Інші види спорту
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 18, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 11 Березень 2016 13:05

Сергій Семенов вийшов на пік

Rate this item
(0 votes)

У Нор­ве­гії три­ває го­лов­ний бі­ат­лон­ний старт се­зо­ну — чем­піо­нат сві­ту. Ук­ра­їн­ські йо­го учас­ни­ки доб­ре ви­яв­ля­ють се­бе в усіх гон­ках, але до­те­пер най­яск­ра­ві­ши­ми ви­йшли два зма­ган­ня: змі­ша­на ес­та­фе­та, яка від­кри­ва­ла тур­нір, і чо­ло­ві­чий спринт, у яко­му слі­дом за дво­ма го­лов­ни­ми зір­ка­ми су­час­но­го бі­ат­ло­ну фі­ні­шу­вав лі­дер віт­чиз­ня­ної коман­ди Сер­гій Се­ме­нов.

У змішаних естафетах на чемпіонатах світу найкращим дотепер результатом українців було шосте місце. В Осло Валя Семеренко, Олена Підгрушна, Сергій Семенов та Дмитро Підручний установили новий орієнтир.

«Синьо-жовті» провели блискучу гонку, яка ледь не стала медальною. Валя Семеренко на першому етапі спокійно трималася в групі, а на вогневих рубежах використовувала по одному додатковому патрону. Після другої стрільби вона вийшла п’ятою і, враховуючи не надто переконливі цього сезону останні кола чинної чемпіонки світу, можна було побоюватися за збереження місця серед лідерів.
Але Валя не тільки втрималася, а й на останніх метрах етапу випередила німкеню Франциску Пройс та італійку Доротею Вірер, відігравши у представниці Італії за коло 11 сек. Передала естафету Семеренко третьою, відставши на 16 сек від американки Сюзан Данклі та норвежки Марте Олсбю.
Далі настав час капітана жіночої збірної. Олена Підгрушна не надто добре стріляла, використавши по два запасних патрони на кожному з вогневих рубежів, але ці вади гідно компенсувала швидкістю. Лідер команди з перших метрів дистанції увімкнула високі оберти, і на другій передачі естафети команда України утвердилася у квартеті лідерів, учасників якого розділяли 0,4 сек.
Те, що не вдалося зробити Підгрушній, блискуче реалізував Сергій Семенов. Не поступившись у швидкості спортсменам із топ-десятки світового рейтингу, він після ідеальної стрільби лежачи вирвався в лідери! Сергій утримав перше місце аж до фінішу свого етапу, випередивши на якусь мить норвежця Йоганнеса Бьо, німця Арнда Пайффера та француза Кантена Фійона Майє.
Вимагати від нашого фінішера Дмитра Підручного випередити Мартена Фуркада, Тар’єя Бьо та Сімона Шемпа було б необачно. І все ж Підручний у цій компанії не виглядав білою вороною. Так, першими стали французи на чолі з Фуркадом, другими — німці, а третіми — норвежці, але й «дерев’яна» нагорода в такій компанії — солідне визнання.
Медаль, яку не вдалося вибороти на старті чемпіонату, Сергій Семенов здобув у першій же особистій гонці. Провівши два переконливих кола та ідеальну стрільбу лежачи, Сергій на стійку підійшов уже одним з очевидних претендентів на нагороди. Розуміючи ціну промаху в цій ситуації, наш спортсмен дуже грамотно виконав останній постріл — не став поспішати, зате закрив останню мішень!
Останнє коло для українця минуло в боротьбі за срібну медаль із легендою світового біатлону Уле-Айнаром Бйорндаленом. Програючи п’ять секунд на виході зі стадіону, Семенов уже за півкілометра до фінішу зумів вийти вперед! Але фінішний відрізок Король біатлону відпрацював трохи краще, випередивши Сергія на 0,7 сек... Зате Семенов не дав жодного шансу іншому норвежцю — Йоганнесу Бьо, залишивши торішнього чемпіона світу без медалі.
Перед початком гонки аналітики міркували, хто ж виявиться правий у стратегії на гонку: французи і росіяни, які заявили лідерів у першу групу, або норвежці з німцями, які відправили найсильніших спортсменів у середину і кінець протоколу. Спринт показав, що були праві німці і норвежці та Мартен Фуркад.
Француза не збентежив ранній стартовий номер і те, що його результат стане орієнтиром для всіх суперників. Бо коли Мартен проходить гонку без штрафу, як це сталося в спринті в Осло, боротися з ним не може ніхто. Фуркад виборов восьме «золото» чемпіонатів світу, наздогнавши за цим показником ще одного живого символа французького біатлону — Рафаеля Пуаре.
А друге місце Уле-Айнара Бйорндалена є торжеством безмежної самовідданості та відданості біатлону! 42-річний суперчемпіон просто ідеально підійшов до домашнього чемпіонату світу, після якого планував завершувати активні виступи. Але хіба можна йти зі спорту, коли у тебе ще так багато сил і коли ти особистим прикладом можеш так яскраво вчити набагато молодших суперників?
Останнім із реальних претендентів на медалі йшов німець Сімон Шемп, і саме за його результатом стежили українські вболівальники. Але Шемп, промахнувшись у стрільбі лежачи, після стійки мав від українця 12-секундне відставання, і на дистанції нічого не зміг протиставити нашому спортсмену, а за кілька метрів до фінішу ще й упав, відкотившись на восьмий рядок.
Дещо гірше, ніж від них чекали, виступили в спринті українські жінки, і якщо для Ірини Варвинець 13-е місце з чистою стрільбою є успіхом, то Олену Підгрушну єдиний промах відкинув на 16-й рядок протоколу. Виграла спринт на радість норвезькій публіці Тіріл Екгоф, другою стала француженка Марі Дорен-Абер, третьою — німкеня Лаура Далмаєр.
У чоловічій гонці переслідування Сергій Семенов фінішував восьмим, а от Олена Підгрушна провела зразкову гонку, піднявшись до п’ятого місця. Також варто відзначити 9-е місце Юлії Джими та 14-е — Ірини Варвинець. Виграли ці змагання Мартен Фуркад і Лаура Далмаєр відповідно.
Варвинець знову блискуче виступила в індивідуальній гонці, де для медалі їй забракло одного влучного пострілу. Але й дев’ятий результат вивів 23-річну спортсменку до числа учасниць недільної гонки з масовим стартом, у якій також змагатимуться Юлія Джима, Валя Семеренко та Олена Підгрушна.

Михайло ГЕРАСИМЕНКО та Антон ШУЛЬГА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».