Футбол[col=130]
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 20 Травень 2016 12:52

Всі по місцях

Rate this item
(0 votes)

26-й тур став остан­нім у чем­піо­на­ті Ук­раї­ни з фут­бо­лу се­ред ко­манд прем’­єр-лі­ги. Вже у на­ступ­ній пер­шо­сті нас очі­кує но­вий фор­мат про­ве­ден­ня зма­гань. Се­ред най­кра­щих ко­манд лі­ги бу­дуть ли­ше 12 клу­бів, од­нак кіль­кість мат­чів між ко­лек­ти­ва­ми ста­не біль­шою.

Найближчої суботи відбудеться останній матч у поточному клубному сезоні — у фіналі Кубка України зустрінуться віце-чемпіон країни донецький «Шахтар» і представник у Лізі Європи — луганська «Зоря». Про підсумок цього матчу ми розповімо наступного тижня, а зараз про матчі заключного туру.
Харківський «Металіст» у поєдинку проти «Динамо» своєю грою намагався показати, що навіть у такій скрутній фінансовій ситуації команда може дати бій чемпіону.

В той же час ультрас «Металіста» намагалися виразити свій протест нинішнім керівникам клубу. Саме через це гра могла закінчитися вже на 60-й хвилині, коли на трибунах загорілися файєри і поле накрила величезна хмара диму.
Головний арбітр зустрічі Анатолій Жабченко спочатку зупинив гру, а потім завів команди до підтрибунного приміщення. За 15 хвилин ультрас зробили все, що хотіли, і матч продовжився.
Що стосується самого футболу, то «Динамо», яке грало напіврезервним складом, було на голову вище суперника. В перші десять хвилин Теодорчик двічі розписався у воротах Погорілого, а третій свій м’яч поляк, якого не беруть на чемпіонат Європи, забив уже в середині другого тайму.
Після цього гості віддали супернику ініціативу, за що й поплатилися в епізоді, коли Наполова вивели на побачення з голкіпером. Проте буквально за кілька хвилин Гусєв установив остаточний результат — перемога «Динамо» з рахунком 4:1.
Луганська «Зоря» вкотре показала відмінну гру в матчі з одним із грандів українського футболу. У суперечці з донецьким «Шахтарем» команда Юрія Вернидуба продемонструвала не тільки цікавий футбол в атаці, а й проявила вольові якості.
У першій 45-хвилинці «Зоря» так і не створила моментів біля воріт П’ятова. Донеччани виглядали краще і цілком логічно відкрили рахунок. На 32-й хвилині після подачі у виконанні Ракицького Гладкий пробив головою і м’яч влучив у штангу, а в порожні ворота його переправив Феррейра.
Досить швидко гірники мали шанс подвоїти рахунок, але після удару Ордеця м’яч із порожніх воріт вибив Танковський. У перерві Юрій Вернидуб замість Петряка випустив на поле Тотовицького, котрий і став головним героєм цієї зустрічі.
На 56-й хвилині після передачі Караваєва Тотовицький пробив головою і рахунок став нічийним — 1:1. «Зоря» продовжила атакувати і вже через п`ять хвилин той же Тотовицький пробив із лінії штрафного майданчика і м’яч рикошетом від ноги Ордеця залетів у дев’ятку воріт «Шахтаря» — 1:2.
Донеччани зуміли відігратися на 74-й хвилині. Після подачі кутового захист гостей загубив Гладкого, котрий ударом низом зробив рахунок нічийним — 2:2. Майже відразу мав шанс забити гол Любенович, але не пробив П’ятова.
Не згодний із нічиєю був лише Тотовицький, який грає в оренді в «Зорі», а на контракті перебуває в «Шахтарі». На 82-й хвилині він протягнув м’яч майже з центра поля і з 20 метрів пробив у кут воріт — 2:3.
Через кілька хвилин Тотовицький забив і четвертий гол, який скасував суддя, зафіксувавши сумнівний офсайд. Часу і сил зрівняти рахунок у «Шахтаря» вже не було. «Зоря» здобула вольову перемогу і певною мірою помстилася гірникам за поразку в першому колі з рахунком 1:7.
Після гри Мірча Луческу, для якого цей матч може стати останнім в чемпіонатах України, знайшов у собі сили потиснуту руку Юрію Вернидубу. До того ж румунський фахівець завершив сезон гарним жестом, подарувавши букет троянд головному арбітру матчу — Катерині Монзуль.
Цілком можливо, що матч проти донецького «Олімпіка» став останнім для Мирона Маркевича на посаді головного тренера дніпропетровського «Дніпра». Його доля, як то кажуть, перебуває у підвішеному стані. Через відомий скандал із Зозулею, Ротанем і Піко Мирон Богданович не міг розраховувати на це тріо. Тому він вирішив надати шанс резерву команди.
