Футбол[col=130]
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 07 Вересень 2018 16:35

Трансферне літо-2018

Rate this item
(0 votes)

У ніч із 3го на 4 вересня в Україні офіційно закрилося футбольне трансферне вікно. Тепер до зими клуби можуть підписувати лише вільних агентів. Стосовно ж купівлі і продажів, то літо2018 виявилося для клубів УПЛ насиченим та продуктивним.
На новачків витратили 38,43 млн євро, а продали на 71,99 млн. Тобто ліга виявилась у плюсі — 33,56 млн.
Показник ніби і блискучий, якщо не зважати, що левова частина від суми продажів — це трансфер Фреда в «Манчестер Юнайтед» за 59 млн євро.

Кращий продаж
Безумовно, це продаж півзахисника «Шахтаря» Фреда в «МЮ» за 59 млн євро. Клуб установив свій новий трансферний рекорд (попередній рекорд — 50 млн євро від китайського «Цзянсу» за Алекса Тейшейру), закупився на 16 млн і заробив чистими за літо 42,9 млн.
«Шахтар» підтвердив статус головного українського постачальника зірок в європейські топклуби. На черзі — Тайсон і Марлос.
Не менш резонансним в Україні став трансфер воротаря Андрія Луніна. «Зоря» продала його мадридському «Реалу» за 8,5 млн євро. Це дійсно історична подія, яка засвідчила, що з УПЛ в європейський гранд можна потрапити не тільки з «Шахтаря» чи «Динамо».
«Зоря» вже кілька років поспіль веде відмінну трансферну політику, а продаж Луніна засвідчив, що клуб навчився говорити на рівних з акулами футбольного бізнесу.

Кращий новачок
І тут відзначаємо «Шахтар». Гірники не просто підписали нападника «Динамо» Жуніора Мораеса. Вони реально підсилилися. Бразилець уже забив у чемпіонаті 7 м’ячів — це більше, ніж усі гравці «Динамо», разом узяті.
Крім цього, «Шахтар» майстерно уштрикнув киян у саме серце, безкоштовно забравши кращого нападника. Недаремно гравців та фанатів «Динамо» досі «ковбасить», коли згадують про Мораеса.
Щодо інших новачків, то у «Шахтаря» вже продемонстрував свій клас атакуючий півзахисник Фернандо, якого купили у «Палмейраса» за 5,5 млн євро. На підході — опорник Майкон (6,6 млн євро заплатили «Корінтіансу»).
Чекаємо швидкої віддачі і від нових динамівців. Саме час проявити себе і Сідклею, і Че Че, і Буено. З перших матчів повинен посилити атаку «Динамо» данець Міккель Дуелунд, за якого заплатили «Мідтьюлланду» 4 млн євро.

Втрачені мільйони
Лідери УПЛ недорахувалися чималих сум, коли відпустили вільними агентами кількох провідних гравців. Зокрема, «Шахтар» нічого не заробив на переїзді Бернарда в «Евертон» і Феррейри — в «Бенфіку». Втрати — мінімум 25 млн євро. На «Шахтар» це несхоже, і тут, крім клубного менеджменту, «винні» ще й агенти футболістів.
На жаль, до проколів «Динамо» з продажів уже усі звикли. Взимку безкоштовно пішов Віда, влітку клуб нічого не отримав за Мбокані («Антверпен»), Гонсалеса (оренда в «Сантосі») та Хачеріді (ПАОК).
Про втечу Мораеса ми вже згадували. Кияни просто не могли запропонувати бразильцю таку зарплату, як у «Шахтарі».

Бразильський десант
Тренд цього літа — небувала міграція до УПЛ бразильських футболістів. Майже 20 новачків із країни Пеле — це рекорд. Причому бразильці приїхали не лише за звичним маршрутом у «Шахтар», «Динамо» і «Зорю».
Чимало їх опинилось і в інших клубах — ФК «Львів», «Ворскла», «Карпати». Серед тих, хто вже проявив себе, — нападник Рафаел Ратао в «Зорі», форвард Бруно і крайній захисник Лукас Тейлор у ФК «Львів».
З інших подій трансферного літа відзначимо дві важливі події. Перший справжній продаж «Олександрії», яка продала захисника Андрія Бацулу в бельгійський «Кортрейк» за 250 тисяч євро. А також великий трансфер для «Карпат», які виклали 2 млн євро за контракт атакуючого півзахисника Хорхе Карраскаля.

Святослав ВАСИЛИК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».