Футбол[col=130]
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 14 Листопад 2014 17:08

Кривава інтрига прем'єр-ліги

Rate this item
(0 votes)

У цен­траль­но­му мат­чі два­над­ця­то­го ту­ру у Льво­ві зі­йшли­ся пре­тен­ден­ти на зо­ло­ті на­го­ро­ди — до­нець­кий «Шах­тар» та дніп­ро­пет­ров­ський «Дніп­ро». В остан­ні ро­ки «Дніп­ро» встиг ста­ти для до­неч­чан міц­ним го­ріш­ком. За під­сум­ка­ми п’я­ти по­пе­ред­ніх се­зо­нів дніп­ро­пет­ров­ці бу­ли єди­ною коман­дою, кот­ра ма­ла рів­ні по­каз­ни­ки з гір­ни­ка­ми на «Дон­бас Аре­ні» — од­на пе­ре­мо­га, три ні­чиї та од­на по­раз­ка. Не змі­ни­ла па­ри­те­ту і зу­стріч на «Аре­ні Львів» — міс­ці, де свої до­маш­ні мат­чі про­во­дить до­нець­кий «Шах­тар».

Тренери обох команд вирішили не змінювати переможних складів своїх команд після матчів у єврокубках. Єдиною зміною у складі дніпрян став вихід на поле Джаби Канкави замість дискваліфікованого Руслана Ротаня.
З перших хвилин команди діяли доволі прагматично, ніби натякаючи на те, що краще синиця в руці, ніж журавель у небі. У перші півгодини боротьби на футбольному полі було набагато більше, ніж самої гри. Причому боротьба була аж занадто жорстка, інколи навіть на межі фолу, однак арбітр зустрічі Анатолій Обдула обмежувався лише усними зауваженнями.


