Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 08 Липень 2016 10:50

Спільна оборона НАТО проти гібридних війн

Rate this item
(0 votes)

У Вар­ша­ві сьо­го­дні роз­по­чав­ся са­міт 28 кра­їн — чле­нів НА­ТО. Аль­янс праг­не про­де­мон­стру­ва­ти го­тов­ність за­вер­ши­ти пла­ни вій­сь­ко­во-тех­ніч­ної мо­дер­ні­за­ції, за­твер­дже­ні на по­пе­ред­ньо­му са­мі­ті у ве­рес­ні 2014 ро­ку. Бу­де про­ана­лі­зо­ва­но най­більш сер­йоз­ні від ча­сів за­вер­шен­ня хо­лод­ної вій­ни ви­кли­ки між­на­род­ній без­пе­ці. Зок­ре­ма, на­пру­же­ною за­ли­шає­ть­ся си­ту­ація на кор­до­ні Ту­реч­чи­ни з Іра­ком і Си­рією, а та­кож на се­ре­дзем­но­мор­сько­му флан­зі НА­ТО, зва­жа­ючи на не­ста­біль­ність у Пів­ніч­ній Аф­ри­ці.

Стратегія альянсу передбачає зміцнення оборони і стримування потенційних агресорів. Не менш важлива проблема стосується забезпечення стабільності за межами кордонів країн — членів НАТО. Особлива увага приділена слабким і недієздатним країнам на цих рубежах.

Існує елемент стримування, який стосується сфери відповідальності кожної держави — члена НАТО. Це — забезпечення самооборони, протидія гібридним і кібернетичним війнам, захист ключових об’єктів військової і цивільної інфраструктури. Це союзники можуть робити самостійно або за допомогою інших союзників.
Другий компонент стримування пов’язаний із загальним військовим потенціалом. Завершується створення оновлених сил швидкого реагування чисельністю 40 тисяч військових, не лише сухопутних, а й військовоповітряних і військовоморських сил. На східноєвропейському фланзі НАТО створено шість командних центрів, покликаних координувати зусилля військ країн — членів НАТО.
Географічно вони розкидані від Естонії до Болгарії. Причому на території Польщі та Румунії створено два постійно діючих штаби НАТО. Один — для північного сходу, а інший — для південного сходу флангів НАТО. Частина повноважень у випадку кризових ситуацій зосереджена у штабквартирі верховного командування НАТО в бельгійському містечку Монс.
За планом просунутого передового базування по батальйону розміщено на території Польщі та Балтійських країн. У травні введено в дію базу протиракетної оборони в Девеселу (Румунія). До 2018 року аналогічна база буде створена на території Польщі. Ядерний потенціал НАТО залишається безпечним, надійним та ефективним.
Саміт 2014 року поставив за мету довести до 2024 року рівень військових витрат до двох відсотків валового національного продукту. Поки що стільки витрачають тільки США. Але 27 інших країн — членів НАТО вже запланували збільшення фінансування своїх оборонних програм. Адже лише за таких умов НАТО може залишитись ефективним військовим альянсом, який стоїть на захисті інтересів демократичних країн у динамічному та ризиковому глобальному світі. Зокрема, гостру реакцію Росії викликає зміцнення контактів із НАТО Швеції і Фінляндії.
Актуальними питаннями для НАТО залишаються протидія «Ісламській державі» та Афганістан. Помітне місце на порядку денному саміту займає й питання відносин НАТО з Україною. Затверджений цього року Стратегічний оборонний бюлетень України передбачає досягнення до 2020 року сумісності Збройних Сил України зі стандартами країн — членів НАТО.
Альянс фактично надав Україні статус близького союзника, який може у середньотерміновій перспективі стати повноправним членом НАТО.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».