Інші види спорту
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 25 Грудень 2015 13:59

Антракт у біатлоні

Rate this item
(0 votes)

На го­лов­них бі­ат­лон­них аре­нах сві­ту ни­ні ан­тракт — до 7 січ­ня, ко­ли роз­поч­неть­ся чет­вер­тий етап Куб­ка сві­ту. Тра­ди­цій­ним міс­цем йо­го про­ве­ден­ня є ні­мець­кий Обер­гоф, але цьо­го ра­зу звич­на січ­не­ва трі­ада Обер­гоф — Ру­поль­динг — Ан­т­хольц, най­імо­вір­ні­ше, роз­па­деть­ся. У ні­мець­кій зем­лі Тю­рин­гія че­рез ано­маль­но ви­со­ку тем­пе­ра­ту­ру в груд­ні зов­сім не­має при­род­но­го сні­гу, і в пер­ший тиж­день січ­ня сут­тє­во­го зни­жен­ня тем­пе­ра­ту­ри з опа­да­ми теж не очі­ку­ють.

Директор Міжнародного союзу біатлоністів (IBU) зі зв’язків із громадськістю Пер Ланге вважає, що проблему можна вирішити. «На арені є снігові гармати, здатні працювати при плюсовій температурі, є можливість привезти сніг з інших місць. Ситуація має з’ясуватися 23 грудня, коли вийде офіційний реліз IBU. Остаточне рішення про проведення етапу має бути ухвалене не менш ніж за сім днів», — розповідав Ланге ще кілька днів тому.

Але й зараз немає певності щодо місця проведення змагань. Як альтернативи Обергофу розглядаються австрійський Хохфільцен та словенська Поклюка, розташовані вище й тому краще «забезпечені» снігом. Ці арени приймали другий і третій етапи Кубка світу, цілком можливо, що провідні біатлоністи до Австрії чи Словенії в цьому сезоні ще повернуться. Остаточне рішення Міжнародний союз біатлоністів тепер обіцяє оприлюднити 27 грудня.
Але зараз ця ситуація не надто впливає на підготовку біатлоністів в антракті. У Німеччині, як завжди, відбудеться Різдвяна гонка, цього разу вона запланована на 28 грудня. Навіть за плюсової температури організатори проклали в Гельзенкірхені на стадіоні «Шальке» та в його околицях трасу завдовжки трохи більше кілометра. На старт престижного шоу-змагання вийдуть 10 пар, цього разу чітко розподілених за національною ознакою (раніше на Різдвяній гонці виступали й інтернаціональні дуети).
Україну представлятимуть Валя Семеренко та Сергій Семенов. Списки учасників формуються заздалегідь, і цього разу вийшло, що нашу команду представлятимуть не найсильніші — Валя хворіла на початку сезону і ще не вийшла на свій звичний рівень, Сергій нині також не перший у збірній — у загальному заліку Кубка світу його випереджає Дмитро Підручний. Та хай там як, а саме Валю Семеренко організатори гонки обрали для рекламної кампанії — обличчя українки усміхається гельзенкірхенцям із плакатів і навіть рекламних площин громадського транспорту.
Дві пари учасників змагання представлятимуть Німеччину — це Лаура Далмайєр і Сімон Шемп, Франциска Хільдебранд і Ерік Лессер. У Франції буде фантастичний дует лідерів світового біатлону — Марі Дорен Абер і Мартен Фуркад. За Чехію бігтимуть Габріела Соукалова і Онджей Моравець, за Італію — Доротея Вірер і Лукас Хофер, за Словенію — Тея Грегорін і Яков Фак. Не такий зірковий склад у ще кількох команд: Катерина Юрлова та Євген Гаранічев (Росія), Ліза Тереза Гаузер і Сімон Едер (Австрія), Емма Нільсон і Тобіас Арвідсон (Швеція).
Небідному на події антракту у світовому біатлоні передував третій етап Кубка світу у словенській Поклюці. Цей етап для українських біатлоністів вийшов найменш вдалим — цього разу вони не змогли здобути жодної нагороди.
Зосібно стоїть у цьому плані перша в сезоні гонка з масовим стартом серед жінок. Наша найкраща біатлоністка грудня Олена Підгрушна після невдалого спринту (де бронзова призерка першого етапу Кубка світу в шведському Остерсунді стала в цій дисципліні лише 42-ю) вирішила пропустити гонку переслідування — спеціально для кращої підготовки до перегонів елітарної тридцятки. Саме цей пропуск допоміг зберегти свіжість, якої в останній день змагань у Поклюці бракувало більшості суперниць.
Всього один промах на другому рубежі і класне останнє коло у виконанні капітана жіночої збірної привели Олену на шосте місце на фініші. Також з одним промахом у двадцятці найкращих закінчила мас-старт Юлія Джима — у неї 18-й результат. Аж до останнього рубежу на високі позиції претендувала також Ольга Абрамова, але, пройшовши три стрільби з нульовим показником у графі «промахи», на останньому вогневому рубежі Оля захопилася боротьбою з суперницями і змушена була піти одразу на чотири штрафних кола. У підсумку це принесло тільки 23-тє місце. Ще для однієї нашої спортсменки, Валі Семеренко, третя гонка поспіль виявилася занадто серйозним навантаженням — з огляду на те, що Валя тільки набирає форму після незадовільної через хвороби передсезонної підготовки. У Семеренко на фініші була передостання, 29-та позиція.
А перемогла в гонці з масовим стартом фінка Кайса Макаряйнен, яка припустилася одного промаху на першій стрільбі, але всі наступні пройшла чисто. Також вона була найшвидшою на дистанції. Решта призерок були стовідсотково влучними — всі 20 мішеней закрили чешка Габріела Соукалова та росіянка Ольга Подчуфарова. До речі, для російської команди ця «бронза» стала першою нагородою в сезоні.
У всіх інших стартах у Поклюці українці були далекими навіть від чільної десятки. У спринті Юлія Джима з одним промахом фінішувала 19-ю, а влучні Валя Семеренко та Ірина Варвинець були 26-ю та 33-ю відповідно. У гонці переслідування в заліковій зоні опинилися одразу п’ятеро наших співвітчизниць, але знову — надто далеко від призових місць: Юлія Джима (два промахи) стала 22-ю, влучна Ірина Варвинець піднялася на 24-ту позицію, Ольга Абрамова та Валя Семеренко з вдома промахами кожна фінішували 28-ю і 30-ю. На окреме відзначення вартий прорив Наталії Бурдиги, яка завдяки влучній стрільбі пробилася з 55-го місця в спринті на значно пристойніше 37-ме в гонці переслідування.
У чоловіків єдиний позитивний результат записав на свій рахунок Дмитро Підручний, який після провального спринту (лише 43-тє місце) видав майже ідеальну гонку переслідування, в якій завдяки влучності і швидкості піднявся на 19-ту позицію. Цілком зразковою назвати цю гонку завадив останній постріл на останньому рубежі.
А після паузи, на початку січня на шанувальників біатлону все ж чекає четвертий етап Кубка світу, хай навіть місце його проведення ще не визначене. У програмі перших у 2016 році змагань — спринти, гонки переслідування та мас-старти, тобто програма четвертого етапу цілком повторює програму третього. У Рупольдингу й Антхольці має бути цікавіше — там додадуться індивідуальні гонки (в Німеччині) та естафети (в обох місцях).

Михайло ГЕРАСИМЕНКО та Антон ШУЛЬГА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».