Інші види спорту
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 15 Сiчень 2016 20:14

Подвійний Рупольдинг

Rate this item
(0 votes)

Ша­ну­валь­ни­ки бі­ат­ло­ну, які жи­вуть у не­ве­ли­кій ні­мець­кій ко­му­ні Ру­поль­динг (на­се­лен­ня якої — менш як 7 ти­сяч лю­дей), от­ри­ма­ли у січ­ні под­вій­не свя­то. Ін­ший ні­мець­кий бі­ат­лон­ний центр Обер­гоф че­рез брак сні­гу не зміг прий­ня­ти п’я­тий етап Куб­ка сві­ту, і Між­на­род­ний со­юз бі­ат­ло­ніс­тів ви­рі­шив, що Ру­поль­динг гід­ний ба­чи­ти про­від­них лиж­ни­ків-стріль­ців упро­довж двох тиж­нів.

На п’ятому етапі Кубка світу відзначилися й українські спортсмени. І вперше в сезоні більше підстав говорити про себе дали українські чоловіки, а якщо конкретизувати — Дмитро Підручний, який на тлі очевидних проблем Сергія Семенова гідно перебрав лідерські функції. На високому рівні Дмитро провів весь етап, але особливо відзначився в гонці елітарної тридцятки — мас-старті, який завершував програму п’ятого етапу в неділю, 10 січня.
Те, що на прихильників біатлону чекає щось особливе, стало очевидно вже після першої половини гонки: більшість лідерів, включно з Мартеном Фуркадом, на двох стрільбах лежачи вирушала на штрафні кола, і в перші рядки проміжного протоколу піднялися менш рейтингові біатлоністи.

По два «нулі» й перші п’ять місць до середини гонки мали чех Онджей Моравець, американець Лоуелл Бейлі і французьке тріо — Кантен Фійон Майє, Сімон Фуркад і Жан-Гійом Беатріс. До цього моменту єдиний представник України в еліті Дмитро Підручний припустився двох промахів на другому рубежі і, відкотившись на 21-шу позицію, як здавалося, претендував хіба що на десятку кращих.
Але вже перша стійка повністю змінила ситуацію! З квінтету лідерів точним став тільки Моравець, він і пішов лідером на дистанцію. А слідом за ним два біатлонних «зубри»: молодший Фуркад і Еміль-Егле Свендсен! Решта були за 20 секунд позаду, тому стало зрозуміло: переможця визначить саме ця трійка.
Француз підняв темп, пройшов Свендсена і легко дістав Моравця. Та норвежець і чех «вчепилися» за лідером і підійшли до вирішального рубежу разом із ним. Але якщо для Онджея запропонований темп виявився прийнятним, то Еміль так «надихався», що настріляв відразу три промахи і в підсумковому протоколі став тільки 13-м. А Мартен Фуркад був не тільки швидким, а й точним. І хоча після стрільби обійшлося без його традиційного переможного жесту, перевага в шість секунд над Моравцем не залишала сумнівів: володар жовтої майки лідера перетне фінішну межу першим! Так і сталося: чех дістався до лінії фінішу на 14 секунд пізніше, ніж француз.
Після завершальної стійки третім пішов Сімон Фуркад, який, враховуючи солідну перевагу над переслідувачами — німцем Арндом Пайфером і співвітчизником Кантеном Фійоном Майє міг би подумати над потраплянням на п’єдестал пошани разом із братом.
А що ж Підручний? Трохи далі від з’ясування найкращого серед лідерів Дмитро методично і впевнено виконував свою роботу. Після збою на другому вогневому рубежі він уже не дозволяв собі помилятися. Відстрілявши чисто першу стійку, українець піднявся на 14-ту позицію, а зробивши ще п’ять влучних пострілів перед фінішним колом, вирушив на трасу шостим!
Але на цьому дива не скінчилися! Позаду йшов прудконогий норвежець Тар’єй Бьо і вмотивований боротьбою за честь російської збірної Євген Гаранічев. Але Підручний просто «вчепився» у норвежця, і от уже Фійон Майє відстає... Та українсько-скандинавський дует не вгамовується, і буквально через кілька секунд «з’їдає» і Пайфера!
Здавалося б, усе, бо Сімон Фуркад і подіумні позиції занадто далеко, більш ніж у 10 секундах попереду. Але для Тар’єя і Дмитра і це не перешкода, вони дістають француза, позбавляючи подіум братнього дуету. Четверта позиція слідом за молодшим Бьо — особистий рекорд Дмитра Підручного в гонках Кубка світу, здобутий у суперництві з найсильнішими біатлоністами. Але варто відзначити одну деталь: свій найкращий на цей момент результат Дмитро відзначив не переможним підняттям рук, а скрушним порухом палкою, бо ж призове третє місце було так близько...
До умовної «дерев’яної» медалі у мас-старті лідер збірної України додав ще й два десятих місця — в спринті і гонці переслідування.
А серед жінок у цьому сезоні в українській команді виділяються двоє лідерок — Олена Підгрушна та Юлія Джима. Саме цей тандем практично не випадав за межі чільної десятки в усіх трьох гонках п’ятого етапу Кубка світу. У спринті Підгрушна з Джимою виступили майже синхронно — 31,7 і 35 с відставання від німецької переможниці Франциски Хільдебранд, сьоме і восьме місця відповідно. У гонці переслідування рівних не було іншій німкені — Лаурі Далмайєр, відставання були вже більшими (1 хв 19,3 с у Юлії та 1 хв 27,8 с у Олени), але позиції змінилися незначно — восьма і десята. У мас-старті Підгрушна знову стала першою серед українок: закривши всі 20 мішеней, вона програла все тій же Далмайєр 30,5 с і посіла п’яте місце. Єдиний промах на останньому вогневому рубежі відкинув Джиму за межі чільної десятки — відставання 1 хв 12,4 с, 11-те місце.
У гонці переслідування і мас-старті до залікової зони потрапила також Ольга Абрамова — 25-те і 26-те місця відповідно. Валя Семеренко про свої можливості нагадала теж у гонці переслідування. Завдяки лише одному на 20 мішеней промаху вона змінила 41-ше місце в спринті на 17-те.

Михайло ГЕРАСИМЕНКО та Антон ШУЛЬГА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».