Теніс
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 13 Червень 2014 03:00

Rоland Garros Рафаеля Надаля

Rate this item
(0 votes)

У Па­ри­жі за­вер­ши­ло­ся го­лов­не те­ніс­не зма­ган­ня на ґрун­то­во­му по­крит­ті від­кри­тий чем­піо­нат Фран­ції. На кор­тах Roland Garros зно­ву не бу­ло рів­них ко­ро­лю пі­ща­них кор­тів іс­пан­це­ві Ра­фа­елю На­да­лю. На пев­но­му ета­пі ста­ло зро­зу­мі­ло, що і в жі­но­чій час­ти­ні зма­ган­ня є оче­вид­ний фа­во­рит ро­сі­ян­ка Ма­рія Ша­ра­по­ва не без проб­лем до­ве­ла: ам­бі­цій­ній мо­ло­ді ще вар­то пра­цю­ва­ти над фор­му­ван­ням «пси­хо­ло­гії пе­ре­мож­ця» і вчи­ти­ся три­ма­ти удар.

28-річний Надаль, який традиційно саме в Парижі зустрічає день народження (це свято у першої ракетки світу 3 червня), зробив собі вже дев’ятий, рекордний переможний подарунок. Рекордом є також те, що Рафа став першим тенісистом на планеті, якому вдалося це зробити п’ять разів поспіль. 2005-го у віці 19 років Рафаель Надаль уперше переміг на кортах Roland Garros, і відтоді лише одного разу (у 2009-му) на відкритому чемпіонаті Франції тріумфував інший тенісист. Це був не менш легендарний швейцарець Роджер Федерер, який до цієї перемоги, у 2006, 2007 і 2008 роках програв іспанцеві три фінали поспіль. 2009 року Федереру пощастило — у фіналі на нього чекав швед Робін Содерлінґ, який на шляху до вирішальної зустрічі здолав опір самого Надаля.


На цьогорічному відкритому чемпіонаті Франції першого суперника свого рівня Надаль зустрів лише на стадії чвертьфіналу. У перших чотирьох раундах іспанець «потренувався» з американцем Роббі Джинепрі, австрійцем Домініком Тіємом, аргентинцем Леонардо Майєром та сербом Душаном Лайовичем. Лише в протистоянні зі співвітчизником Давидом Феррером «король ґрунту» програв першу партію (4:6), але стартового запалу Давидові вистачило лише на гідний опір у другому сеті (6:4), далі на корті був тільки Надаль (6:0, 6:1).
Потім був півфінал, де британець Енді Маррей не мав жодних контраргументів — 6:3, 6:2, 6:1. У фіналі зустрілися, як і годиться, перший і другий номери «посіву», опонентом Надаля був серб Новак Джокович. Але й у цьому протистоянні лише початок подарував інтригу — Новак виграв першу партію з рахунком 6:3 і чинив гідний опір у другому сеті (5:7). Чим довше тривав фінальний поєдинок, тим очевиднішою ставала перевага іспанця — 6:2 в третій партії, 6:4 — в четвертій, яка була останньою на турнірі.
Для переможниці жіночого турніру Марії Шарапової шлях до п’ятого тріумфу на турнірах серії Grand Slam був набагато тернистішим. Ускладнення почалися вже в четвертому раунді — тоді на росіянку чекала австралійка Саманта Стосур. Тенісистка із Зеленого континенту виграла першу партію (6:3), та далі Марія змогла відновити контроль над грою — 6:4, 6:0.
За схожим сценарієм розвивалися події і в наступних матчах Шарапової. У чвертьфіналі їй довелося довго шукати свою гру в протистоянні з 20-річною іспанкою Ґарбіне Муґурузою — 1:6, 7:5, 6:1, у півфіналі росіянці було дуже непросто з канадською ровесницею Муґурузи Паулін Парментьє — 4:6, 7:5, 6:2.
У фіналі Шараповій протистояла румунка Сімона Халеп. На відміну від чоловічого фіналу, де перевага фаворита ставала все очевиднішою до кінця гри, в жіночому вирішальному поєдинку ім’я нової чемпіонки визначалося до останнього удару — про це свідчить і рахунок: 6:4, 6:7, 6:4. Саме за рахунку 4:4 у вирішальному сеті далися взнаки досвід і характер Шарапової.
Для Марії перемога в Парижі стала другою в кар’єрі — вона вже перемагала на Roland Garros два роки тому. У цілому ж росіянка має кар’єрний Grand Slam — 2004 року вона виграла на траві Вімблдона, 2006 — на відкритому чемпіонаті США, 2008 — в Австралії.
Українська участь у відкритому чемпіонаті Франції цього року виявилася надто скромною. Довше від інших співвітчизників затрималися в Парижі Олександр Долгополов та Еліна Світоліна, але й вони зачохлили ракетки вже після другого кола. Долгополова переграв іспанець Марсель Ґранольєрс: після двох легких стартових сетів (6:1, 6:3) Олександр втратив ініціативу — 3:6, 0:6, 2:6. Світоліна в другому раунді зустрічалася з колишньою першою ракеткою світу сербкою Аною Іванович — 5:7, 2:6.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».