Футбол[col=130]
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 13 Травень 2016 18:28

Нокаут для чемпіона

Rate this item
(0 votes)

Ба­га­то по­дій ста­ло­ся у віт­чиз­ня­но­му фут­бо­лі піс­ля ви­хо­ду по­пе­ред­ньо­го ви­пус­ку «ДУ». Дніп­ро­пет­ров­ський «Дніп­ро» став брон­зо­вим при­зе­ром пер­шо­сті, ви­грав­ши бо­роть­бу у лу­ган­ської «Зо­рі». Ви­зна­чи­ли­ся три коман­ди, які во­се­ни пред­став­ля­ти­муть Ук­раї­ну у Лі­зі Єв­ро­пи.

Це право завоювали вищеназвана «Зоря», полтавська «Ворскла» та «Олександрія» (вперше у своїй історії).
Не обійшлося і без скандалу. В матчі 24го туру «Шахтар» — «Динамо» сталася бійка. До того ж кияни встановили антирекорд. До цього жодного разу чемпіон розгромно не програвав другому призеру двічі за одну першість.
На перший погляд у матчі «Шахтар» — «Динамо» в обох суперників була відсутня мотивація, адже кияни підходили до протистояння як новоспечений чемпіон, а донеччани всю увагу зосередили на Лізі Європи.

