Інші види спорту
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 27 Березень 2015 21:44

Сезон здобутків Валі Семеренко

Rate this item
(0 votes)

У ро­сій­сько­му Хан­ти-Ман­сій­ську фі­ні­шу­вав чо­ти­ри­мі­сяч­ний се­зон у го­лов­но­му для укра­їн­ців зи­мо­во­му ви­ді спор­ту — бі­ат­ло­ні. Під час уро­чис­тої зу­стрі­чі коман­ди в сто­лич­но­му аеро­пор­ту «Бо­рис­піль» мі­ністр мо­ло­ді і спор­ту Ігор Жда­нов за­ко­но­мір­но на­звав са­ме бі­ат­лон «спор­том № 2» в Ук­раї­ні — слі­дом за фут­бо­лом, з яким кон­ку­ру­ва­ти не мо­же жод­на дис­цип­лі­на. Те­пер ша­ну­валь­ни­ків швид­ких лиж і влуч­ної стріль­би че­кає дов­га вось­ми­мі­сяч­на па­уза— аж до кін­ця лис­то­па­да, ко­ли у Шве­ції роз­поч­неть­ся пер­ший етап Куб­ка сві­ту вже но­во­го се­зо­ну.

Попри постолімпійський характер, попри те, що жіночу команду залишили (сподіваємося, ненадовго) чемпіонки Сочі Віта Семеренко та Олена Підгрушна, а колись міцні біатлоністи основи Сергій Седнєв і Андрій Дериземля вже точно завершили кар’єру, сезон видався одним із найуспішніших за всю історію вітчизняного біатлону.
Головна винуватиця чудового настрою вболівальників — Валя Семеренко, яка до олімпійського естафетного «золота» додала й особистий чемпіонський титул — на чемпіонаті світу у фінському містечку Контіолахті.

