Інші види спорту
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 13 Лютий 2015 17:31

Бронзові естафети Нового Места

Rate this item
(0 votes)

У чесь­ко­му Но­во­му Мес­ті за­вер­шив­ся сьо­мий етап Куб­ка сві­ту з бі­ат­ло­ну. Го­лов­ним до­сяг­нен­ням ук­ра­їн­ської збір­ної ста­ли два ви­сту­пи в змі­ша­них ес­та­фе­тах— кла­сич­ній, у якій бе­руть участь по два спортс­ме­ни з жі­но­чої і чо­ло­ві­чої час­тин коман­ди, і так зва­ній оди­ноч­ній — во­на біль­ше на­га­дує фор­мат ві­до­мої шоу-гон­ки, яка що­ро­ку від­бу­ває­ть­ся в ні­мець­ко­му Гель­зен­кір­хе­ні.

Українці вибороли бронзові нагороди в обох гонках, які 6 лютого відкривали програму змагань у Новому Месті.
Спершу в дебютній в офіційній програмі змагань на етапах Кубка світу одиночній змішаній естафеті на третю сходинку зійшли Юлія Джима та Артем Тищенко — для 21-річного біатлоніста ця бронзова медаль стала першою в кар’єрі на стартах такого рівня. Головною в цій дисципліні є влучність на вогневих рубежах, бо півторакілометрового кола для повноцінної дистанційної боротьби замало.
Артем зумів утримати і навіть наростити семисекундну перевагу перед сильним німецьким опонентом Еріком Лессером.
Німець узагалі став антигероєм гонки. Промахувалися в новій гонці всі, але саме промахи Лессера стали найбільш драматичними. Аж до останнього вогневого рубежу він був серед претендентів на нагороди. Однак у вирішальний момент, коли суперники були точними, Лессер припустився шести промахів із восьми пострілів!


Ще після другого етапу за перемогу боролися тільки чотири команди, решта відчутно відстала. Переміг сильний російський дует у складі Яни Романової та Олексія Волкова. На другому місці — збірна Норвегії, яка складалася з Марти Олсбі та Генріка Лабелунда, якому Артем Тищенко програв на фінішній прямій у боротьбі за «срібло».

 

Медаль на чотирьох
А в класичній змішаній естафеті вже після п’ятої стрільби за медалі боролися тільки три команди — Норвегія, Чехія й Україна. У складі «синьо-жовтих» значний гандикап над рештою команд зуміли заробити Валя Семеренко, Дмитро Підручний та Ірина Варвинець.
Особливо варто відзначити наймолодшу учасницю — 22-річну Варвинець. Вона провела найкращу гонку в кар’єрі в Кубку світу і на рівних боролася з лідерами загального заліку, і не тільки на рубежі, але й на лижні. Для Іри це перша медаль на такому рівні, так само як і для іншого учасника естафети — Дмитра Підручного.
А от лідер чоловічої команди Сергій Семенов, маючи колосальну перевагу, змусив понервувати українських уболівальників, коли пішов на коло штрафу. Та це не завадило йому впевнено фінішувати на третій позиції, випередивши росіян. Першими стали норвежці, зовсім трохи їм поступилися чеські біатлоністи.

 

Особисті старти: високо, але без нагород
Медалей в активі української збірної в особистих змаганнях не додалося, проте виступи у спринтах і гонках переслідування теж виявилися надзвичайно вдалими.
Жінки у спринті змогли повторити рідкісне досягнення: одразу п’ять наших співвітчизниць опинилися в чільній двадцятці учасниць цієї гонки. Таке було торік на етапі Кубка світу у французькому Ансі, а до того — аж надто давно, в попередньому золотому періоді українського біатлону, коли команду вели за собою Олена Петрова та Олена Зубрилова.
Отже, в Новому Месті Валя Семеренко стала шостою, відставши від німецької переможниці Лаури Далмаєр на 28,8 сек (ще одна німкеня Франциска Хільдебранд стала другою із секундним відставанням від Лаури). Коли б не прикрий промах останнім пострілом, Валя могла б поборотися і за перемогу, не кажучи вже про «бронзу» — третій в цій гонці чешці Вероніці Вітковій вона програла менше 15 сек.
Дуже тісно українки розташувалися в другому десятку: 13-ю стала Ірина Варвинець, 15-ю — Ольга Абрамова, 17-ю — Наталія Бурдига, 18-ю — Юлія Джима. При цьому Варвинець і Джима схибили по разу, а Абрамова і Бурдига закрили всі мішені.
У чоловічому спринті влучною стрільбою відзначилися Сергій Семенов і Дмитро Підручний. Швидкісні показники дозволили Сергієві стати восьмим (відставання 40,9 сек), а Дмитрові — 14-м (1 хв 2,9 сек). Переміг словенець Яков Фак, другим став німець Сімон Шемп, третім — француз Жан-Гійом Беатріс.
Найуспішнішим українським спортсменом третього, останнього дня змагань виявився лідер збірної Сергій Семенов, який став четвертим у гонці переслідування. Завдяки влучній стрільбі він змінив восьме місце за підсумками спринту на позицію одразу за трійкою призерів.
«Я не поділяю гонки на подіумні і немедальні, а розглядаю їх з точки зору виконання роботи. Сьогодні, як мені здається, вдалося провести роботу, близьку до ідеальної. Відповідно, гонкою теж задоволений повністю», — сказав після фінішу етапу в Новому Месті Сергій Семенов.
Чоловічій гонці переслідування передувала аналогічна жіноча дисципліна, в якій на старт вийшли одразу п’ять українських біатлоністок. Найшвидшими серед них стали Юлія Джима, яка посіла сьоме місце, та Валя Семеренко — вона стала дев’ятою.

 

Українська пісня у вболівальницькому хорі
Загалом сьомий етап Кубка світу відвідали близько 100 тисяч уболівальників. Було серед них і чимало українців. На трибуні було багато синьо-жових прапорів, а влучання у ціль українських біатлоністів супроводжувалися гучними вигуками «Гей!» із трибун.
Українські фанати мали нагоду зустрітися зі своїми кумирами після закінчення перегонів. Біатлоністи залишали підписи на світлинах і українських прапорах, фотографувалися з уболівальниками та спілкувалися з ними, незважаючи на втому.
«Начебто в Чехії такий великий стадіон, добре вболівають за Чехію, але наших все одно чути», — сказала Валя Семеренко.
«На кожному куточку траси вболівальників чути. Особливо це відчувається на естафетних гонках. Підтримка колосальна», — наголосив її колега по естафетній команді Дмитро Підручний.
Порівняно з Чехією в Норвегії, де 12 лютого стартував восьмий етап Кубка світу, підтримки бракуватиме — українців, які живуть там постійно, в скандинавській країні менше, та й для того, щоб дістатися Холменколлена, передмістя Осло, потрібно більше часу і грошей. Утім, є на цьому етапі і свої переваги — його, приміром, відкривала улюблена для багатьох українських біатлоністів індивідуальна гонка. У суботу програму продовжать спринти, а в неділю відбудуться естафети.
Про результати норвезького етапу читайте у наступному випуску «ДУ». Ці змагання будуть останніми перед початком у фінському Контіолахті чемпіонату світу, перша гонка якого відбудеться 5 березня.

Михайло Герасименко та Антон ШУЛЬГА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».