З перших хвилин на полі з’явилися Едмар, Чеберячко, Кобахідзе, Томечак і 18-річний нападник Кожушко. Крім того, місце у воротах зайняв молодий Данило Кучер. «Олімпік» розпочав матч досить активно. Парцванія вже на другій хвилині завдав першого удару. На 4-й Волков наважився на удар з-за меж штрафного майданчика і м’яч влетів у сітку воріт.
Щоправда, боковий арбітр зафіксував офсайд у Лисенка, який знаходився перед голкіпером. Дніпряни досить швидко прийшли до тями та двічі загрожували воротам Махарадзе, однак той упорався з двома ударами Кобахідзе.
Нічого голкіпер не зміг зробити на 18-й хвилині, коли господарі відкрили рахунок. Подачу з кутового Безус продовжив передачею головою на дальню стійку, де захисники прогавили Шахова і той переправив м’яч у сітку.
На 27-й хвилині міг зрівняти рахунок Доронін. Після його удару м’яч пролетів поруч зі стійкою. Наприкінці тайму Едмар з непоганої позиції не зміг влучити у площину воріт, а за хвилину нападник донеччан Лисенко технічно намагався перекинути Кучера.
Воротар до м’яча не дістався, але той лише «облизнув» поперечину та опустився на сітку. Згодом Парцванія зрізав м’яч у власні ворота, але Махарадзе дотягнувся та врятував команду.
Початок другої половини запам’ятався лише зупинкою матчу через застосування вболівальниками піротехніки. Гра без моментів тривала до 62-ї хвилини, коли Махарадзе здійснив ще один сейв, витягнувши м’яч із кута після удару Джона Руїса зі штрафного.
Ще через дві хвилини той же Руїс вийшов віч-на-віч із воротарем «Олімпіка». І знову дуель виграв Заурі. Гості відповіли через кілька хвилин. Захисники «Дніпра» втратили у власному штрафному майданчику Танчика і той пробив в один дотик, але Кучер на такий удар зреагував.
«Олімпік» усе ж свого досяг. Лисенко отримав передачу на лінії штрафного майданчика та наважився на потужний удар із гострого кута. На превеликий жаль для молодого голкіпера, Кучер не прикрив ближній кут і пропустив м’яч під руками.
«Дніпро» великими силами пішов уперед, однак здобути перемогу йому не вдалося. На 84-й хвилині пройшов пас на Бруну Гаму. Він на швидкості обіграв двох захисників і фактично з нульового кута пробив. М’яч пролетів повз ворота. А на 89-й уже врятував «Дніпро» Кучер, відбивши удар Матяжа з кількох метрів після навісу зі штрафного.
У компенсований час обидві команди нічого небезпечного не створили і матч закінчився внічию 1:1.
Протистояння полтавської «Ворскли» та «Олександрії» стало тим матчем, який обидві команди провели з великою жагою до перемоги. Незважаючи на те що глядачі побачили всього один забитий м’яч, обидві команди показали видовищний футбол і своїх шанувальників не розчарували.
Протягом більшої частини ігрового часу перевагою володіла команда Василя Сачка, але відзначитися зуміли гості. І зробив це півзахисник «Олександрії» Денис Дедечко.
Колишній гравець київського «Динамо» та казахської «Астани» повернувся в Україну наприкінці лютого нинішнього року. За клуб з країни, яку не так давно прийняли до європейської футбольної сім’ї, Дедечко встиг зіграти навіть у груповому раунді Ліги чемпіонів. Це — перший гол Дениса після повернення на Батьківщину.
Тож чемпіонат завершено. За його підсумками визначилося п’ять команд, які представлятимуть нашу державу у єврокубках. Київське «Динамо» розпочне виступи з групового турніру Ліги чемпіонів.
Донецький «Шахтар» також зіграє у найпрестижнішому футбольному турнірі Старого світу, однак розпочне змагання з кваліфікаційного раунду. «Зоря», «Ворскла» та «Олександрія» виступлять у Лізі Європи. Причому для команди з Кіровоградщини це буде дебют на євроарені.
Ре­зуль­та­ти мат­чів 26-го ту­ру:
«Го­вер­ла» (Уж­го­род) — «Во­линь» (Луцьк) — 1:4
Го­ли: 0:1 — Жунич (17), 0:2 — Діденко (22), 0:3 — Діденко (24), 0:4 — Жунич (35), 1:4 — Кузик (48)
«Сталь» (Дніп­ро­дзер­жинськ) — «Чор­но­мо­рець» (Оде­са) — 0:1
Го­л: Хобленко (90+4)
«Ме­та­ліст» (Хар­ків) — «Ди­на­мо» (Ки­їв) — 1:4
Го­ли: 0:1 — Теодорчик (7), 0:2 — Теодорчик (8), 0:3 — Теодорчик (67), 1:3 — Наполов (90), 1:4 — Гусєв (90)
«Дніп­ро» (Дніп­ро­пет­ровськ) — «Олім­пік» (До­нецьк) — 1:1
Го­ли: 1:0 — Шахов (18), 1:1 — Лисенко (72)
«Шах­тар» (До­нецьк) — «Зо­ря» (Лу­ганськ) — 2:3
Го­ли: 1:0 — Феррейра (32), 1:1 — Тотовицький (56), 1:2 — Тотовицький (61), 2:2 — Гладкий (74), 2:3 — Тотовицький (82)
«Вор­скла» (Пол­та­ва) — «Олек­сан­дрія» — 0:1
Го­л: Дедечко (40)

Михайло ГЕРАСИМЕНКО та Антон ШУЛЬГА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».