Інші види спорту
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 20 Листопад 2015 11:50

Спорт і допінг: боротьба триває

Rate this item
(0 votes)

Спортс­ме­нів-лег­ко­ат­ле­тів із Ро­сій­ської Фе­де­ра­ції, як і прог­но­зу­ва­ло­ся, від­сто­ро­ни­ли від усіх зма­гань Між­на­род­ної фе­де­ра­ції лег­кої ат­ле­ти­ки (IAAF). Рі­шен­ня Ра­ди IAAF по­в’яза­но з до­пін­го­вим скан­да­лом, роз­слі­ду­ван­ням яко­го за­йма­ла­ся не­за­леж­на ко­мі­сія Все­світ­ньо­го ан­ти­до­пін­го­во­го агент­ства.

Росіяни не зможуть взяти участь у літній Олімпіаді-2016, якщо цю дискваліфікацію доти не знімуть, як і в інших легкоатлетичних змаганнях під егідою цієї міжнародної асоціації. За відсторонення проголосували 22 з 24 членів Ради, проти — всього один. Член Ради IAAF генеральний секретар Всеросійської федерації легкої атлетики (ВФЛА) Михайло Бутов у голосуванні не брав участі.

Крім того, IAAF позбавила Росію права проведення низки великих змагань у 2016 році. Зокрема, йдеться про командний чемпіонат світу зі спортивної ходьби в Чебоксарах і юніорський чемпіонат світу з легкої атлетики в Казані.
За словами глави IAAF Себастьяна Кое, немає жодних гарантій, що російські легкоатлети зможуть узяти участь у літніх Олімпійських іграх 2016 року в Ріо-де-Жанейро. «Це — найсуворіше покарання, яке ми могли накласти. Але ми довго дискутували і дійшли одностайного висновку, що вся система виходить із ладу: не тільки в Росії, але і у світі, в цілому. Сьогоднішнє рішення — це тривожний дзвінок, і ми єдині в тому, що обман на будь-якому рівні неприпустимий», — зазначив Кое.
У свою чергу, міністр спорту Росії Віталій Мутко вважає, що російські легкоатлети зможуть узяти участь в Олімпіаді-2016. «Я впевнений, що вдасться вирішити ситуацію з відстороненням ВФЛА до Олімпіади. У російської легкої атлетики проблем не більше і не менше, ніж у решти країн світу. Смішно це все», — заявив Мутко.
Як повідомлялося, незалежна комісія Всесвітнього антидопінгового агентства (WADA) 9 листопада опублікувала доповідь, в якій звинуватила Росію в грубих порушеннях антидопінгових правил і рекомендувала відсторонити російських легкоатлетів від участі в міжнародних змаганнях.
У звіті йдеться про випадки, коли лікарі, тренери і співробітники лабораторій постійно сприяли шахрайству. Зокрема, московською лабораторією знищено 1400 проб після отримання листа WADA з вимогою зберегти всі. Керівника московської лабораторії РУСАДА Григорія Родченка у звіті називають посібником і співучасником дій із допінгом.
РУСАДА неодноразово брала хабарі від легкоатлетів, щоб їхні тести не визнавали придатними. Були випадки залякування працівників із допінг-контролю та їхніх сімей. Присутність представників ФСБ у лабораторії у Сочі під час зимової Олімпіади та в Москві створила атмосферу страху в роботі лабораторії і її співробітників.
З’ясувалося, що тренери намагалися втручатися чи маніпулювати результатами допінг-тестів. Найчастіше вони виступали ініціаторами прийому допінгу легкоатлетами, поставляючи заборонені препарати своїм підопічним. Небажання легкоатлета брати участь у прийомі допінгу могло призвести до того, що з ним не працювали найкращі тренери і йому не вдавалося досягати високих результатів. Задокументовано випадки, коли таких легкоатлетів не включали до складу національної збірної.
Цей скандал торкнувся і української легкої атлетики. Ввечері 18 листопада WADA повідомила, що українське антидопінгове агентство не відповідає кодексу міжнародної організації через використання неакредитованих лабораторій. Таке ж рішення ухвалено щодо антидопінгових агентств Росії, Андорри, Ізраїлю, Аргентини та Болівії. Усі країни зобов’язані до 18 березня 2016 року усунути виявлені порушення.
На час відсутності акредитації української антидопінгової лабораторії допінг-проби українських спортсменів аналізуватимуть європейські лабораторії. Про це заявив заступник міністра молоді та спорту, президент Федерації легкої атлетики України Ігор Гоцул.
«Вони за регламентом відправлятимуться в будь-яку акредитовану лабораторію. Нині в Європі є 19 таких лабораторій. Було 20, але московська позбавлена акредитації», — розповів він. «До недавнього часу наша лабораторія мала акредитацію WADA. Зараз вона втратила таку акредитацію, закінчився термін її дії, і Всесвітнє антидопінгове агентство вимагає від нас виконувати вимоги жорсткіших правил про використання виключно акредитованих лабораторій. Ми, звісно, це робитимемо, оскільки ми — законослухняна країна», — додав заступник міністра молоді та спорту.

Михайло ГЕРАСИМЕНКО та Антон ШУЛЬГА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».