Спорт
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 11 Сiчень 2019 18:51

Спорт-2019. Що подарує нам цей рік?

Rate this item
(0 votes)

У роз­кла­ді спор­тив­них по­дій 2019-го не зна­чать­ся го­лов­ні стар­ти пла­не­ти — Олім­пій­ські іг­ри. Втім, у цей не­три­ва­лий пе­рі­од звич­но­го і ціл­ком зро­зу­мі­ло­го цик­ліч­но­го пе­ре­за­ван­та­жен­ня ува­га ба­га­то­міль­йон­ної ауди­то­рії віт­чиз­ня­них ша­ну­валь­ни­ків спор­ту, без­сум­нів­но, бу­де при­ку­та до тур­ні­рів зі ста­ту­сом «олім­пій­ських лі­цен­зій­них» із при­ці­лом на То­кіо-2020.
Се­ред ін­ших за­хоп­лю­ючих ба­та­лій — II Єв­ро­пей­ські іг­ри, жі­но­чий Єв­ро­бас­кет, чем­пі­он­ські бої ук­ра­їн­ських бок­се­рів-про­фе­сіо­на­лів, ква­лі­фі­ка­ція чем­піо­на­ту Єв­ро­пи-2020 з фут­бо­лу.

Те­ніс
За традицією сезон топових міжнародних змагань відкриє Australian Open, перший із чотирьох турнірів серії Grand Slam, який цього разу Мельбурн прийматиме з 14-го по 27 січня. В основній сітці турніру обов’язково зіграють провідні українські тенісистки Еліна Світоліна (4-а ракетка світу) та Леся Цуренко (27).
Футбол
Донецький «Шахтар» та київське «Динамо» продовжать виступ у плей-оф єврокубків. 14-го та 21 лютого в 1/16 фіналу Ліги Європи УЄФА гірники зіграють із німецьким «Айнтрахтом», а «біло-сині» — з грецьким «Олімпіакосом».
Як відомо, фінал Ліги Європи-2018/19 відбудеться 29 травня на Олімпійському стадіоні в Баку (Азербайджан). Вирішальний поєдинок у найпрестижнішому клубному турнірі континенту — Лізі чемпіонів УЄФА пройде 1 червня на стадіоні «Метрополітано» в Мадриді (Іспанія).
Переможці Ліги чемпіонів та Ліги Європи зійдуться у матчі 44-го розіграшу Суперкубка УЄФА 14 серпня на «Водафон Арені» у Стамбулі. Туреччина вперше побачить принциповий єврокубковий поєдинок. Стамбул прийме естафету у Праги (2013), Кардіффа (2014), Тбілісі (2015), Тронгейма (2016), Скоп’є (2017) і Таллінна (2018), яким було довірено проведення Суперкубка УЄФА після того, як він змінив свою постійну прописку в Монако.
У 2020-му поєдинок за почесний трофей пройде на 50-тисячному «Ештадіу-ду-Драгау» в Порту (Португалія).
Матчі за Суперкубок УЄФА проводяться з 1973 року. Тричі їх учасниками були українські клуби. У 1975 році почесний Кубок завоювало київське «Динамо», обігравши мюнхенську «Баварію» (1:0, 2:0). У 1986 році «біло-сині» поступилися «Стяуа» (0:1), а в 2007-му донецький «Шахтар» у додатковий час пропустив єдиний м’яч від «Барселони».
Національна збірна України зіграє у кваліфікації чемпіонату Європи-2020. Суперниками «синьо-жовтих» у відбірковій групі В будуть чинний володар титулу збірна Португалії, а також команди Сербії, Литви і Люксембургу. У фінальну стадію вийдуть по дві кращі команди у всіх десяти групах.
Чотири останні путівки отримають переможці стикових плей-оф Ліги націй УЄФА. Жеребкування фінальної частини Євро-2020 відбудеться 1 грудня 2019 року, а сам турнір пройде з 12 червня по 12 липня наступного року.
Єв­ро­пі­ада
Однією з центральних подій 2019-го стануть Другі Європейські ігри, які пройдуть з 21-го по 30 червня у Мінську (Білорусь). Спортсмени з 50 країн континенту розіграють 200 комплектів нагород у 15 видах спорту.
Перші в історії Європейські ігри відбулись у 2015 році в Баку (Азербайджан). Збірна України посіла восьме загальнокомандне місце, завоювавши 8 золотих, 14 срібних і 24 бронзові медалі. За кількістю нагород (46) «синьо-жовті» стали шостими.
Бас­кет­бол
Жіноча збірна України зіграє на Євробаскеті-2019. Суперницями українок на груповій стадії 37-го чемпіонату Європи у Ризі (27 червня — 7 липня) будуть збірні Іспанії, Латвії та Великої Британії.
Лег­ка ат­ле­ти­ка
Королева спорту збере учасників XVII чемпіонату світу в Досі, де у період з 28 вересня по 6 жовтня розіграють 48 комплектів нагород. Це — перший чемпіонат світу у Катарі і п’ятий — в Азії. За часів незалежності українські легкоатлети здобули 29 нагород — 8 золотих, 10 срібних та 11 бронзових медалей.
Бокс
Чергові захисти титулів чемпіонів світу проведуть кращі боксери світу 2018 року Василь Ломаченко — у легкій вазі (до 61,24 кг) та Олександр Усик — у першій важкій вазі (90,718 кг). Українські професіонали володіють чемпіонськими поясами за версіями Всесвітньої боксерської організації (WBO), Всесвітньої боксерської асоціації (WBA Super), Всесвітньої боксерської ради (WBC), Міжнародної боксерської федерації (IBF) і The Ring.
Все­світ­ня Уні­вер­сі­ада
Міжнародна федерація університетського спорту (FISU) проведе чергові спортивні змагання спортивні серед студентів. Зимову Універсіаду 2—12 лютого прийматиме Красноярськ (Росія), куди українські спортсмени, скоріше за все, не поїдуть, а літню — 3–14 липня — Неаполь (Італія), де розіграють 250 комплектів нагород у 18 видах спорту.
Всесвітні ігри військовослужбовців
У китайському Вухані з 18-го по 27 жовтня проходитимуть VII Всесвітні ігри військовослужбовців (Military World Games). Очікується, що престижний форум спортсменів-військовослужбовців збере 9 тисяч атлетів у 24 видах спорту. Чотири роки тому у Мунгьйоні (Республіка Корея) збірна України за кількістю нагород (26) стала десятою, здобувши 5 золотих, 9 срібних та 12 бронзових медалей.
Деф­лім­пі­ада-2019
XIX зимові Дефлімпійські ігри 17—21 грудня прийматиме гірськолижний комплекс Валькьявенна — один із найголовніших туристичних центрів долини Валтелліна в італійських Альпах. Спортсмени з вадами слуху розіграють понад 30 комплектів нагород (гірськолижний спорт, сноуборд, лижні гонки, керлінг, хокей з шайбою).
На минулій Дефлімпіаді 2015 року в Росії збірна України здобула 8 медалей (5 срібних, 3 бронзових) і увійшла до першої десятки у загальнокомандному заліку серед 27 країн світу.

