Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 18, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 06 Лютий 2015 12:54

Меркель «діагностує» Угорщину

Rate this item
(0 votes)

На по­чат­ку лю­то­го Бу­да­пешт від­від­ала бун­дес­канц­лер Ан­ге­ла Мер­кель. Во­на на­ма­гає­ть­ся мак­си­маль­но від­но­ви­ти ні­мець­кий вплив на ма­лі та се­ред­ні кра­їни — чле­ни Єв­ро­со­юзу, осо­бли­во ті, де ви­зрі­ва­ють ан­ти­ін­тег­ра­цій­ні на­строї.

З такими проблемами Німеччина вже зіштовхнулася в Греції, де після приходу до влади лівих з партії «Сіріза» Афіни намагаються торгуватися щодо списання більшої частини грецьких боргів. Аналогічні проблеми визрівають в Іспанії, де популістський рух «Подемос» неухильно збільшує свою популярність під гаслами обмеження «диктату Брюсселя» та самостійної економічної політики.
За такого політичного клімату в Євросоюзі візит Ангели Меркель став своєрідною «розвідкою» настроїв угорського керівництва, яке дедалі частіше намагається дистанціюватися від солідарних рішень Європейського Союзу. Два роки тому після проведення конституційної реформи, яка обмежила самостійність угорських суддів, Будапешт був підданий гострій критиці з Брюсселя. У відповідь угорський прем’єр-міністр Віктор Орбан, попри скандал з анексією Росією Криму, почав активно розвивати відносини з Кремлем. Результатом такого курсу стало підписання угоди про будівництво «Россатомом» нової атомної станції в Угорщині, реалізація проекту «Південний потік», критичне ставлення до торговельно-економічних санкцій Євросоюзу щодо Росії.


Наприкінці січня на зустрічі міністрів закордонних справ країн — членів Євросоюзу Угорщина солідаризувалася з Грецією в наполяганні віддати перевагу переговорам з Кремлем, а не санкціям. Оскільки Угорщина не входить до зони євро, Будапешт намагається виконувати роль мосту між «контрабандистами» Євросоюзу, які в обхід офіційним санкціям торгують з Росією через Білорусь, яка входить до Євразійського митного союзу. Більше того, вже анонсований на середину лютого візит до Будапешта російського президента Володимира Путіна, який залишається у своєрідному «карантині» в інших європейських столицях.
Тому бундесканцлер Ангела Меркель намагалася максимально дипломатично закликати угорського колегу Віктора Орбана до дотримання спільного курсу Євросоюзу щодо Кремля. Німеччина залишається найбільшим торговельним та інвестиційним партнером Угорщини, тому до її думки в Будапешті мусять дослуховуватися. Тим паче, що останнім часом угорська лівоцентристська опозиція, яка вісім років тому вщент програла центристам Віктора Орбана, намагається осідлати настрої соціального протесту.
Зокрема, угорський уряд під їхнім тиском був вимушений відмовитися від проекту запровадження додаткових податків на користувачів Інтернету, який намагалися реалізувати під приводом розширення бази оподаткування заради подолання фінансової кризи. Зазначена аргументація використовується урядом Віктора Орбана для обґрунтування збереження максимально тісних торговельно-економічних відносин із Росією, попри дію економічних санкцій з боку інших держав Євросоюзу. Цікаво, що Угорщина демонструє своєрідну багатовекторність у Східній Європі, намагаючись надавати гуманітарну допомогу мешканцям Донбасу та водночас вимагаючи від Києва автономії для угорців Закарпаття.
Зрозуміло, що неофіційна частина переговорів між Меркель та Орбаном не стала предметом оприлюднення, але найближчим часом стане зрозуміло, наскільки Угорщина готова бути дисциплінованим членом Євросоюзу.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».