Наприкінці першого тайму Мірчі Луческу довелося робити вимушену заміну. В центрі поля у боротьбі за м’яч Тарас Степаненко отримав ліктем в обличчя від Ніколи Калінича. Щоправда, перед цим Тарас сильно смикнув свого суперника за футболку. Тож чи був удар ліктем навмисним, чи ні, потрібно було вирішувати судді. Він порушення правил не побачив. Степаненко гру не продовжив, а залишив поле на травмомобілі з пов’язкою на закривавленому обличчі.
А за хвилину до цього першу жовту картку у матчі отримав нападник дніпропетровців Роман Зозуля, який під час паузи щось не поділив із Шевчуком і облив його водою. А щодо самої гри, то майже вся гострота виникала після навісних передач зі стандартів.
Проте до реальної небезпеки доходило рідко. Срна та Коноплянка не використали своїх моментів зі штрафних (двічі стінки удари на себе приймали), а Калінич і Коста влучали у воротарів. Окрім того, малопомітним в атаці «Шахтаря» був Срна.
Другу половину зустрічі надзвичайно потужно розпочав «Шахтар», який затиснув гостей на їхній половині поля. Двічі серйозно у гру довелося вступати Бойку. Спочатку він витягнув м’яч після удару головою Тайшейри, а потім випередив Тайсона, який міг пробити з близької відстані.
Вирівняти гру «Дніпру» вдалося ближче до середини тайму. Коноплянка зі штрафного влучив у поперечину. Другий небезпечний момент мав Шахов, який замикав навіс Коноплянки, проте Фернандо виніс м’яч із лінії воріт.
Донеччани розраховували на швидкість бразильських легіонерів. І кілька разів ці сподівання ледь не справдилися. Спочатку Чеберячко помилився у центрі поля, і Тайсон з Адріано ледь не розіграли гольову атаку, але підстрахував партнера Стрініч. У другому епізоді Фред намагався пробити з кількох метрів до воріт, однак захисник цей удар заблокував.
На 86-й хвилині арбітр показав пряму червону картку Бартуловичу за грубу гру проти Бернарда. «Дніпро» після вилучення відійшов в оборону і вже не думав про атаку. А в компенсований час Федецький у красивому підкаті не дав пробити Тейшейрі, який, напевно, бачив м’яч у сітці воріт. От і маємо нульову нічию у матчі українських грандів.
Мірча Луческу, головний тренер «Шахтаря»:
— Сьогодні був футбол, який мені зовсім не сподобався. Важко грати, коли суперник сідає на свою половину поля, перекриває всі зони і грає за рахунок дрібного фолу, збиваючи в підсумку темп матчу. Ми ж грали в футбол, який я хотів бачити, лише останні 15 хвилин.
Щодо вболівальників, то відчувалося, що вони сьогодні підтримували більше «Дніпро», ніж «Шахтар». У Лізі чемпіонів, звісно, вони вболівають за нас, а в чемпіонаті України за суперників, ніби ми приїхали з іншої країни.
Мирон Маркевич, головний тренер «Дніпра»:
— Результат непоганий. «Шахтар» — не та команда, яка буде роздавати очки. Після вилучення наша команда грала вже на збереження рахунку. На жаль, думали не про контратаки, а про те, щоб не пропустити. Хотілося, щоб були забиті м’ячі. У нас було кілька моментів, у «Шахтаря» теж, тому вважаю, що нічия — закономірний результат.
Київське «Динамо» не змогло збільшити свій відрив від «Дніпра» та «Шахтаря». У матчі з львівськими «Карпатами», які після зняття шістьох очок перебували на останньому місці в турнірній таблиці, команді Реброва відверто не пощастило, і вона не змогла здобути перемогу.
Після перемоги над «Ольборгом» у Лізі Європи на матч з аутсайдером кияни вийшли без лідерів атак — Ярмоленка та Кравця, і це суттєво позначилося на грі команди. Сидорчук, Ленс і Беланда постійно загострювали ситуацію, а от Теодорчику не вдалося проявити свої найкращі риси.
Кияни в першій половині гри створили кілька моментів, але по-справжньому гольовим можна назвати лише один. На 28-й хвилині комбінацію за участю Ленса та Баланди завершував Сидорчук, однак Мисак загрозу ліквідував. «Карпати» грали в надії на контратаки, але в першому таймі їхні надії не виправдалися.
По перерві у киян відбулася перша вимушена заміна — замість Хачеріді на полі з’явився Бурда. З перших хвилин другого тайму «Динамо» включило швидкість, і «Карпатам» стало набагато важче стримувати атаки киян.
На 56-й хвилині Ребров випустив на поле Ярмоленка, і в господарів почали з’являтися по-справжньому гострі моменти. Віда, Сидорчук та Драговіч в одній атаці пробивали по воротах, але оборона «Карпат» самовіддано лягала під м’яч, рятуючись від пропущеного м’яча.
Після виходу на поле Кравця здавалося, що ось-ось і «леви» не витримають такого натиску, проте ситуація в одну мить перевернулася для команди Сергія Реброва з ніг на голову. Артем Кравець в першому ж епізоді врізався у Микиту Бурду і отримав розсічення, через яке відразу пішов у підтрибунне приміщення. В цьому ж епізоді розсічення голови отримав і Бурда, а за хвилину лише в супроводі лікарів поле зміг залишити Домагой Віда.
Однак завдяки зусиллям лікарів захисники столичного клубу все ж повернулися у гру, проте на останні 20 хвилин гри «Динамо» залишилося без нападника, оскільки всі заміни Сергій Ребров уже використав. А на 86-й хвилині після другої жовтої картки Сидорчука команда Реброва залишилася вдев’ятьох.
Кияни навіть за такого співвідношення сил намагалися продовжувати йти вперед, але єдиний момент, який їм удалося награти, зіпсував Ярмоленко. «Карпати» ж, маючи чисельну перевагу, не пішли шукати щастя біля воріт Рибки, а спокійно довели гру до нічийного завершення.
Результати матчів 12-го туру:
«Говерла» (Ужгород) — «Металург» (Донецьк) — 1:0
Гол: Мякушко (6)
«Зоря» (Луганськ) — «Металург» (Запоріжжя) — 3:0
Голи: 1:0 — Вернидуб (15), 2:0 — Будківський (54), 3:0 — Будківський (84)
«Чорноморець» (Одеса) — «Ворскла» (Полтава) — 1:0
Гол: Фомін (15)
«Волинь» (Луцьк) — «Олімпік» (Донецьк) — 4:0
Голи: 1:0 — Матей (37), 2:0 — Бікфалві (43), 3:0 — Бікфалві (70), 4:0 — Кобахідзе (91)
«Шахтар» (Донецьк) — «Дніпро» (Дніпропетровськ) — 0:0
«Іллічівець» (Маріуполь) — «Металіст» (Харків) — 1:3
Голи: 0:1 — Хав’єр (27, пен.), 1:1 — Гринь (29), 1:2 — Хав’єр (35), 1:3 — Хав’єр (73)
«Динамо» (Київ) — «Карпати» (Львів) — 0:0

Михайло ГЕРАСИМЕНКО та Антон ШУЛЬГА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».