Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 18, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 24 Червень 2016 11:55

Нові загрози від «ісламської держави»

Rate this item
(0 votes)

Два мі­ся­ці то­му зда­ва­ло­ся, що си­рій­ська проб­ле­ма по­чи­нає ви­рі­шу­ва­ти­ся. То­ді у Же­не­ві роз­по­ча­ли­ся ба­га­то­сто­рон­ні пе­ре­го­во­ри що­до вре­гу­лю­ван­ня си­рій­сько­го кон­флік­ту. Од­нак ще до по­чат­ку свя­щен­но­го для му­суль­ман мі­ся­ця Ра­ма­дан ста­ло зро­зу­мі­ло, що очо­лю­ва­ні Ро­сією і США дві різ­ні ан­ти­те­ро­рис­тич­ні ко­алі­ції в Си­рії пе­ре­слі­ду­ють про­ти­леж­ні ін­те­ре­си.

Росія та Іран намагаються зберегти при владі в Сирії Башара Асада. Натомість США зі своїми союзниками — Туреччиною та країнами Перської затоки, навпаки, продовжують реалізовувати курс, спрямований на зміну влади в Сирії за будьяку ціну.
За цих обставин не дивно, що женевські переговори зазнали фіаско. Конфронтація знову перейшла на різні ділянки сирійського фронту. Сирійські урядові війська попри спеку та піскові бурі намагаються наступати на неофіційну «столицю» «Ісламської держави Іраку і Леванту» — сирійське місто Ракка.

Американський спецназ і частини іракської урядової армії зі свого боку ведуть бойові дії навколо Мосула у спробі позбавити ісламістів більшої частини нафтових доходів.
Проте у міру погіршення свого військовополітичного становища «Ісламська держава» намагається спровокувати нові «асиметричні» війни. Наочний приклад цього — недавній теракт у гейбарі американського міста Орландо. Велике напруження від потенційної терористичної загрози зберігається на чемпіонаті Європи з футболу, який триває у Франції.
У четвер на поточному тижні французький парламент попри масові бурхливі протести профспілок приймає пакет законів, які реформують трудові відносини. Скоріше за все, терористичні ланки «Ісламської держави» спробують використати ці внутрішньополітичні проблеми провідних європейських держав у своїх інтересах.
У цьому сенсі Франція є тільки підтвердженням загальної тенденції до посилення терористичної загрози, яка не менше відчутна у Британії. Правда, там стався, так би мовити, внутрішній акт тероризму: 15 червня прихильником виходу Британії з Євросоюзу була вбита депутат від Лейбористської партії Джо Кокс, яка агітувала за збереження членства Британії в ЄС. На цьому тлі радикально змінилися настрої кампанії з підготовки до референдуму 23 червня щодо виходу Великої Британії з Євросоюзу.
Соціологічні опитування свідчать, що наразі більшість британців готові проголосувати проти виходу з Євросоюзу. Якщо до самого референдуму нічого надзвичайного не станеться, очевидно, ця новина буде чи не першою позитивною за останні місяці для Євросоюзу. Однак увага до терористичної загрози у жодному разі не може послаблюватись. Адже ймовірна поразка радикальних ісламістів в Іраку та Сирії може спровокувати їх на нанесення нових ударів в Європі і США.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».