Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 16 Грудень 2016 08:25

МОЗ розпочало створювати госпітальні округи

Rate this item
(0 votes)

Мі­ніс­тер­ство охо­ро­ни здо­ров’я спіль­но з міс­це­ви­ми ор­га­на­ми вла­ди роз­по­ча­ли ство­рен­ня гос­пі­таль­них окру­гів.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров’я.
«Госпітальні округи створюються для того, щоб упорядкувати мережу закладів медичної допомоги. Впорядкування відбуватиметься за двома принципами: по-перше, має бути забезпечена доступність громадянина до якісної допомоги, по-друге, заклади, де надається ця допомога, повинні мати належне навантаження, аби підтримувати належну кваліфікацію медичних фахівців», — ідеться в повідомленні.

У міністерстві зазначили, що в кожному госпітальному окрузі буде визначена лікарня інтенсивного лікування, яка буде найбільш потужною в окрузі, а решта лікарень будуть перепрофільовані таким чином, щоб там надавалися послуги, які не потребують високотехнологічного обладнання.
У цьому процесі кількість та напрямок лікарень визначають органи місцевого самоврядування, міністерство пропонує лише технічні розрахунки порядку формування округів.
Згідно з нормативними документами до складу госпітального округу повинно входити не менше однієї багатопрофільної лікарні інтенсивного лікування першого та/або другого рівня та інші заклади охорони здоров’я. Перелік медичних втручань з надання вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги затверджуватиме МОЗ так само, як і примірні табелі матеріально-технічного оснащення лікарень.
Міністерство також визначає нормативи кількості обслуговування пацієнтів. Так, багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування 1-го рівня має обслуговувати не менше 120 тисяч осіб, а 2-го рівня — не менше 200 тисяч.
Межі та склад госпітальних округів повинні визначатися так, щоб жителі, які в них проживають, мали доступ до вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги в межах свого госпітального округу. Адміністративним центром госпітального округу визначається населений пункт. Це, як правило, місто з населенням понад 40 тисяч осіб, в якому розміщена багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування другого рівня.
Зона обслуговування госпітального округу визначається своєчасністю доїзду до багатопрофільних лікарень інтенсивного лікування, що не повинен перевищувати 60 хвилин, та бути еквівалентною радіусу зони обслуговування 60 км.
Згідно з постановою уряду, затвердженою 30 листопада ц. р., Міністерство охорони здоров’я повинно у місячний термін затвердити примірне положення про госпітальний округ та до 1 лютого 2017 року внести до Кабінету Міністрів України проект нормативно-правового акта щодо затвердження переліку та складу госпітальних округів.
Госпітальний округ — це функціональне об’єднання закладів охорони здоров’я, розміщених на відповідній території, що забезпечує надання вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги у повному обсязі населенню цих територій, утворюється на основі критеріїв, установлених нормативним актом, та діє відповідно до примірного положення, яке розробляє і затверджує МОЗ.
Як повідомляв Укрінформ, 30 листопада на засіданні Кабінету Міністрів було затверджено 10 постанов щодо реформування сфери охорони здоров’я. Реформа стартує 1 січня 2017 року та передбачає поступові зміни в системі надання медичних послуг протягом трьох років.
Зокрема, планується розпочати зі зміни фінансування первинної ланки медичної допомоги за принципом «гроші за пацієнтом», запровадити референтні ціни на ліки та механізм відшкодування вартості ліків за трьома групами захворювань: серцево-судинні, бронхіальна астма, цукровий діабет 2-го типу, та створення системи госпітальних округів з подальшим реформуванням фінансування вторинної (спеціалізованої) ланки медичної допомоги.
Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».