Футбол[col=130]
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 02 Вересень 2016 21:52

«Динамо» відпускає «Шахтар»

Rate this item
(0 votes)

Шостий тур чемпіонату України з футболу позначився першою гучною сенсацією: «Динамо» вдома поступилося «Ворсклі». З цього миттєво скористався «Шахтар»: віцечемпіони задовольнилися мінімальною перемогою над «Сталлю», яка дозволила їм на три очки відірватися від головного суперника на внутрішній арені. Динамівцям тепер варто думати й про тили — лише на два очки менше у «Зорі» — попри поразку луганчан у Дніпрі.
У центральному матчі туру наставник киян Сергій Ребров випустив склад, який переміг у попередній зустрічі. У воротах стояв Олександр Шовковський, у полі діяли Даніло Сілва, Антунес, Микола Морозюк, Андрій Ярмоленко, Мораєс, Микита Корзун, Денис Гармаш, Домагой Віда, Віталій Буяльський та Артем Громов.

Його опонент Василь Сачко довірив Дмитрові Непогодову на останньому рубежі, а на інших позиціях вийшли Ігор Пердута, Олександр Кобахідзе, Андрій Ткачук, Младен Бартулович, Володимир Чеснаков, Юрій Коломоєць, Дмитро Кравченко, Олексій Дитятьєв, Андрій Пилявський та Павло Ребенок.
У динамівців суттєвої альтернативи в захисті після переїзду за кордон Александара Драговича немає, а в середині та попереду на ротацію порівняно з матчем п’ятого туру проти «Волині» (теж «валідольного», але переможного) Ребров не наважився.
А от Василь Сачко здивував усіх, вирішивши вперше дати зіграти зі стартових хвилин Дмитрові Кравченку — і це в гостях проти чемпіона. Не помітила «Ворскла» і травм двох правих захисників — Сергія Сімініна та Вадима Сапая, яких змінив Ігор Пердута. Сценарій гри тривалий час нагадував дві попередні зустрічі киян.
Вони за певного ігрового домінування програли перший тайм — 0:1. При цьому полтавці використали не все з того, що створили. А відкрив рахунок на 15й хвилині Юрій Коломоєць, обікравши Миколу Морозюка на пару з Олександром Шовковським після необачного пасу захисника назад.
Міг Коломоєць і вдруге забивати, але відклав цю подію, давши виявити майстерність ветерану голкіперського цеху, як це сталося і в ситуації з дальньою спробою Володимира Чеснакова.
«Динамо» грало як завжди, але гості були готові до такого розвитку подій, уникаючи помилок попередніх суперників. У господарів узагалі мало що виходило — не допомогли цього разу і рятівні раніше заміни.
А полтавська команда наполегливо вичікувала шансу для другого взяття воріт. І це сталося в середині другого тайму. Знову героєм епізоду став Коломоєць, результативно вистріливши метрів з 24, але варто відзначити перед цим і Олександра Кобахідзе, який зберіг на фланзі непростий м’яч, а потім створив партнеру передумови для гола. Захисники динамівців знову були статистами. З результатом 0:2 поєдинок закінчився, надавши гірникам шанс на одноосібне лідерство.
«Шахтар» не став марнувати нагоду. Боротьба у виїзній зустрічі зі «Сталлю» з Кам’янського точилася від стартового до фінального свистка, і навіть кількаразова перевага гірників за всіма основними статистичними показниками не дозволяла їм відкрити рахунок у перші 75 хвилин.
Ба більше, перший гострий момент мав голландський футболіст господарів Сільвано Комваліус: Андрій П’ятов упорався, лише перевівши м’яч на кутовий. «Шахтар» відповів спробою Богдана Бутка, якого Паулу Фонсека спробував ліворуч у захисті, але і воротар кам’янчан Юрій Паньків не дозволив більше за кутовий.
Більше влучних ударів до перерви не було, однак гості поступово повністю заволоділи територією перед чужим штрафним майданчиком. Мінімальними промахами запам’яталися Фред і Дентиньо. Згодом до них приєднався традиційно активний при підключеннях уперед Ярослав Ракіцький.
Після відпочинку «Сталь» більш відверто захищалася, однак робила це грамотно. І коли б кам’янчани зуміли так відстояти 0:0, їхній зароблений турнірний бал був би абсолютно чесним, так само як заслуженим вийшов і переможний гол донеччан.
Результативною стала проста, але бездоганно виконана триходівка. Фред підключив праворуч Даріо Срну, той навісив на Факундо Феррейру, і аргентинець настільки високо вистрибнув, що Микола Іщенко не мав шансів завадити. Після цього кілька разів Віктор Коваленко не зумів збільшити перевагу партнерів, проте підсумок зустрічі був уже вирішений — 0:1.
Коли б не динамівське фіаско в Києві, на статус найцікавішого претендував би поєдинок у Дніпрі, де місцева команда, наполовину складена з колишніх резервістів, приймала луганську «Зорю», яка в міжсезоння кістяк свого складу все ж зберегла.
Луганська «Зоря», яка вже через місяць перевірить свої сили на легендарному стадіоні «Олд Траффорд» у протистоянні з «Манчестер Юнайтед» у Лізі Європи, видала невиразну і бляклу гру на «Дніпро Арені». Місцева команда, хоч і не має у своєму складі Поґба або Ібрагімовича, змогла переграти команду Юрія Вернидуба.
Рахунок був відкритий уже на третій хвилині матчу, коли Ротань, відгукнувшись на флангову подачу Близниченка, завдав ефектного удару злету, ножицями. Капітан «Дніпра», який днями підписав із клубом нову угоду, гідно відзначив своє повернення до складу рідної команди.
«Зоря» чинила тиск на чужі ворота, грала першим номером, але до реальних моментів справа так і не доходила. А навала луганчан наприкінці зустрічі обернулася гострою контратакою «Дніпра», яку точним ударом завершив Баланюк.
2:0, і «Зоря» не тільки втратила можливість обійти «Динамо» в турнірній таблиці, але й серйозно стривожила своїх уболівальників перед стартом в єврокубку. Всетаки «Дніпро» Дмитра Михайленка — це не «Манчестер Юнайтед» Жозе Моурінью.
Решта матчів 6го туру завершилася так: «Волинь» — «Чорноморець» — 0:1, «Олександрія» — «Зірка» — 4:0, «Карпати» — «Олімпік» — 0:2.
«Шахтар» з 18 очками став одноосібно першим, «Динамо» має 15, «Зоря» — 13 балів. По дев’ять пунктів одразу у трьох колективів — «Ворскли», «Олександрії» та «Чорноморця», «Дніпро» після перемоги над «Зорею» став сьомим із вісьмома очками.

Антон ШУЛЬГА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».