Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 23 Грудень 2016 04:56

Завершення виборчого циклу у США

Rate this item
(0 votes)

19 груд­ня 2016 ро­ку ко­ле­гія ви­бор­ців США про­го­ло­су­ва­ла за До­наль­да Трам­па. Осо­бли­вість аме­ри­кан­ської ви­бор­чої сис­те­ми пе­ред­ба­чає, що ли­ше ця про­це­ду­ра є фор­маль­ним за­вер­шен­ням ви­бор­чої кам­па­нії.

До останнього моменту трималась інтрига з приводу можливого сюрпризу від виборщиків. Найбільш послідовні прихильники Гілларі Клінтон закликали виборщиків визнати, що на виборах статистичну більшість голосів отримала саме вона, але за розподілом голосів у штатах переміг Дональд Трамп.
Правда, політичні реалісти нагадували, що в усій понад двовіковій політичній історії США було ледь десять виборщиків, які порушили джентльменську угоду та проголосували не за того кандидата, який набрав більшість голосів у їхньому штаті.

Для ймовірної перемоги Гілларі Клінтон у колегії виборщиків за неї, а не за Трампа мали проголосувати майже чотири десятки виборщиків. Якби це сталося, такий результат можна було б сміливо заносити до Книги рекордів Гіннесса як найбільший скандал у політичній історії США.
Проте навіть найбільш непослідовні виборщики, скоріше за все, усвідомлювали, що такі кульбіти бюлетенями, зважаючи на особливу напругу цьогорічної президентської виборчої кампанії у США, могли б поставити країну на межу громадянської війни. Тому попри певну кількість голосів виборщиків всупереч їхнім мандатам загальної кількості виборщиків Дональду Трампу вистачило для офіційного закріплення своєї перемоги.
Набагато більше уваги прикуто до його кадрової політики. Днями Дональд Трамп висунув на посаду державного секретаря США колишнього головного менеджера найбільшої нафтової компанії США «ЕкксонМобіл» Рекса Тіллерсона.
Американські засоби масової інформації відразу згадали, що Тіллерсон має російський орден «Дружби народів» та тісно взаємодіяв із державним концерном «Роснафта». Тому низка республіканців уже закликала сенат відкинути цю кандидатуру.
Знову посилаючись на політичні прецеденти в історії США, можна на пальцях двох рук перерахувати випадки, коли сенат не затверджував на виконавчі посади кандидатів, яких запропонував новообраний президент. Формально такий прецедент був би втручанням законодавчої влади у сферу повноважень виконавчої влади, главою якої є президент США. Зважаючи на це, ймовірність відкинення кандидатури Тіллерсона на посаду державного секретаря, якщо вона реально буде внесена офіційно, дуже низька.
Аналітики вважають, що Тіллерсон особисто знайомий із багатьма впливовими політичними та громадськими діячами в усьому світі. Зрештою, саме йому доведеться реалізовувати помірковано ізоляціоністський курс адміністрації Дональда Трампа на міжнародній арені.
Скоріше за все, розвиток міжнародних подій змусить цю адміністрацію проводити більш активну зовнішню політику. Зокрема, прогнозується, що найбільш імовірним предметом суперечок між США і Росією на початковому етапі президентства Трампа стане ситуація на Кубі та у Венесуелі. Особливо Венесуела цікава для «нафтовика» Тіллерсона, а там за президента Нестора Мадуро правлять бал російські та китайські нафтові компанії.
Тому скептики вважають, що Кремль і Вашингтон за Трампа устигнуть пересваритися ще до запланованої на травень 2017 року у Гельсинкі першої персональної зустрічі Трампа і Путіна. Поки що зрозуміло, що готовність Дональда Трампа послідовно захищати американські національні інтереси у світі виключає навіть натяк на гіпотетичний «медовий місяць» в американськоросійських відносинах після його інавгурації 20 січня 2017 року.
Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».