До того ж саме Валя стала третьою біатлоністкою планети — слідом за недосяжними переможницею Кубка світу білорускою Дарією Домрачевою і її конкуренткою з Фінляндії Кайсою Макаряйнен. Саме Семеренко до останньої гонки сезону боролася за виграш Малого кришталевого глобуса у мас-старті, але все ж не змогла обійти в цій дисципліні німкеню Франциску Пройс, яку перед тим усе ж випередила на головному старті сезону — світовій першості.
Семеренко та її подруги по команді доклали чимало зусиль і до загального успіху в Кубку націй — Україна в цьому заліку стала п’ятою, слідом за жіночими збірними Німеччини, Чехії, Франції та Білорусі. Позаду залишилися росіянки, норвежки, італійки та ще понад два десятки збірних. Цей факт важливий, оскільки лише перші п’ять команд заліку мають право на максимальне представництво у гонках Кубка світу — по шість учасниць.
Це дає можливість випускати на змагання найвищого рівня не тільки найкращих спортсменок, а й дублерів, які здобувають неоціненний досвід перегонів із лідерами світового біатлону. Завдяки такій практиці прогресує молодь значно швидше — приклади Ірини Варвинець чи Яни Бондар у цьому плані доволі показові.
На відміну від попередніх сезонів, є чим пишатися цього разу і чоловічій команді. По-перше, її лідер Сергій Семенов заслужено досяг того єдиного, що в сезоні не вдалося Валі Семеренко, — виграв Малий кришталевий глобус в індивідуальних гонках. По-друге, вчорашній дублер Артем Тищенко був визнаний Міжнародним союзом біатлоністів найкращим новачком 2015 року (цікаво, що торік таким став норвежець Йоганнес Бьо, якого нині вважають сильним конкурентом перші номери світового біатлону, а серед жінок у 2014 році кращою дебютанткою називали нинішню володарку Малого кришталевого глобуса Франциску Пройс).
Уже в перший сезон у великому біатлоні 21-річний хлопець із Чернігова на етапі Кубка світу в чеському Новому Месті став (разом з Юлією Джимою) бронзовим призером у новому виді біатлонної програми — одиночній змішаній естафеті. Також Тищенко записав до свого активу «срібло» у складі чоловічої естафети на чемпіонаті Європи в естонському Отепя і ще кілька непоганих гонок.
Õàí­òè-ìàí­ñ³é­ñüêèé àêîðä
Останні шість гонок, що відбулися на дев’ятому етапі Кубка світу у Ханти-Мансійську, дали остаточні відповіді на запитання про лауреатів сезону. Сенсацій не сталося — Дарія Домрачева вперше у своїй кар’єрі отримала Великий кришталевий глобус, хоча її фінська суперниця Кайса Макаряйнен теоретичні шанси стати першою зберігала і під час останнього мас-старту.
Значно впевненіше почувався в боротьбі чоловіків за престижний трофей француз Мартен Фуркад, і, зрештою, він спромігся на рекордне досягнення — учетверте поспіль здобув Великий кришталевий глобус. Другим у загальному заліку Кубка світу став росіянин Антон Шипулін, третім — словенець Яков Фак.
Якщо брати до уваги чоловічі дисципліни, то серед трьох гонок у Ханти-Мансійську українці можуть занести до свого активу хіба що переслідування. У спринті найкращим із наших співвітчизників виявився Сергій Семенов, який із двома промахами фінішував 36-м. Також невдалим у виконанні лідера збірної був мас-старт — Семенов фінішував в числі останніх, 26-м.
А от у гонці переслідування йому за рахунок швидких ніг і відносно влучної стрільби (три незакриті мішені з 20 у вітряному Ханти-Мансійську є непоганим результатом) вдалося піднятися одразу на 20 позицій — з 36-го на 16-те місце.
На відміну від чоловіків, які на фініші сезону вирішували локальні завдання (бо сьоме місце в Кубку націй сумнівам уже не підлягало), жінки мали стратегічний план — не пропустити вперед в останньому спринті сезону росіянок і норвежок. Із завданням дівчата відмінно впоралися, хоча розпочиналося все не так оптимістично — з двох промахів Валі Семеренко у стрільбі лежачи.
Проте надалі наша прима і бігла швидко, і стріляла влучно, що дозволило посісти високе дев’яте місце. Щоправда, ще вище у підсумковому протоколі опинилася головна конкурентка в боротьбі за умовну «бронзу» в Кубку світу чешка Вероніка Віткова, але відрив скоротився некритично.
Класно виступили ще двоє українок — Юлія Джима з двома промахами стала 19-ю, а Ольга Абрамова з трьома — 30-ю. Саме ці результати дозволили українським уболівальникам зітхнути з полегшенням — боротьба в Кубку націй завершилася на користь нашої команди.
Гонку переслідування Валя Семеренко провела майже ідеально (лише один промах на останній стрільбі) і піднялася з дев’ятої на шосту позицію. Віткова показала п’ятий результат, і питання про те, хто ж стане третьою біатлоністкою планети, було практично зняте.
Вдало виступили й інші українки — Джима з одним промахом піднялася на 14-те місце, Ірина Варвинець із такими ж снайперськими показниками змінила 41-ше місце спринту на 22-ге, «застрелилася» Абрамова (п’ять промахів), але швидкі ноги дозволили їй знову фінішувати в заліковій зоні — 33-ю.
У жіночому мас-старті Валя Семеренко півгонки йшла серед лідерів, однак прикрі зриви під час стрільби стоячи (в цілому три промахи) завадили їй поборотися за перемогу і в конкретній гонці, і в усій дисципліні — лише 10-те місце на фініші і друга позиція в заліку мас-стартів.
Після нетривалого домашнього відпочинку Валя Семеренко планує взяти участь ще у двох комерційних стартах, але в цілому фантастичний сезон для неї вже завершено. Попереду в уболівальників довгих вісім місяців чекання нових пригод у «білому цирку».

Михайло ГЕРАСИМЕНКО та Антон ШУЛЬГА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».