Інші види спорту
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 18, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 10 Квiтень 2015 21:23

Каїса обрала королеву з України

Rate this item
(0 votes)

Щонайменше півроку у царстві шахової богині Каїси першою буде українська королева — 22-річна Марія Музичук. На фініші марафону, яким нині є чемпіонат світу з шахів, гросмейстер зі Стрия на Львівщині переграла росіянку Наталію Погоніну.
Нинішня схема розіграшу світової першості з класичних шахів серед жінок подібна до змагання у плей-оф футбольної Ліги чемпіонів — тут, щоправда, це називають «нокаут-системою», на старт вийшли 64 претендентки. Короткі матчі завершуються вибуванням із турніру однієї з учасниць.
Марія Музичук розпочала участь у турнірі в російському місті Сочі 17 березня, а вирішальні ходи у фіналі зробила 5 квітня. На шляху до фінального поєдинку, що складався з чотирьох партій, українка подолала Юанлінь Юань із Канади, Моніку Сочко з Польщі, екс-чемпіонку світу Антуанету Стефанову з Болгарії.
На чверть- і півфінальній стадіях Марія мала суперниць з Індії — Хамлі Конеру та Харіку Дронаваллі, яких також переграла.


Вирішальною на фінальній стадії стала друга партія, в якій Музичук грала білими і виграла на 58-му ходу. Перша і третя партії, коли Марія мала чорні фігури, їй удалося звести до нічиїх.
У завершальній партії нашу співвітчизницю влаштовувала і нічия, росіянка Погоніна мусила грати на перемогу, щоб перевести матч у тай-брейк. Українка логічно обрала давно прорахований, надійний і «нічийний» дебют чотирьох коней.
На певному етапі її суперниця обрала хай не найсильніший хід, але такий, що перевів гру до менш відомих варіантів. Боротьба загострилася, інтрига трималася практично до повного розміну всіх фігур. На певному етапі Марія пожертвувала слона, отримавши в ендшпілі два сильних прохідних пішаки і туру проти тури й коня у Погоніної. Нічию повторенням ходів на 56-му ходу українка здобула з позиції сили, змусивши опонентку до форсованого варіанта, в якому тура Погоніної не могла подужати підтримуваних королем пішаків.
«Турнір складався для мене дуже непросто, було багато нервових партій, я зіграла декілька божевільних тай-брейків, та й фінал із Наталією Погоніною вийшов напруженим. Особливо нервувала в останній партії, де відчувала, що при неточній грі Наталія зможе зрівняти рахунок, а дуже не хотілося грати додатковий тай-брейк», — розповіла нова шахова королева.
«У цілому я задоволена не лише своїм виступом, але й організацією, яка була тут на найвищому рівні. Спасибі велике місту Сочі за надані комфортні умови, спасибі Російській шаховій федерації і Міжнародній шаховій федерації (ФІДЕ), тому що мені ніколи не гралося так комфортно. Якщо і були маленькі недоліки, ми зверталися до організаторів, які тут же їх виправляли», — поділилася враженнями Марія Музичук.
Марія виявилася найуспішнішою серед кількох своїх співвітчизниць, які теж змагалися за шахову корону. До чвертьфіналу паралельно з майбутньою чемпіонкою рухалася турнірною сіткою її рідна сестра Анна Музичук, раніше припинили виступи в Сочі екс-чемпіонка світу Анна Ушеніна, а також Інна Гапоненко і Наталія Жукова, яких сліпий жереб звів між собою ще в першому раунді.
Після фантастичного для України турніру президент ФІДЕ Кірсан Ілюмжинов запропонував провести в Україні матч за титул чемпіонки світу. За словами Ілюмжинова, матч між Марією Музичук та триразовою чемпіонкою світу китаянкою Хоу Іфань могли б прийняти Київ чи Львів, хоча ці міста ще не подавали своїх заявок до ФІДЕ.
На проведення матчу зараз претендує лише Китай, що прагне зробити титульний поєдинок домашнім для співвітчизниці. Очікується, що зустріч відбудеться наприкінці 2015 року. Китаянка не брала участі в чемпіонаті в Сочі, але зберегла за собою право повернути титул у майбутньому матчі з Музичук.

Михайло ГЕРАСИМЕНКО та Антон ШУЛЬГА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».