Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 17 Червень 2016 01:06

Фінал попередніх виборів президента США

Rate this item
(0 votes)

Дня­ми у Спо­лу­че­них Шта­тах офі­цій­но за­вер­ши­ли­ся по­пе­ред­ні ви­бо­ри кан­ди­да­тів від Де­мо­кра­тич­ної та Рес­пуб­лі­кан­ської пар­тій на пре­зи­дент­ські ви­бо­ри, які ма­ють від­бу­ти­ся 8 лис­то­па­да. Обид­ві ве­ли­кі пар­тії ви­зна­чи­ли­ся зі сво­їми кан­ди­да­та­ми.

У демократів сталася безпрецедентна подія: вперше в історії не лише цієї партії, а й США таким кандидатом стала жінка — Гілларі Клінтон. У республіканців офіційним кандидатом на посаду президента США став Дональд Трамп. На тому прогнозовані події фактично завершилися, адже всі соціологічні опитування свідчать: поки що обидва провідних кандидати йдуть до фінішу ніздря у ніздрю.
Перенесення виборчої кампанії на рівень персонального протистояння привертає підвищену увагу до цих двох особистостей.

Американська преса неполіткоректно нагадує, що Гілларі Клінтон та Дональд Трамп є одними з найбільш поважних за віком кандидатів на посаду президента США впродовж усієї історії.
Нагадаємо, що Рональд Рейган переміг Джиммі Картера на президентських виборах у листопаді 1980го в 69 років. Наразі Гілларі Клінтон уже 69, а 14 червня 2016 року Дональду Трампу виповнилося сімдесят. Тобто, у разі перемоги будького з цих кандидатів до часу інавгурації 20 січня 2017 року будьхто з них стане найстаршим президентом в історії США.
Однак найбільшу увагу засобів масової інформації привертають програмні протиріччя між обома кандидатами. Гілларі Клінтон продовжує наполягати лише на косметичній корекції курсу Барака Обами. Зокрема, вона обережніше ставиться до продовження його соціальних програм у внутрішній політиці та вимагає більш рішучого зовнішньополітичного курсу, спрямованого на глобальне лідерство США.
Натомість Дональд Трамп закликає повернутися до традиційних ліберальних способів внутрішньої політики та обережної самоізоляції США від глобальних процесів. Зокрема, він наполягає на більшій відповідальності союзників США за спільну безпеку у форматі Північноатлантичного альянсу.
Напередодні і після партійних з’їздів, на яких Гілларі Клінтон і Дональд Трамп у серпні поточного року офіційно стануть кандидатами на посаду президента США, можна очікувати лише тактичних змін у їхніх виборчих кампаніях.
Оскільки обидва провідні кандидати мають поважний вік, вони накопичили й чимало «скелетів у своїх шафах». Це робить новий етап виборчої кампанії найбільш брудним із точки зору поширення технологій компромату. Зокрема, передвиборча команда Гілларі Клінтон створила сайт «Республіканці проти Трампа».
У свою чергу, республіканці зазначили, що цей технологічний трюк покликаний замаскувати неодностайність підтримки самої Клінтон у середовищі Демократичної партії. Реагуючи на це, президент Барак Обама закликав демократів консолідуватися навколо кандидатури Клінтон.
Зрештою, з цим погодився Берні Сандерс, який визнав перемогу Гілларі. Дональд Трамп відразу відреагував тим, що назвав гіпотетичну перемогу Клінтон ще чотирма роками Обами. Тим самим він намагається перетягнути на свій бік тих виборців, які розчарувались у досягненнях двох термінів президентства Барака Обами.
Утім, компромату на Дональда Трампа не менше. Найнеприємнішою для нього історією є скандал із так званим «університетом Трампа». Декілька років тому Трамп збирав великі кошти, обіцяючи усіх охочих навчити мистецтву біржових спекуляцій.
Але обіцяних освітніх послуг так і не надав. Демократи наголошують, що гроші не пахнуть для тих, хто не має на них нюху. Проте в разі програшу виборів Дональду Трампу загрожує реальне судове переслідування за цим університетським скандалом.
Попереду ще двадцять тижнів виборчої кампанії, які подарують виборцям чимало нової інформації до роздумів і визначать нового господаря або господарку Білого дому.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».