Футбол[col=130]
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 13 Травень 2016 18:36

Кубок вигнанців

Rate this item
(0 votes)

У за­пла­но­ва­но­му на 21 трав­ня остан­ньо­му мат­чі ук­ра­їн­сько­го фут­боль­но­го се­зо­ну зу­стрі­нуть­ся дві коман­ди, які че­рез бо­йо­ві дії на Дон­ба­сі по­збав­ле­ні рід­но­го до­му, — до­нець­кий «Шах­тар» і лу­ган­ська «Зо­ря».

Колективи зі Сходу України розіграють національний Кубок, який з огляду на нинішній статус суперників можна було б назвати Кубком вигнанців. «Зоря» здобула право на виступ у фіналі в непростому протистоянні з дніпропетровським «Дніпром», а «Шахтар» набагато легше впорався з «Олександрією».
Після мінімальної поразки в Дніпропетровську (0:1) на теперішньому «домашньому» стадіоні в Запоріжжі луганська «Зоря» активно взялася до ліквідації відставання вже з перших хвилин.

І якщо перше взяття воріт судді скасували через очевидний офсайд, то на 8й хвилині жодних питань про законність гола не було.
Прохід Олександра Караваєва завершився традиційною подачею у центр, де Олександр Сваток погано обробив м’яч, а Джаба Ліпартія ніби цього і чекав. Він із кількох метрів переграв голкіпера Яна Лаштувку — 1:0.
Далі Пилип Будківський мав ще один шанс, проте згодом на деякий час «Дніпро» заволодів ініціативою. Луганські футболісти перечекали цей відрізок, а потім аж до перерви були помітно ближчими до ще одного гола, але забити в першому таймі ще їм не судилося.
У другій половині зустрічі більше часу в атаці також провели луганчани, причому в усіх ключових епізодах на вістрі опинявся Будківський. Він і в стійку влучав, і головою невлучно пробивав, але пізніше його активність згодом усе ж принесла результат.
У свою чергу, «Дніпро» знайшов у собі сили завдяки запасним гравцям — Роман Безус та Бруно Гама створили немало клопоту воротареві Микиті Шевченку та захисту господарів.
Гра зупинялася через поведінку глядачів, тому Анатолій Абдула компенсував чимало хвилин. І саме після завершення основного часу гри, коли багато хто очікував уже овертайму, рефері в неоднозначному епізоді призначив штрафний за затримку Будківського Сватком. Андрій Тотовицький ударом метрів з 25 в дев’ятку поставив крапку, і навряд чи міг би впоратись із таким виконанням будьякий інший воротар — 2:0.
На відміну від «Зорі», інший фіналіст «Шахтар» уже після першої гри мав досить комфортний результат — 1:1 на виїзді в Олександрії. Гостям львівської арени гірників обов’язково потрібно було забивати, й за перші три хвилини в них було два шанси, але жоден не завершився ударом у площину воріт.
Утім, гірники досить швидко відкрили рахунок: Марлос заробив штрафний удар, Даріо Срна зробив навіс із правого флангу, а Максим Малишев залишився без опіки й точним ударом головою під поперечину завершив розіграш.
Решту часу першого тайму «Шахтар» повністю перевершував «Олександрію» в контролі м’яча, було кілька небезпечних моментів, в яких Марлос та Коваленко не змогли збільшити перевагу.
У другому таймі було помітно, що господарі набагато активніші в атаці, натомість «Олександрія» вирішила застосувати вичікувальну тактику — як і раніше, один гол міг перевести матч у додатковий час. Але гра на контратаках цього разу у підопічних Володимира Шарана не виходила.
Тайсон отримав пошкодження і був замінений на Веллінгтона Нема, і цей вимушений крок дозволив забити вдруге перед самим фінальним свистком. Іван Ордець видав передачу метрів на 60, і непорозуміння Павла Басова та Владислава Леванідова дозволило Веллінгтону Нему виграти боротьбу й забити дуже ефектний м’яч — 2:0.

Михайло ГЕРАСИМЕНКО та Антон ШУЛЬГА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».