Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Квiтень 16, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 19 Серпень 2016 10:35

Кашмір кровоточить

Rate this item
(0 votes)

Дру­гий мі­сяць три­ва­ють ма­со­ві за­во­ру­шен­ня в ін­дій­ській час­ти­ні шта­ту Каш­мір. На по­чат­ку лип­ня при­во­дом до де­мон­стра­цій ста­ло вбив­ство си­ла­ми пра­во­по­ряд­ку Ін­дії міс­це­во­го іс­ла­міст­сько­го ак­ти­віс­та.

Цей конфлікт є одним із найбільш застарілих: його витоки — у часах територіального поділу колишньої Британської Індії та утворення незалежної Індії і незалежного Пакистану. Прикордонний між цими державами штат Кашмір не вписувався в алгоритм поділу територій. Британці домоглися, аби ті території, де більшість становили індуїсти, залишились у складі Індії, натомість території, на яких домінували мусульмани, мали відійти до Пакистану.
Однак у Кашмірі 1947 року правив раджа-індуїст, а більшість населення становили мусульмани. Проте, аби зберегти свою владу, раджа звернувся до Індії, яка ввела до штату війська і відторгла його від Пакистану. Це стало приводом для першої індійсько-пакистанської війни 1947–1948 років.
Цей конфлікт став одним із перших у практиці діяльності Організації Об’єднаних Націй. Тоді ООН направила до зони індійсько-пакистанського розмежування в Кашмірі один із перших миротворчих контингентів, але миротворці лише зафіксували факт поділу Кашміру на пакистанську та індійську частини.
Відтоді у 1965 році, 1971-му Індія і Пакистан воювали, аби забрати кожен собі всю територію Кашміру.

Проте ситуація залишилася незмінною. Після виведення радянських військ з Афганістану чимало радикальних ісламістів прибули до Кашміру, аби воювати далі проти Індії, тому після 1989 року в індійській частині Кашміру регулярно продовжували надзвичайний стан. Це дає підстави Пакистану називати Індію окупанткою Кашміру. Утім, з пакистанського боку демаркаційної кашмірської лінії також розташовано серйозні військові сили.
Ситуація стала ще більш напруженою після того, як у травні 1998 року Індія і Пакистан синхронно офіційно оволоділи ядерною зброєю. Вже влітку 1999 року вони знову зійшлися у збройній сутичці поблизу льодовика Ладакх.
Зазначимо, що після індійсько-пакистанської війни 1965 року Ладакх став символом пакистансько-китайського стратегічного союзу, спрямованого на стримування Індії. Але високо в горах, де вічні сніги, технічно складно демаркувати державний кордон. Тому в 1999-му світовій спільноті довелося докласти чимало зусиль, аби замирити Індію і Пакистан.
Початок ХХІ століття позначився помітними змінами внутрішньополітичної ситуації в індійській частині Кашміру. Після терактів у США 11 вересня 2001 року радикальна частина ісламістів, засудивши союз Пакистану і США проти афганських талібів, почала виступати за незалежність Кашміру. Індійська і пакистанська влада побачила в цьому спільну загрозу, тим паче, що після гучного теракту, скоєного восени 2008-го кашмірськими ісламістами в індійському місті Мумбаї, Пакистан та Індія знову опинилися на межі війни.
Після 2011 року, коли в Індії до влади прийшли індуські націоналісти з партії «Бхаратія джаната», вони зробили режим безпеки в Кашмірі ще більш жорстким. У свою чергу, стурбованість пакистанських спецслужб викликає багатий військовий досвід, який кашмірські ісламісти отримали на сирійському фронті у складі загонів бойовиків «Ісламської держави». Скоріше за все, аби запобігти загрозі проголошення незалежності ісламістського Кашміру, Індія і Пакистан намагатимуться шукати компроміс.
Пакистан, звичайно, не міг не засудити жорстких дій індійських сил безпеки проти борців за незалежність Кашміру, але за фактом існують ознаки того, що двостороння угода 2008 року про запобігання тероризму нарешті починає діяти, адже вперше від 1947 року в Індії і Пакистану в Кашмірі з’явився «спільний ворог» — радикальні ісламісти, які кидають виклик існуванню як Індії, так і Пакистану.
Виявляється, що ядерна зброя може взаємно стримувати один одного від прямої агресії, але не може захистити від звичайних загроз безпеці. Звісно, спільна боротьба з партизанами «Ісламської держави» в Кашмірі не дуже швидко зробить можливим диво остаточного мирного врегулювання цієї застарілої індійсько-пакистанської суперечки. Ще довго Кашмір кровоточитиме.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».