Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 09 Грудень 2016 01:23

Трамп формує команду

Rate this item
(0 votes)

У трьох шта­тах три­ває юри­дич­на бо­роть­ба нав­ко­ло ви­мог пе­ре­ра­хун­ку го­ло­сів ви­бор­ців. 
На­га­да­ємо, що кан­ди­дат від Де­мо­кра­тич­ної пар­тії Гіл­ла­рі Клін­тон ви­зна­ла свою по­раз­ку ще вве­че­рі 8 лис­то­па­да, то­му не во­на, а пред­став­ни­ки Пар­тії зе­ле­них, чия офі­цій­на кан­ди­дат­ка на по­са­ду пре­зи­ден­та на­бра­ла мі­зер­ну кіль­кість го­ло­сів, до­мо­гли­ся по­втор­но­го під­ра­хун­ку го­ло­сів, зок­ре­ма у шта­ті Віс­кон­сін.

Але поки що не вдалося довести факт фальсифікації бюлетенів. Якщо згадувати аналогічні події за підсумками президентських перегонів 2000 року, тоді крапку в іграх з перерахунком голосів поставив Верховний суд США, який за тиждень до голосування виборщиків зупинив цю процедуру.

Здається, що Дональд Трамп також має такий варіант дій. Він почувається досить упевнено і продовжує визначатись із ключовими призначеннями у своїй адміністрації.
Американські політологи вважають, що Дональд Трамп досить швидкими темпами формує владну команду, з якою офіційно 20 січня 2017 року увійде до Білого дому. Зокрема, на одну з ключових посад — міністра оборони — буде призначено відставного генерала морської піхоти Джеймса Меттіса. Він неодноразово висловлював стурбованість експансіоністською політикою Росії щодо України, Сирії і Балкан. Меттіс також звинувачує Росію у намірі «розірвати НАТО на частини».
Поки що залишається інтрига із призначенням на посаду державного секретаря США: ключовими кандидатами американська преса називає колишнього мера НьюЙорка Рудольфа Джуліані та Мітта Ромні.
Вважається, що Джуліані як особистий друг Трампа є для нього більш прийнятним кандидатом, аніж адепт релігійної секти мормонів Мітт Ромні. Щоправда, останнього наполегливо Трампу рекомендує верхівка Республіканської партії.
У будьякому разі новому державному секретарю доведеться демонструвати високий дипломатичний професіоналізм, аби корегувати іноді ексцентричні заяви і дії Трампа.
Зокрема, після оголошення наміру скасувати підпис Барака Обами під угодою про створення Тихоокеанського економічного товариства, яке розглядалось як спосіб підриву економічного потенціалу Китаю, Трамп мав телефонну розмову із президентом Тайваню Цай Інвень. Після цього команда дипломатичних радників Трампа закликала Китай спокійно відреагувати на цей факт. Трамп зазначив, що США продають Тайваню зброї на мільярди доларів, тому він не міг знехтувати вітальним телефонним дзвінком від президента Тайваню.
Пекін відповів, що спокійно реагуватиме, якщо Трамп погодиться провести референдум щодо відокремлення штату Каліфорнія від США, адже китайська політична еліта продовжує вважати Тайвань частиною материкового Китаю.
Така наполегливість Пекіна мотивувала багатьох мешканців Тайваню на цьогорічних президентських виборах підтримати Цай Інвень, яка виступає за офіційне проголошення незалежності Тайваню. На Тайвані факт її розмови з Дональдом Трампом сприйняли як потенційну можливість проведення референдуму щодо незалежності Тайваню. Правда, вже понад два десятки років офіційна оборонна доктрина Китаю визнає саму спробу офіційного проголошення незалежності Тайваню як привід до війни. Тож у Пекіні нагадали Трампу, що конструктивний діалог із Вашингтоном можливий лише за умов відмови США від розіграшу «тайванської карти».
Крім того, новому державному секретарю США доведеться заспокоювати союзників по НАТО: Норвегія вже закликала Трампа швидко визначитись із політикою щодо Росії. Багатьом все ще здається, що 45й президент США буде готовий до цинічних торгів із Путіним щодо європейських справ.
Зокрема, гіпотетичне призначення Рудольфа Джуліані на посаду державного секретаря США багатьма аналітиками розглядається як спосіб показати Кремлю готовність до таких торгів. Як бачимо, складність обрати політика, який стане новим державним секретарем США, обумовлена стратегічним значенням цієї посади як для зовнішньої, так і для внутрішньої політики США.
Ймовірніше, він візьме паузу у вирішенні цього кадрового питання до офіційного завершення голосування колегії виборщиків 19 грудня, адже саме ця процедура вважається офіційним завершенням виборчої кампанії.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».