Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 11 Листопад 2016 11:07

Болгарський вибір

Rate this item
(0 votes)

Вибори президента Болгарії відбулися 6 листопада 2016 року. Це другі вибори глави держави після вступу у 2007 році Болгарії до Євросоюзу. На цю посаду було 23 претенденти.
Фактично ці президентські вибори є лакмусовим папірцем для визначення тенденцій зміни політичних симпатій у цій країні. Болгарські ліберали вважають, що російські спецслужби досить активно беруть «участь» у болгарській виборчій кампанії.
Для Кремля це особливо принципово, адже його спецслужби програли парламентські вибори у Чорногорії, зате «взяли реванш» у першому турі недавніх молдовських президентських виборів. Можна припустити, що у Болгарії Кремль збирається підтримати зміну «антиросійських політичних еліт». Тому, попри чималу кількість внутрішніх соціальних проблем, чи не головною темою виборів стали зовнішньополітичні орієнтири Болгарії.

Зокрема, колишній болгарський генерал, який був відомий ще за часів участі Болгарії в Організації Варшавського договору Румен Радєв, переконує виборців у тому, що можна одночасно бути прихильником європейських цінностей і не бути «русофобом». Його опоненти на перегонах звертають увагу на неприпустимість потурання російським імперським амбіціям після окупації Криму та агресії проти України. Утім, результат голосування у першому турі лише визначив фаворитів.
Усе вирішиться в другому турі голосування, куди вийшли кандидат правлячої партії «Громадяни за європейське майбутнє Болгарії» Цецка Цачева та кандидат від Соціалістичної партії Болгарії Румен Радєв. Чимало залежатиме від позиції тих, хто голосував за кандидата від Патріотичної партії Красіміра Каракачанова.
Прем’єрміністр Болгарії від партії «Громадяни за європейське майбутнє Болгарії» Бойко Борисов стверджує, що у разі перемоги кандидатасоціаліста на президентських виборах він як голова уряду подасть у відставку, що неминуче спровокує позачергові парламентські вибори у Болгарії.
Одночасно з президентськими виборами відбувся референдум щодо зміни виборчого законодавства країни. Пропонується перейти до мажоритарної системи виборів та зменшити фінансування політичних партій. Наразі за один голос партії отримують з державного бюджету 11 левів, а пропонується давати лише один лев.
Утім, результат цього референдуму ще має затвердити Конституційний суд Болгарії. Правда, більш символічним вибором можна вважати другий тур голосування. Поки що політологи пророкують перемогу кандидату від соціалістів. Але все залежатиме від активності виборців у другому турі голосування.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».