Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 13 Лютий 2015 04:02

Диспозиція близькосхідного фронту

Rate this item
(0 votes)

Пер­ша по­ло­ви­на по­точ­но­го тиж­ня по­зна­чи­ла­ся у близь­ко­схід­ній по­лі­ти­ці дво­ма по­міт­ни­ми ві­зи­та­ми. На по­чат­ку тиж­ня ро­сій­ський пре­зи­дент Во­ло­ди­мир Пу­тін від­ві­дав Єги­пет. Це був пер­ший ві­зит гос­по­да­ря Крем­ля до од­нієї з пів­ніч­но­аф­ри­кан­ських кра­їн, яка пе­ре­жи­ла бурх­ли­ві по­дії «араб­ської вес­ни 2011 ро­ку».

Після повернення єгипетських військових до влади у Каїрі влітку 2014 року єгипетсько-російські відносини перебувають на підйомі. Єгипет не просто не приєднався до західних санкцій проти Росії, а й замінив багатьох європейських сільськогосподарських виробників на російському аграрному ринку. Натомість єгипетські військові отримали доступ до відносно дешевої і якісної російської військової техніки.
Фактично модель торгівлі «продовольство в обмін на зброю» відповідає радянським традиціям торговельного обміну з постколоніальними країнами. Цього разу Путіну важливо було показати не просто факт відсутності «повної ізоляції» Росії, а й проникнути в епіцентр американських планів із геополітичної трансформації «Великого Близького Сходу».
Єгипет уклав стратегічний військово-політичний союз із Саудівською Аравією, внаслідок якого в обмін на саудівську фінансову допомогу підрозділи єгипетської армії захищають королівство Саудівська Аравія від бойовиків «Ісламської держави Іраку та Леванту» вздовж окремих ділянок іраксько-саудівського кордону, які контролюються цими ісламістами.

Вразливість Саудівської Аравії з точки зору безпеки ставить під сумнів спроможність нового саудівського короля Салмана дотримуватися тактики максимального видобутку нафти з метою нанесення максимальних збитків залежній від експорту нафти російській економіці.
Натомість Єгипет тільки виграє від низьких цін на нафту, що дає можливість єгипетським військовим стабілізувати соціально-політичну ситуацію в країні. Водночас тема спільного протистояння загрозі «Ісламської держави Іраку та Леванту» стала нагальною під час переговорів Путіна у Каїрі. Росія також очікувано солідаризувалася з єгипетською позицією щодо поетапного створення незалежної держави Палестина.
На тлі жорсткого російсько-американського протистояння в українському питанні Росія фактично відкрила проти США «другий фронт» на Близькому Сході. Наголошуючи на недосконалості американської близькосхідної політики, Путін отримав нагоду осідлати улюбленого коника критики неспроможності американського однополярного світу нести відповідальність за ризики розвитку подій на Близькому Сході.
Під впливом інформаційного резонансу від візиту Володимира Путіна до Каїра 11 лютого 2015 року у США прибув прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньяху. Його візит анонсувався давно, але каменем спотикання було бажання ізраїльського прем’єр-міністра виступити перед обома палатами американського Конгресу. Зрештою, республіканська більшість хоча й висловила невдоволення тим фактом, що Ізраїль не підтримав західних санкцій проти Росії, погодилася його вислухати в Конгресі. Однак Бараку Обамі довелося вислухати чимало критики щодо актуальної американської близькосхідної політики.
Більшість ізраїльтян вважає її провальною за всіма напрямками, які є критично важливими для єврейської держави. Зокрема, ізраїльтяни дорікають США за те, що вони не довели до логічного завершення зміну режиму у Сирії, остаточно не примирили Ізраїль із турецьким президентом Реджепом Ердоганом, який невдоволений політикою Ізраїлю щодо палестинців, й головне — не зупинили іранської ядерної програми. Не в останню чергу Ізраїль висловлює невдоволення непослідовною політикою Барака Обами щодо протистояння бойовикам «Ісламської держави Іраку та Леванту».
У відповідь Сполучені Штати Америки дорікають Ізраїлю за непоступливість у палестинському питанні. Проте Беньямін Нетаньяху закликав Вашингтон зважати на зобов’язання щодо підтримки передусім безпеки Ізраїлю, адже за умов тотальної геополітичної дестабілізації Близького Сходу, нападів ісламістів на Ізраїль не тільки з території Південного Лівану, а й з єгипетського Синайського півострова, існування анклаву палестинських радикалів у секторі Газа, створення держави Палестина лише може додати надмірної напруги у регіоні.
Зрозуміло, що складність цих питань неможливо вирішити наскоком, за один візит. Утім, Нетаньяху закликав США більше уваги приділяти Близькому Сходу і проводити у регіоні системний політичний курс, бо непослідовність може стати прямим шляхом до фіаско з найгіршими наслідками для регіону і світової безпеки.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».