Інші види спорту
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 12 Серпень 2016 16:47

Олімпіада: з медалями, але без «золота»

Rate this item
(0 votes)

Пер­ший зма­галь­ний тиж­день Олім­пі­ади в Ріо-де-Жа­ней­ро для ук­ра­їн­ських спортс­ме­нів ми­нає в бо­роть­бі за ме­тал най­ви­що­го ґа­тун­ку, але піс­ля п’я­ти зма­галь­них днів «зо­ло­та» в ак­ти­ві на­ших спів­віт­чиз­ни­ків ще не з’яви­ло­ся. 
Най­ближ­че до зван­ня олім­пій­сько­го чем­піо­на на­бли­зив­ся гім­наст Олег Вер­ня­єв у ба­га­то­бор­стві, але про­ти трі­ум­фу 22-річ­но­го ат­ле­та був япон­ський су­пер­ник Ко­хей Учі­му­ра. 
Ба­га­тьом ук­ра­їн­ським убо­лі­валь­ни­кам зда­ло­ся, що ще й ар­біт­ри де­що за­ни­зи­ли Вер­ня­єву оцін­ку у ви­рі­шаль­ний мо­мент.

Наш гімнаст був серед лідерів ще після першого виду, але на перше місце вийшов за підсумками трьох дисциплін (вільні вправи, кільця, кінь). Четвертим і п’ятим видами були його улюблені опорний стрибок і паралельні бруси, й тут Верняєв зміцнив своє лідерство — отримавши 15,500 і фантастичні 16,100 бала відповідно.

Перед останнім видом, поперечиною, українець випереджав японського фаворита Учімуру на 0,901 бала — це величезна відстань для гімнастів такого рівня. Але на останньому снаряді японець виступив неймовірно (це коронний вид японського лідера сучасної спортивної гімнастики) й отримав 15,800 бала. Верняєв виступив добре, але судді оцінили його виступ рівно на бал нижче — 14,800...
У підсумку за сумою багатоборства наш співвітчизник отримав 92,266 бала, а Учімура — 92,365, японець і став олімпійським чемпіоном. Третє місце посів британець Макс Вітлок (90,641).
Наставник срібного призера Олімпійських ігор зі спортивної гімнастики Олега Верняєва Геннадій Сартинський все ж вважає, що суддівство було справедливим. 
«Олег чудово зробив свою роботу, але під час виконання останньої вправи на поперечині помилився на зіскоку. Ця помилка коштувала йому три десятих бала. Вона й вирішила долю золотої медалі», — каже тренер.
Також він додав, що протистояння з Учімурою вважає лише «гарним початком»: «Такий титулований спортсмен, як триразовий олімпійський чемпіон, призер Ігор, багаторазовий чемпіон світу Кохей Учімура завжди на дві голови вище своїх суперників та завжди має велику перевагу над ними. Але сьогодні Олег зміг упевнено влаштувати йому справжній бій!». Для більшості сучасних видів спорту і для спортсменів взагалі дуже важливим є правильне харчування. І ні для кого не секрет, що спортивна фармакологія вже давно зайняла провідне місце у підготовці наших, і не тільки наших спортсменів. Як правильно підібрати той чи інший препарат знають в магазине спортивной фармакологии.
Сам Олег Верняєв сказав пресслужбі Національного олімпійського комітету України, що задоволений своїм виступом.
«Я зробив усе, що міг. На поперечині виконав усе нормально, але помилився із зіскоком. Можливо, якщо б не було цієї помилки, то оцінка була б вищою», — каже Олег.
«Я дуже радий медалі. Будемо працювати й надалі. Попереду інші індивідуальні фінали. Сьогодні перед виходом на кожен зі снарядів не дивився ні на кого із суперників, не слідкував за оцінками інших — був зосереджений на своєму виступі, відключився від усього, — сказав Олег. — Мені дуже приємно, що на трибунах мене підтримували батьки, які давно вже стали моїм талісманом під час виступів. Щиро вдячний президенту НОК Сергію Бубці, який також уболівав за мене, що допоміг їм бути тут, у Ріо. Я відчував підтримку кожного! Дякую всім, хто вірить та підтримує мене», — додав віцечемпіон Олімпіади.
Перша медаль у скарбничці олімпійської команди України з’явилася 8 серпня. Тоді Сергій Куліш здобув срібну нагороду в стрільбі з пневматичної гвинтівки на 10 метрів. У фіналі він набрав 204,6 очок. У боротьбі за місця в топтрійці Сергій Куліш «перестріляв» росіянина Володимира Маслєннікова, а от до результату італійця Ніколо Кампріані Сергій не дотягнув — суперник установив олімпійський рекорд фінальних змагань у стрільбі з пневматичної гвинтівки.
А олімпійська чемпіонка Пекіна2008 Ольга Харлан здобула другу українську олімпійську медаль, бронзову. Вона стала третьою у фехтуванні на шаблях, перемігши Манон Брюне з Франції з рахунком 15:10.
Перші два місця взяли росіянки: кривдниця Харлан у півфіналі Яна Єгорян стала олімпійською чемпіонкою, а Софія Велика здобула срібну нагороду.
Окремо варто згадати про успіх у виді спорту, де змагання ще тривають. Українська тенісистка Еліна Світоліна, яка дебютує на Олімпійських іграх, перемогла в третьому раунді одиночного розряду в РіодеЖанейро першу ракетку світу американку Серену Вільямс.
Уночі 10 серпня за київським часом Світоліна вийшла до чвертьфіналу, вигравши у фаворита у двох партіях — 6:4, 6:3. Серена Вільямс є дворазовою олімпійською чемпіонкою. На Іграх у Лондоні 2012 року вона тріумфувала і в одиночному розряді, і в парних змаганнях (у парі з сестрою Вінус).

Антон ШУЛЬГА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».