Футбол[col=130]
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 11 Травень 2018 08:17

Сімка кращих фіналів кубка України

Rate this item
(0 votes)

Напередодні вирішальної битви за національний Кубок між «Шахтарем» і «Динамо» Укрінформ зробив добірку найбільш пам’ятних фіналів.

1995. «Шахтар» — «Дніпро» — 1:1 (по пенальті — 7:6)

Матч, що тривав майже чотири години, став великим розчаруванням для «Дніпра» і маленькою персональною трагедією Бориса Фінкеля. До нього гравці обох команд без промаху пробили по шість одинадцятиметрових ударів.

На сьому спробу тренери дніпропетровців буквально виштовхали в спину Фінкеля, і той очікувано вдарив невдало. Шутков м’яч парирував, а слідом за цим Коваль приніс «Шахтарю» перший у його історії Кубок України.
Що стосується самої гри, то «Дніпро», яким керував німецький оригінал Бернд Штанге, виглядав переконливіше, але не зумів утримати перевагу в основний час. На гол Захарова гірники відповіли щасливим рикошетом від спини Ателькіна після пострілу Петрова.
Той трофей був першим і останнім успіхом «Шахтаря» часів президента Ахатія Брагіна. За 20 днів до фіналу на нього в черговий раз здійснили замах і на нагородженні він, ясна річ, не світився.
Менш ніж через п’ять місяців тріумфаторів Кубка спочатку залишить Володимир Сальков, а потім Брагін трагічно загинув під час матчу «Шахтар» — «Таврія».
2002. «Шахтар» — «Динамо» — 3:2
(у додатковий час)
Фінал (між іншим, перший між нашими грандами) ознаменував кінець колишнього «Динамо» і народження нового «Шахтаря». Так і не оговтавшись після похорону Лобановського, київська команда на чолі з Олексієм Михайличенком програла в тому сезоні і чемпіонат, і Кубок.
Почалося десятиліття повільного динамівського відступу, стилістичного хаосу і кадрового декадансу. У «Шахтаря» ж, навпаки, почалась епоха великих досягнень. Поява в Донецьку взимку 2002 року Невіо Скали дала старт бурхливій європеїзації клубу.
За якістю і сюжету фінал можна вважати найкращим в історії. Попов швидко вивів «Шахтар» уперед, але ще до перерви рахунок зрівняв Белькевич.
У другому таймі вже Шацьких наблизив трофей до «Динамо», однак Ателькін перевів гру в овертайм. Там відчайдушний футбол у виконанні обох суперників приніс успіх гірникам — своїм шансом скористався Воробей.
Скала відвіз Кубок до Донецька, за яким послідували майже 30 тисяч уболівальників — такого масового вболівальницького виїзду в Україні більше не було.
2003. «Динамо» — «Шахтар» — 2:1
Ще один матчфеєрверк, який динамівці витягли за рахунок досвіду і кращого руху в кінцівці гри. Команди обмінялися розкішними голами — Воробей ефектно обвів Реву, а Хацкевич зі штрафного влучив у дев’ятку.
У компенсований час усе вирішила майстерність Шацьких — двома рухами він пошив у дурні Пажина і віддав гольовий пас на Діого Рінкона.
Загальне враження від фіналу — свято з гарною драматургією і щасливим фіналом для столичної команди. Взагалі ж 2003й став тимчасовим поверненням киян на трон. Легіонери Михайличенка виявились якіснішими за іноземців донецького тренера Валерія Яремченка.
2007. «Динамо» — «Шахтар» — 2:1
Слід сказати, що той успіх (а в 2007му динамівці зробили дубль) здобутий ще за конспектами Лобановського, які потрапили в хороші руки Анатолія Дем’яненка. При цьому особлива заслуга Дем’яненка в тому, що він обіграв команду Мірчі Луческу, яка завоювала через два роки Кубок УЄФА.
На жаль, відмінне враження від змістовного футболу (чого вартий хоча б відмінний прохід і гол Гусєва в меншості) було зіпсоване божевіллям рідної міліції. Бійці «Беркута» з таким «ентузіазмом» зачистили сектор київських фанів після гола Клебера, що скандальні кадри стали топновиною в усьому світі.
Хоч як дивно, побоїще мало позитивний ефект, змусивши українські клуби оперативно переходити на систему стюардів.
2009. «Ворскла» — «Шахтар» — 1:0
31 травня 2009го в Дніпропетровську «Ворскла» подарувала нам найбільшу кубкову сенсацію, обігравши не когонебудь, а чинного володаря Кубка УЄФА.
Пізніше саме цей фактор називатимуть головною причиною невдачі «Шахтаря». Мовляв, після перемоги над «Вердером» гірники були морально спустошені і недостатньо мотивовані на ще один кубковий фінал.
Цілком можливо, але аби обіграти фаворита, майстерність теж потрібна. А проект Павлова в Полтаві тоді переживав свій пік: Долганський, Маркоскі, Даллку, Краснопьоров, Цуррі, Кулаков, Єсін, Сачко — такої сильної команди в історії «Ворскли» більше не було.
Ключові моменти фіналу — гол Сачка після швидкої контратаки і вилучення Фернандіньйо за хамський прийом проти Маркоскі.
2010. «Таврія» — «Металург» (Д.) — 3:2 (у додатковий час)
5 голів, 2 вилучення, 13 попереджень. Глядачі цього фіналу в Харкові не нудьгували. Вперше з 1994 року у вирішальному матчі за Кубок не виявилося «Динамо» або «Шахтаря».
Перший хід зробила «Таврія» Сергія Пучкова — 2:0 після голів Фещука і Ковпака. Відповідь «Металурга» Ніколая Костова — голи Мхітаряна і Маріо Сержіо. Розв’язка, як і личить у таких випадках, виявилася зовсім несподіваною.
Донецька команда, в якої сил і майстерності начебто залишалося більше і яка до того ж перебувала в більшості, взяла і програла. Досвідченому Лакі Ідахору вистачило і напівшансу. Сумно, але обох команд уже не існує в українському футболі...
2015. «Динамо» — «Шахтар» — 0:0
(по пенальті — 5:4)
Востаннє, коли київське «Динамо» зробило золотий дубль. «Білосині» виграли Кубок України в шалено напруженому матчі з «Шахтарем». Усе вирішилось у серії післяматчевих пенальті, де кияни перемогли 5:4.
Основний час гри став посправжньому бойовим, але завершився без забитих м’ячів. Так само команди не виявили сильнішого і в додатковий час.
Серія одинадцятиметрових стартувала для динамівців катастрофічно: Велозу пробив повз ворота, а удар Антунеша парирував П’ятов. Але гірники не скористалися таким подарунком. З ударом Тайсона впорався Шовковський, а Ракицький пробив у поперечину.
Героєм «Динамо» став Шовковський, який уже за рівного рахунку парирував удар Гладкого. Після цього вболівальники вибігли на поле, зірвавши заплановану церемонію нагородження.

Світослав ВАСИЛИК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».