­тар, Об’­єд­на­ні Араб­ські Емі­ра­ти, Оман, Бах­рейн, а та­кож Іран є важ­ли­ви­ми тор­го­вель­но-еко­но­міч­ни­ми парт­не­ра­ми Ін­дії.

Делі намагається в Перській затоці конкурувати з Пакистаном та поліпшувати свій імідж у мусульманському світі. Адже Пакистан традиційно прагне представити Індію як «історичного ворога» мусульман, періодично загострюючи міжконфесійні протиріччя в самій Індії.

Донедавна в Пакистані вважали, що перебування при владі в Делі націоналістичного уряду на чолі з Нарендрою Моді, який починав робити політичну кар’єру у 1991 році з руйнування мечеті в містечку Айодхья, яка була побудована на місці колишнього індуїстського храму, додасть аргументів такій пропаганді.
Утім, дійшовши до влади на вищому рівні, Моді почав проводити послідовну прагматичну політику. Індія за його прем’єрства не шукає нових ворогів, а намагається максимально розширити коло друзів і партнерів.
Нарендра Моді впродовж останніх двох років проводить досить активну політику у мусульманському світі як прем’єр-міністр Індії. За цей час помітно зміцнились індійсько-турецькі та індійсько-іранські відносини. Причому Індія зайняла чітку нейтральну позицію щодо сирійського конфлікту.
Натомість пакистанське суспільство щодо сирійського конфлікту зайняло неоднозначну позицію. Офіційні пакистанські власті, намагаючись уникнути звинувачень у підтримці ісламського радикального тероризму, дистанціювалися від підтримки радикальних ісламістів у Сирії. Але симпатії багатьох простих пакистанців неодноразово висловлювалися публічно на підтримку ідей «Ісламської держави Іраку і Леванту».
Також Індія бере до уваги той факт, що вихідці з Пакистану конкурують з індійцями на ринку праці в регіоні Перської затоки. Утім, принаймні в секторі послуг та інтелектуальної праці індійці мають безперечні переваги над пакистанцями, які головним чином задіяні у сегменті некваліфікованої праці.
Ці тенденції днями були підтверджені, коли прем’єр-міністр Індії відвідав країни Перської затоки. Результатами переговорів стали не лише угоди в торговельно-економічній та інвестиційній сферах, а також домовленість про проведення спільних військово-морських навчань у зоні Перської затоки.
Поки що за критеріями системної присутності в еміратах Перської затоки Індія поступається США, більшості країн Євросоюзу, Японії і Китаю. Але Індія готова надалі на рівні конкурувати з цими центрами впливу за природні і фінансові ресурси еміратів Перської затоки, виборюючи собі статус великої держави ХХІ століття.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».