Футбол[col=130]
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Середа Квiтень 24, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 14 Листопад 2014 17:00

«Динамо» і «Дніпро» «вигризають» перемоги

Rate this item
(0 votes)

Уже піс­ля чет­вер­то­го ту­ру гру­по­во­го тур­ні­ру фут­боль­ної Лі­ги Єв­ро­пи се­ред ук­ра­їн­ських учас­ни­ків зма­ган­ня ви­зна­чив­ся пер­ший не­вда­ха. Хар­ків­ський «Ме­та­ліст» за­знав чет­вер­тої по­спіль по­раз­ки і втра­тив на­віть тео­ре­тич­ні шан­си на ви­хід до ста­дії плей-оф. Те­пер два остан­ніх мат­чі ма­ти­муть для хар­ків’­ян ли­ше прес­тиж­не зна­чен­ня.

Натомість «Динамо» і «Дніпро» зіграли значно краще — кияни повернули собі перший рядок у своєму квартеті, дніпропетровці здобули першу перемогу і тепер знову є претендентами на євровесну.
Київське «Динамо» зуміло реваншуватися у матчі з «Ольборгом» за розгромну поразку в Данії. Та гра вийшла досить нервовою. Суперник і в Києві спробував нав’язати свою гру, і часом це у нього виходило. Особливо це стосується першого тайму, коли «Динамо» грало надто обережно, не вмикаючи швидкості і граючи без загострення в атаці.


Саме гості могли першими відкрити рахунок ще в першому таймі, але виручив команду Хачеріді, який удало зіграв у підкаті. У «Динамо» був лише один момент для взяття воріт, коли Сидорчук бив метрів із 16 і не поцілив у кут воріт Ларсена.
У другому таймі на полі був зовсім інший футбол у виконанні «Динамо». Підопічні Сергія Реброва забігали, стали пресингувати, й «Ольборг» посипався. На початку тайму ледве не забив Ярмоленко, але після його удару м’яч із порожніх воріт вибив захисник. А згодом динамівці самі додали собі проблем. На 66-й хвилині захист пропустив контратаку, і Драговичу нічого не залишилося, як фолити на Рісгаарді, який вибігав сам на сам із Шовковським. Білоруський суддя Кульбаков закономірно вилучив Драговича.
Хоя як дивно, та після вилучення «Динамо» мобілізувалося, а на користь господарів зіграла ще й фортуна. На 70-й хвилині після подачі кутового Віда підставив голову, і м’яч із більярдною точністю залетів у ближній кут воріт Ларсена, який невдало обрав позицію. Ребров зробив кілька замін, і «Динамо» (що логічно за переможного рахунку в меншості) стало грати на контратаках. І хоча «Ольборг» намагався тиснути, кияни вдало впоралися з атаками данців. Кілька разів виручив Шовковський, у захисті викладалися Беланда та Кравець.
Уже в доданий арбітром час зітхнути з полегшенням дозволив усім уболівальникам «Динамо» Олег Гусєв. Після удару Беланди м’яч опинився в Гусєва, який віддавав передачу, але круглий зрикошетив від ноги захисника «Ольборга» і залетів у кут воріт — 2:0. Ось такий фінальний рахунок цього непростого протистояння.
Після цієї перемоги «Динамо» набрало дев’ять очок, проте це ще не гарантує путівки до наступного раунду. В іншому матчі групи J португальський «Ріу Аве» уклав мирну угоду з румунським «Стяуа» — 2:2. Тепер в активі команди з Бухареста стало сім очок, в «Ольборга» залишилося шість, португальці мають один бал. 27 листопада динамівці приймають «Ріу Аве», і саме перемога в цьому протистоянні може принести достроковий вихід до євровесни.
«Дніпро» повернувся у боротьбу за вихід в 1/16 фіналу Ліги Європи, обігравши на виїзді у Баку азербайджанський «Карабах», до того ж зробив це з прийнятним результатом за підсумком двох зустрічей. У разі однакової кількості очок у двох команд вище будуть саме дніпропетровці, адже вони на виїзді забили два м’ячі.
«Карабах» на правах господаря розпочав набагато активніше, заволодів ініціативою. «Дніпро» міг сподіватися хіба що на контратаки. І на 19-й хвилині дніпропетровці спромоглися на шедевральний гол.
На правому фланзі Ротань п’ятою віддав пас на Федецького, той таким же способом на Зозулю, а Роман навісив точно на голову Каліничу. Гості одразу сподівалися подвоїти перевагу, та своїх нагод не реалізували, а неформальний лідер команди Євген Коноплянка підтвердив слова наставника Мирона Маркевича, що далекий від ідеальної форми, коли не зміг реалізувати вихід віч-на-віч.
Азербайджанці прийшли до тями ближче до 30-ї хвилини і відразу ж забили... Здавалося, що далекий штрафний удар не буде небезпечним, але Джордж пробив так, що ані стінка, яка розсипалася, ані голкіпер Бойко не перервали політ м’яча.
Друга 45-хвилинка не була схожа на першу. Весь тайм, за винятком останніх 10 хвилин, гості мали перевагу. Та до моментів не доходило — настільки щільний захист нечасто доводиться долати навіть у чемпіонаті України, де багато колективів у зустрічах із фаворитами будують «автобус» в обороні. Міг нарешті забити Зозуля, але примудрився з кількох метрів, перебуваючи без опіки, пробити головою після навісу повз ворота.
Натомість на 73-й хвилині знову нагадав про свою міць хорватський нападник «Дніпра» Нікола Калінич: його другий гол теж своєрідний шедевр, однак не комбінаційний. Форвард отримав навісний пас від Федецького, виграв боротьбу корпусом у захисника, просто протиснувши опонента, підпрацював собі м’яча грудьми в падінні (!) та легко пробив чи, радше, тицьнув сферу повз голкіпера. Варто зауважити — остання стадія цього «силового атракціону» сталася вже безпосередньо у воротарському майданчику «Карабаха»!
Зі схожих епізодів на згадку приходить лише гол німецького форварда «Баварії» Карстена Янкера у ворота київського «Динамо» в пам’ятному півфінальному поєдинку Ліги чемпіонів 1999 року (той матч у Києві завершився внічию 3:3).
У завершальні хвилини «Карабах» створив два моменти, та рахунок усе ж залишився незмінним — 2:1 на користь гостей. В іншому поєдинку групи F французький «Сент-Етьєн» та італійський «Інтер» розійшлися миром — 1:1. Після цих матчів турнірне становище гранично загострилося — у відносній безпеці лише міланська команда (вісім очок), по чотири бали мають одразу три клуби. У «Дніпра» непростий графік на фініші — 27 листопада доведеться зіграти на виїзді проти «Інтера», 11 грудня прийняти «Сент-Етьєн»...
Невдахи з Харкова останні шанси поборотися в Лізі Європи втратили у Польщі, де «Легія» здобула вольову перемогу над підопічними Ігоря Рахаєва — 2:1. З чотирма «баранками» сподіватися на євровесну «Металіст» не може, натомість поляки після цього тріумфу набрали 12 очок і достроково вийшли до плей-оф.

Михайло ГЕРАСИМЕНКО та Антон ШУЛЬГА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».