Інші види спорту
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 16 Грудень 2016 10:45

Тиждень перемог Анастасії Меркушиної

Rate this item
(0 votes)

На від­мі­ну від не­пе­ре­кон­ли­во­го пер­шо­го зма­галь­но­го тиж­ня Куб­ка сві­ту з бі­ат­ло­ну, дру­гий вий­шов ду­же успіш­ним для віт­чиз­ня­них спортс­ме­нів. Осо­бли­во за­пам’­ята­ли­ся не­діль­ні ес­та­фе­ти, а се­ред них — фан­тас­тич­ний во­яж 21-річ­ної Анас­та­сії Мер­ку­ши­ної на етап Куб­ка IBU в іта­лій­сько­му Рід­нау та блис­ка­вич­не її по­вер­нен­ня до го­лов­ної коман­ди, якій учо­раш­ня юні­ор­ка до­по­мог­ла впер­ше в се­зо­ні зі­йти на пе­ре­мож­ний п’єдес­тал.

Для надії українського біатлону все розпочалося в четвер. У тандемі з Артемом Тищенком Анастасія тріумфувала в Ріднау в наймолодшій біатлонній дисципліні — одиночній естафеті.

До непоганої швидкості українці додали і чудову стрільбу — всього три запасних патрони на вісім вогневих рубежів. На фініші відрив Тищенка від досвідченого росіянина Олексія Волкова становив майже 22 сек, решту переслідувачів на чолі з французами наша пара обійшла більш як на хвилину!
Але цього нашій юній примі видалося замало і в суботу вона додала до свого активу друге золото Кубка IBU — цього разу в спринті. І зробила це в чудовому стилі: 35 сек переваги на фініші перед найближчою суперницею!
Настя була нестримна: до кращого ходу на трасі (на 13 сек швидше від другого місця) вона додала ідеальну точність і швидкість стрільби (всього 0,2 сек відставання від найкращого результату за часом перебування на рубежах).
Друге місце в гонці здобула традиційна суперниця українки ще зі змагань дівчат — росіянка Уляна Кайшева, а бронзу виборола німкеня Каролін Хорхлер. Усі три призерки обійшлися без штрафних кіл.
Здавалося б, у неділю в гонці переслідування Меркушина мала б додати до особистої скарбнички ще одну нагороду найвищої проби, та не так сталося, як гадалося: тренери першої команди, які формували стартовий склад естафети, вирішили, що без Насті четвірка буде слабшою. Після виклику Меркушина подолала кількасот кілометрів — від італійського Ріднау до словенської Поклюки, де її чекав дуже відповідальний четвертий етап естафети.
На початку сезону українська команда не хапала зірок із неба, хіба що Юлія Джима демонструвала належний рівень форми. Тому в першій естафеті тренери команди змушені були вдатися до експериментів зі складом і розподілом по етапах.
Попри те що Ірина Варвинець є вже традиційним стартером нашої команди, її участь в естафеті не була очевидною, бо надто багато Іра програвала на дистанції в попередніх гонках. Але безпомилкова робота на вогневому рубежі дозволила їй не відстати надто далеко і фінішувати з 25секундним відставанням від лідерів, якими на той момент були чешки.
На другому етапі українські наставники виклали головний на сьогодні козир — Юлію Джиму. І Юля повністю виправдала довіру! Всього один запасний патрон разом із високою швидкістю вивели збірну України в лідери гонки! Причому перевага над командами Німеччини і Франції становила близько 15 сек.
Старт сезону для Олени Підгрушної був затьмарений листопадовими хворобами. Через це капітан команди була переміщена в цій гонці зі свого коронного четвертого етапу на третій, де її основними суперницями стали Марен Хаммершмідт і Селья Емоньє.
Ногами Олена поступалася, але некритично, а останній кілометр навіть ішла в одному темпі з французькою суперницею. Щоправда, на стрільбі лежачи Підгрушна змушена була стріляти із семи патронів, і саме в цей час дві суперниці обійшли українок.
Головним для нашої команди при останній передачі естафети було навіть не 20секундне відставання від лідерів (німкені Лаури Далмайєр і француженки Марі Дорен Абер), а перевага над можливими суперницями в боротьбі за бронзу. Команди Франції та Німеччини влаштували красиву дуель за перемогу, в результаті якої перший щабель п’єдесталу принесла своїй команді Далмайєр.
Анастасія Меркушина продемонструвала, чому тренери команди саме на її користь зробили вибір, коли вирішували долю четвертого етапу. Так, ганятися за лідерами в швидкості бігу Меркушина поки не може.
Але що ж вона творила на вогневому рубежі! Дві бездоганні стрільби, на які в сумі витрачено лише 47 сек — на шість менше, ніж у авторки найвищої швидкострільності в сучасному жіночому біатлоні норвежки Лізи Терези Хаузер (у тієї, щоправда, в цій гонці був один запасний патрон).
Після заключної стрільби Меркушиної у її переслідувачки, чешки Габріели Коукалової просто опустилися руки. А Настя ще й чудово відпрацювала останнє коло, не дозволивши засумніватися в українській бронзі! Браво, двічата!
А на кілька годин раніше за бронзових призерок свою чудову естафетну гонку провели чоловіки. І хай Артем Прима, Сергій Семенов, Віталій Кільчицький та Дмитро Підручний обмежилися «дерев’яною» медаллю (так гострослови іронічно нагороджують тих, хто посів четверте місце), але ж яка чудова компанія опинилася попереду: неперевершена Франція з майже непереможним Мартеном Фуркадом, Росія та Німеччина. Позаду фінішували сильні команди Чехії, Австрії, Італії та Швейцарії, а норвежці із зірковими Бйорндаленом та Свендсеном стали взагалі дев’ятими.
Як і жінки, українські чоловіки продемонстрували якісну роботу на вогневих рубежах: не три запасних патрони, звісно, але й шість запасних на вісім рубежів — результат гідний. І хтозна, коли б не проблеми Кільчицького в стрільбі стоячи (три додаткових патрони він використав лише на одному рубежі), то, можливо, Дмитрові Підручному на останньому етапі було б реально «зачепитися» за третє місце.
Зі Словенії провідні біатлоністи планети вирушили до Чехії. В Новому Месті їх чекають спринти, гонки переслідування, а в неділю — перші в сезоні масстарти.

Михайло ГЕРАСИМЕНКО та Антон ШУЛЬГА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».