Інші види спорту
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Березень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 23 Лютий 2018 16:15

Кілька фактів про Олександра Абраменка

Rate this item
(0 votes)

Ук­ра­їн­ський фріс­тай­ліст Олек­сандр Аб­ра­мен­ко 18 лю­то­го став олім­пій­ським чем­піо­ном XXIII Ігор у Пхенч­ха­ні (Рес­пуб­лі­ка Ко­рея). У су­пер­фі­на­лі зма­гань із лиж­ної ак­ро­ба­ти­ки Аб­ра­мен­ко ви­ко­нав стри­бок Back Full-Full-Double Full і на­брав най­кра­щу су­му ба­лів — 128,51. Сріб­ну ме­даль здо­був ки­та­єць Цзя Цзу­нян (128,05 ба­ла), брон­зо­ву — Іл­ля Бу­ров із коман­ди «ОАР» (122,17).

Олександр Абраменко народився 4 травня 1988 року в Первомайську Миколаївської області. Закінчив Миколаївський національний університет суднобудування. Це — четверта Олімпіада для Олександра.

Дебютував на Олімпіаді в 2006 році в італійському Турині. Там він у підсумку став 27-м. Потім була Олімпіада-2010 у Ванкувері і 24-е підсумкове місце. В Сочі-2014 — шосте місце.
Неодноразовий призер етапів Кубка світу. Абраменко — перший в Україні переможець Кубка світу в лижній акробатиці. У 2016 році він виграв Кришталевий глобус Кубка світу в лижній акробатиці.

 

Бать­ко хо­тів від­да­ти на фут­бол, але він об­рав фріс­тайл
У фрістайл Абраменко потрапив випадково. Як зізнався сам Сашко: «Мій батько сподівався, що я буду грати у футбол. Проте я відчував, що екстремальні види спорту мені ближче, і мені дуже пощастило, що в моєму місті були належні умови для того, щоб займатися цим видом спорту».
Нагадаємо, що у Миколаєві був єдиний в Україні водний трамплін для тренувань. «У нас був зал, гімнастична доріжка, батути, кільця, бруси... Загалом, рай для дитини! Тому мені це дуже подобалося. А потім уже дізнався, що це — зимовий вид спорту і взагалі пов’язаний із лижами, — стало ще цікавіше. Так все і закрутилося», — пригадав Абраменко.
Сьогодні водний трамплін у Миколаєві зруйнований. Тепер цю частину підготовки Абраменко відпрацьовує в Мінську.
Відновився після важкої травми
Минулий сезон Абраменко змушений був пропустити — отримав важку травму коліна. «Цілий рік зовсім не тренувався, оскільки отримав важку травму. Якось виконував стрибок із приземленням на воду і після невдалого приземлення порвав хрестоподібні зв’язки, меніск і бічну зв’язку. На щастя, мені вдалося побороти травму», — розповів Абраменко.

 

Ста­біль­ність, майстер­ність, ри­зик
Олімпійську ліцензію Олександр Абраменко здобув лише за місяць до Ігор. На етапі Кубка світу в американському Лейк-Плесіді він посів друге місце (перше за два роки), що і дозволило йому кваліфікуватися в Пхенчхан.
Щодо самих виступів на Олімпіаді-2018, то, крім стабільності (не помилився під час жодного з п’яти стрибків) та майстерності, Абраменко продемонстрував ще й вміння ризикувати.
«По секрету скажу, що після травми цей фінальний стрибок я не встиг вивчити. У мене не було достатньо часу для цього. Це був величезний ризик, і він виправдався. Без сумніву, цей стрибок був кращим за всю зиму», — зізнався українець.

По­ста­вив все на ус­піх у Пхенч­ха­ні
«Усе буде залежати від виступу на цій Олімпіаді. Якщо виступлю добре, можна залишитися і ще пострибати, а якщо ні — за це мені ніхто нормально платити не буде, і доведеться йти працювати», — говорив Абраменко перед Олімпіадою. Що ж, тепер у нього буде можливість гідно підготуватися до наступних Ігор-2022 у Пекіні. Там йому буде 33...

Святослав ВАСИЛИК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».