Інші види спорту
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Квiтень 16, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 26 Грудень 2014 18:35

Семеренко краща за Домрачеву

Rate this item
(0 votes)

Пер­ший три­местр бі­ат­лон­но­го се­зо­ну лі­дер ук­ра­їн­ської жі­но­чої збір­ної Ва­ля Се­ме­рен­ко за­вер­ши­ла на дру­гій по­зи­ції в за­галь­но­му за­лі­ку Куб­ка сві­ту. По­пе­ре­ду ли­ше Кай­са Ма­ка­ряй­нен, якій не­має рів­них за швид­кіс­тю, — шан­си у кон­ку­рен­ток з’яв­ляю­ть­ся ли­ше то­ді, ко­ли пруд­ко­но­га фін­ка за­над­то ба­га­то хи­бить на стріль­бі.

Водночас інша прима світового біатлону, яка на початку сезону сприймалася як головна конкурентка Макаряйнен, аж надто пригальмувала і пропустила вперед українку, котра демонструє стабільно високі результати. Чи не головною невдахою грудневої частини сезону варто визнати білоруску Дарію Домрачеву (а конкуренції з фінською біатлоністкою чекали саме від неї).
21 грудня Валя Семеренко стала п’ятою в гонці з масовим стартом, яка завершила жіночу програму змагань на третьому етапі Кубка світу з біатлону в словенській Поклюці. Піднятися вище лідерові «синьо-жовтих» завадила неідеальна стрільба (одна незакрита мішень із 20) і посередня порівняно з конкурентками швидкість.
Перемогла ж, як і слід було чекати, недосяжна Макаряйнен, якій два промахи не завадили випередити на останньому колі французьку снайперку Анес Бескон. Третьою стала Надія Скардіно, яка підсолодила білоруським шанувальникам біатлону розчарування від невдачі лідера команди — Дарії Домрачевої. Головна конкурентка Валі Семеренко у боротьбі за другу позицію в загальному заліку зіштовхнулася на виході з першого вогневого рубежу з іншою біатлоністкою, впала, пошкодила зброю і не змогла далі змагатися.


Для Семеренко п’яте місце в мас-старті стало третім поспіль високим результатом у Поклюці. У гонці переслідування Валі довелося доводити право на місце в трійці найкращих (слідом за Домрачевою та Макаряйнен) у контактній боротьбі з італійкою Доротеєю Вірер.
«Я не була здивована тим, що Вірер наздогнала мене на останньому колі. Це спорт, а Вірер — спортсменка високого класу і може боротися на фініші», — сказала після змагання Семеренко.
Та наздогнати — це ще не випередити. Саме фінішні метри дистанції в обох останніх контактних гонках Валя у безпосередній боротьбі провела краще, ніж Вірер.
А в перший змагальний день у Поклюці Валя Семеренко стала бронзовою призеркою в спринтерській гонці. Українка закрила всі 10 мішеней на двох вогневих рубежах. Випередити її в четвер змогли тільки італійка Доротея Вірер і чешка Ґабріела Соукалова, яка виграла гонку вперше в сезоні.
Наступного разу провідні біатлоністи планети зберуться на початку січня в німецькому Обергофі, який прийматиме четвертий етап Кубка світу.

 

Кубкові підрахунки
Щонайменше до другого тижня січня (а етап в Обергофі розпочнеться жіночою естафетою 7 січня) Валя Семеренко буде другою в загальному заліку Кубка світу. За три етапи лідер української збірної набрала 328 очок. Це навіть формально не дозволяє сподіватися на лідерство — Макаряйнен за грудень набрала майже на сотню очок більше — 422. Позаду ж — солідна компанія конкуренток. Дарія Домрачева має 303 бали, Доротея Вірер — 280, Карін Обергофер — 262, Франциска Хільдебранд — 259.
На жаль, решта українок надто поступається лідерові збірної (варто пам’ятати, що річну паузу у виступах взяли Олена Підгрушна і Віта Семеренко). Юлії Джимі вийти на максимум не дозволяє хвороба, яку вона пережила перед початком сезону. Нині у киянки 102 очки і 27-ме місце в загальному заліку Кубка світу, яке навіть не дозволило взяти участь у гонці з масовим стартом у Поклюці... 37-ю в списку найкращих біатлоністок планети є Наталія Бурдига, 51-ю — Ольга Абрамова.
У чоловіків справи ще гірші. Надію на прорив своїм «сріблом» в Остерсунді на першому етапі Кубка світу подарував Сергій Семенов, але наступні невдачі (включно з вильотом за межі навіть 60 найкращих в окремих гонках) відкинули його за межі елітарної тридцятки. Нині він 34-й у загальному заліку, Артем Прима йде 40-м, Дмитро Підручний — 53-м. Очолює список француз Мартен Фуркад (361 бал), але лідерові світового біатлону на п’яти наступають росіянин Антон Шипулін (336) та норвежець Еміль-Еґле Свендсен (335).


Ук­ра­їн­ська па­уза — у Сян­ках і Гель­зен­кір­хе­ні
Різдвяно-новорічна пауза в міжнародних виступах не означає, що припинилися всі змагання. Цей тиждень майже всі провідні українські біатлоністки — і з першої команди, і дублери, які виступають у Кубку Міжнародного союзу біатлоністів (IBU), і зовсім юні резервісти, які лише прагнуть колись стати учасниками змагань найкращих спортсменів, проводять на новому біатлонному стадіоні в селі Сянки на Львівщині. Ця арена має стенд із тридцятьма новими фінськими стрілецькими установками. У рамках чемпіонату України, який традиційно приймав застарілий тепер уже Тисовець, відбудуться спринти, гонки переслідування та естафети.
Проти біатлоністів, як це часто буває в останні роки, виступає погода. Про примхи небесної канцелярії офіційному сайту Федерації біатлону України розповів її президент Володимир Бринзак.
«Сьогодні (24 грудня) в Сянках вже пішов сніг. Крім того, там тримається досить низька температура, на кілометровому колі вже настріляли штучного снігу і планують настріляти ще, збільшуючи довжину траси. Тому я сподіваюся, що нам вдасться провести і чемпіонат, і тренувальний збір перед поновленням офіційних міжнародних стартів», — сказав Бринзак.
Хай там як, а старт чемпіонату України все ж довелося перенести на день — замість 25 грудня спринтерські гонки серед чоловіків і жінок відбудуться сьогодні.
Але не всі наші співвітчизники-біатлоністи проведуть кінець цього тижня у Сянках. 27 грудня німецьке місто Гельзенкірхен прийматиме традиційну «Різдвяну гонку». Для участі у шоу-змаганні від України запрошені Валя Семеренко і Сергій Семенов. Для Валі це буде вже четверта участь у перегонах в околицях стадіону футбольного клубу «Шальке», а от Сергій дебютуватиме перед десятками тисяч уболівальників.
Українцям протистоятимуть інші зіркові пари — Ерік Лессер і Франциска Хільдебранд, а також Лаура Дальмайєр і Флоріан Граф представлятимуть Німеччину, Катаріна Іннергофер і Домінік Ландертінгер — Австрію, Габріела Соукалова та Онджей Моравец — Чехію, Лукас Хофер і Доротея Вірер — Італію, Євген Гаранічев і Яна Романова — Росію, Бенджамін Вегер і Еліза Гаспарен — Швейцарію, Мартен Фуркад і Анес Шевальє — Францію.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».