Футбол[col=130]
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 07 Листопад 2014 16:37

Вісім «зірочок» Луїса Адріано

Rate this item
(0 votes)

Фор­вар­да до­нець­ко­го фут­боль­но­го клу­бу «Шах­тар» Лу­їса Ад­рі­ано гол­кі­пер бі­ло­ру­сько­го БА­ТЕ Сер­гій Чер­ник те­пер, во­че­видь, ба­чи­ти­ме у страш­них снах. До п’я­ти м’ячів, за­би­тих у во­ро­та чем­піо­нів Бі­ло­ру­сі два тиж­ні то­му, го­ле­адор гір­ни­ків до­дав у Льво­ві ще три. Те­пер в ак­ти­ві на­пад­ни­ка дев’­ять м’ячів у чо­ти­рьох зу­стрі­чах гру­по­вої ста­дії Лі­ги чем­піо­нів, він очо­лює пе­ре­го­ни бом­бар­ди­рів зма­ган­ня.

Після розгромної поразки в Борисові (0:7) футболісти БАТЕ прагнули реабілітуватися на виїзді. «Шахтар» через неможливість безпечно грати у футбол у Донецьку проводив свій другий домашній матч у Львові, тож на правах господаря з перших хвилин заволодів ініціативою.
Результатом агресивної гри в атаці став гол капітана «Шахтаря» Даріо Срни на 19-й хвилині матчу. Прохід В’ячеслава Шевчука лівим флангом завершився навісом у район 11-метрової позначки, де Луїс Адріано виграв позиційну боротьбу у захисників гостей і скинув м’яч на партнера, який набігав із глибини поля. Срна пробив сильно і точно, до того ж сфера на своєму шляху зачепила гравців БАТЕ, дезорієнтувавши воротаря.


Через кілька хвилин знову спрацювала зв’язка Шевчук — Луїс Адріано. Перший навісив, а другий пробив по воротах, та м’яч після удару форварда «Шахтаря» полетів вище воріт. На цьому господарі не зупинилися. Непогані моменти виникли у Алекса Тейшейри і Тараса Степаненка, але їх ударам забракло влучності.
Потрібно віддати належне футболістам БАТЕ, які під завісу першого тайму заволоділи ініціативою. На 38-й хвилині Михайло Гордійчук та Олександр Карницький організували непогану атаку, проте не змогли завершити її ударом по воротах. І все ж останнє слово до перерви залишилося за «Шахтарем» — удар Алекса Тейшейри з близької відстані не без зусиль відбив Сергій Черник.
Уже в компенсований до першого тайму час Луїс Адріано змарнував ще один чудовий момент для взяття воріт: голкіпер після удару з близької відстані не одразу зафіксував м’яч, однак добити бразилець не зміг. Після цього розпочалося з’ясування стосунків, за підсумками якого Анрі Хагуш отримав від німецького рефері Вольфганга Штарка дві жовті картки — вочевидь, за надто гострий язик.
Білорусам і в повному складі було важко стримувати атаки номінальних господарів, а в меншості й поготів. Одна з перших атак у другій половині виявилася результативною для господарів. Срна віддав гостру передачу на Луїса Адріано, який ефектно пропустив м’яч на Алекса Тейшейру. Останній без проблем відправив кулю повз воротаря.
На 58-й хвилині герой матчу в Борисові Луїс Адріано забив шостий гол у ворота БАТЕ за сумою двох ігор з білоруською командою, реалізувавши пенальті, який сам же і заробив. Після пропущеного гола гості почали активніше грати на контратаках, хоча до удару по воротах справа так і не дійшла.
Тим часом Луїс Адріано не вгамовувався. Після подачі Дугласа Кости з лівого флангу бразилець артистично зіграв на випередження і в польоті відправив м’яч у ворота БАТЕ. Це сталося на 83-й хвилині, та переваги в чотири м’ячі гірникам видалося замало.
Уже в компенсований час Луїс Адріано після чудової комбінації гірників оформив хет-трик, а загалом рахунок став 5:0. Останню передачу на форварда віддав дебютант Ліги чемпіонів — центральний захисник Іван Ордець.
«Дуже важлива для нас перемога. У тих складних умовах, в яких ми зараз живемо і граємо, дуже важливо, щоб команда пройшла далі і виступала в Європі навесні, — сказав на післяматчевій прес-конференції головний тренер донеччан Мірча Луческу.— Результат відповідає тому, що відбувалося на полі, він заслужений. Якоюсь мірою полегшило завдання те, що суперник залишився удесятьох. Але коли були в рівних складах, ми все одно мали перевагу».
Тренери зазвичай відзначають особливу атмосферу вболівання у Львові, не став винятком і румунський фахівець.
«Задоволений тим, що наші хлопці не зупинилися, а до кінця нарощували швидкості. Віддячили публіці за неймовірну підтримку. Чекаємо тепер наступної гри, сподіватимемося, що така ж атмосфера буде на грі з «Дніпром» у чемпіонаті», — цитує Луческу офіційний сайт «Шахтаря».
«Дуже важко нам грати з такою потужною командою, тим більше в меншості. Хлопці старалися як могли, і їм докорити нічим не можу. На жаль, ми поступаємося «Шахтареві» за всіма показниками», — визнав наставник білоруського чемпіона Олександр Єрмакович.
В іншому матчі групи Н португальський «Порту» на виїзді був сильнішим за іспанський «Атлетик» із Більбао — 2:0. Ще в першому таймі форвард португальців Джексон Мартінес не реалізував пенальті, але свою помилку по перерві він виправив із гри. На 73-й хвилині ще переконливішим рахунок зробив Ясіне Браїмі.
«Порту» далі очолює квартет, маючи 10 очок після чотирьох матчів. Вісім має у своєму активі «Шахтар», три залишилося у БАТЕ, одне — в «Атлетика». Якщо 25 листопада на «Арені Львів» донеччани хоча б не програють команді з Більбао, то стануть недосяжними в боротьбі за місце в 1/8 фіналу Ліги чемпіонів.
Втім, Мірча Луческу наполягає, щоб його підопічні ставили перед собою максимальне завдання — виграти групу, адже перше місце теоретично гарантує слабшого суперника на першій стадії плей-оф. Щоб виконати цей план, потрібно 10 грудня перегравати португальців на їхньому полі.

Михайло ГЕРАСИМЕНКО та Антон ШУЛЬГА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».