 

ОБО­ЙМА ІН­ШИХ СПОРТИВ­НИХ ТОП-ПО­ДІЙ 2019-го:

— січень — XXVI чемпіонат світу з гандболу серед чоловічих команд (Німеччина, Данія); Кубок світу з біатлону: 4й етап (Обергоф, Німеччина), 5й етап (Рупольдинг, Німеччина), 6й етап (Антхольц — Антерсельва, Італія); чемпіонат Європи з фігурного катання (Мінськ, Білорусь);
— лютий — Кубок світу з біатлону: 7й етап (Кенмор, Канада), 8й етап (СолтЛейкСіті, США); чемпіонати світу з велотреку (Прушков, Польща); чемпіонат світу з лижних видів спорту (Зефельд, Австрія);
— березень — чемпіонати світу з біатлону (Естерсунд, Швеція), фігурного катання (Сайтама, Японія), Кубок світу з біатлону: 9й етап (Холменколлен, Норвегія); чемпіонат Європи з легкої атлетики в приміщенні (Глазго, Велика Британія);
— квітень — чемпіонат світу з настільного тенісу (Будапешт, Угорщина);
— травень — чемпіонат світу з хокею (Братислава і Кошице, Словаччина); тенісний турнір серії Grand Slam «Ролан Гаррос» (Париж, Франція);
— червень — жіночий чемпіонат світу з футболу (Франція), чемпіонат світу зі стрільби з лука (Голландія);
— липень — тенісний турнір серії Grand Slam Вімблдон (Лондон, Велика Британія); чемпіонати світу з водних видів спорту (Кванджу, Республіка Корея), фехтування (Будапешт, Угорщина);
—серпень — чемпіонати світу з баскетболу (Китай), веслування на байдарках і каное (Сегед, Угорщина); академічного веслування (ЛінцОттенсгайм, Австрія); тенісний турнір серії Grand Slam — US Open (НьюЙорк, США);
— вересень — чемпіонати світу з важкої атлетики (Паттайя, Таїланд), регбі (Японія), спортивної боротьби (Астана, Казахстан), художньої гімнастики (Баку, Азербайджан), дзюдо (Токіо, Японія);
— жовтень — чемпіонат світу зі спортивної гімнастики (Штутгарт, Німеччина);
— листопад — чемпіонат світу з легкоатлетичного кросу (Орхус, Данія):
— грудень — чемпіонат Європи зі швидких шахів (Таллінн, Естонія).

В’яче­слав КУР­КАЧ,
Укр­ін­форм

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».