Це підтвердив і сам Луческу, випустивши на поле фактично резервний склад. А от Ребров кинув у бій найсильніших.
Обидві команди розпочали зустріч на високих швидкостях, однак у перші 10 хвилин моментів не створили. Перший небезпечний момент у матчі виник саме на 10й хвилині. Бернард подав у штрафний майданчик, там вище за всіх вистрибнув Кривцов, але м’яч після його удару пішов над поперечиною.
«Динамо» відповіло ударом Гусєва. У подальшому гості взяли м’яч під контроль, а «Шахтар» зосередився на контратаках.
Утім, територіальна перевага нічого киянам не дала, а гірники своїм шансом скористалися. Трикутник Коваленко — Бернард — Едуардо просто розірвав оборону киян, в результаті останній вийшов сам на сам із Шовковським та спокійно переграв голкіпера — 1:0.
Після цього у гравців «Динамо» почали здавати і нерви. Як результат — три жовті картки в пасиві гостей з 40ї по 45у хвилину. А вже у доданий час чудову нагоду забити змарнував Степаненко. Тарас вирішив взяти гру на себе, проте пробив несильно в руки Шовковському.
У перерві Сергій Ребров зробив подвійну заміну, випустивши замість Гусєва та Гармаша Гонзалеза та Буяльського. але навіть після таких кардинальних змін швидкості в атаці у «Динамо» не додалося, а контратаки «Шахтаря» були небезпечними.
Вже на 51й хвилині Хачеріді лише в останній момент не дав Малишеву вийти на побачення з Шовковським, а ще через кілька хвилин відмінний момент втратив Кобін, невдало пробивши після відмінної передачі від Едуардо.
Майже відразу мав шанс Гонзалез, який з 15 метрів примудрився пробити м’яч по горобцях. На цьому кияни заспокоїлися і на 74й хвилині вони пропустили вдруге. Нем після закидання від Степаненка обійшов Віду, а потім без проблем переграв Шовковського — 2:0.
Після цього підопічні Реброва почали нервувати і через п’ять хвилин пропустили і третій м’яч. Груба помилка захисників киян завершилася сольним проходом лівим флангом Марлоса. Бразилець виконав простріл у штрафний майданчик у напрямку Едуардо, який у падінні загнав м’яч у сітку воріт киян — 3:0.
На жаль, далі продовжився вже не футбол, а бої без правил. Почалося все з того, що півзахисник донеччан Степаненко, святкуючи взяття воріт, підбіг до трибуни з уболівальниками столичного клубу і почав цілувати емблему «Шахтаря».
Півзахисник «Динамо» Сергій Рибалка штовхнув Степаненка, коли той повертався до центра поля. Отримав він і від Віди. А потім уже Андрій Ярмоленко сильно вдарив його по ногах.
На поле почали вибігати запасні футболісти та тренери, намагаючись заспокоїти один одного. Однак і це не завадило Ярмоленку ненадовго зійтися у рукопашній бійці з Олександром Кучером.
У підсумку арбітр зустрічі Юрій Можаровський показав пряму червону картку Ярмоленку. Другу жовту отримав Степаненко, тому також був вилучений. А з лави запасних були також вилучені Кучер, а також Мірча Луческу за те, що накричав на рефері та дозволив собі взяти його руками за одяг.
Після такого виру емоцій мало хто очікував нормального футболу, але «Динамо» ще встигло створити дві нагоди, щоб забити бодай гол престижу. За чотири хвилини до фінального свистка фактично в Каніболоцького пробив Гонзалез, а вже у доданий час «Шахтар» після удару Сілви врятувала поперечина. Як підсумок — друга перемога донецького клубу над принциповим суперником з рахунком 3:0.
Дніпропетровський «Дніпро» та «Олександрія» стали тими командами, для яких 25й тур став особливим. Так, команда Мирона Маркевича забезпечила собі бронзові медалі за тур до закінчення першості, а колектив Володимира Шарана став тим клубом, який буде представляти країну у Лізі Європи вперше за період свого існування.
Іронія долі у тому, що саме клуб з Кіровоградщини може замінити дискваліфіковану команду з Дніпропетровська у другому за престижністю європейському клубному турнірі через дискваліфікацію «синьобілоблакитних».
Футбольний клуб з Олександрії вкотре приємно здивував уболівальників. Команда Володимира Шарана переграла ужгородську «Говерлу» з рахунком 2:0 і довела, що тепер належить до найстабільніших команд вищого дивізіону українського футболу. Втім, майбутнє колективу у єврокубках напряму буде залежати від того, яким буде підсилення команди на трансферному ринку.
Півзахисник «Дніпра» Руслан Ротань запам’ятає матч проти луцької «Волині». Саме у цьому поєдинку він став одноосібним лідером за кількістю зіграних у футболці «синьобілоблакитних» матчів. Ротань зіграв за «Дніпро» 394 матчі в усіх офіційних турнірах. Нині є ймовірність того, що півзахисник закінчить виступи за дніпрян по закінченні сезону через фінансові проблеми клубу.
Ре­зуль­та­ти мат­чів 24-го ту­ру:
«Во­линь» (Луцьк) — «Олек­сан­дрія» — 0:0
«Го­вер­ла» (Уж­го­род) — «Зо­ря» (Лу­ганськ) — 0:4
Го­ли: 0:1 — Опанасенко (13), 0:2 — Будківський (40), 0:3 — Караваєв (45), 0:4 — Будківський (46)
«Вор­скла» (Пол­та­ва) — «Кар­па­ти» (Львів) — 3:0
Го­ли: 1:0 — Скляр (37), 2:0 — Хльобас (67), 3:0 — Коломоєць (87)
«Ме­та­ліст» (Хар­ків) — «Олім­пік» (До­нецьк) — 1:0
Го­л: Рижук (75)
«Дніп­ро» (Дніп­ро­пет­ровськ) — «Сталь» (Дніп­ро­пет­ровськ) — 2:0
Го­ли:1:0 — Джон Руїс (40), 2:0 — Матеус (55)
«Шах­тар» (До­нецьк) — «Ди­на­мо» (Ки­їв) — 3:0
Го­ли: 1:0 — Едуардо (33), 2:0 — Веллінгтон Нем (74), 3:0 — Едуардо (79)


Ре­зуль­та­ти мат­чів 25-го ту­ру:
«Чор­но­мо­рець» — «Ме­та­ліст» — 0:1
Го­л: Зотько (90+2)
«Во­линь» — «Дніп­ро» — 2:3
Го­ли: 1:0— Жунич (43), 1:1 — Джон Руїс (47), 1:2 — Безус (65), 1:3 — Матеус (78, пен.), 2:3 — Гороповшек (82)
«Зо­ря» — «Вор­скла» — 1:2
Го­ли: 1:0 — Будківський (12), 1:1 — Хльобас (46), 1:2 — Шиндер (85, пен.)
«Олек­сан­дрія» — «Го­вер­ла» — 2:0
Го­ли: 1:0 — Мікіцей (30), 2:0 — Запорожан (52)
«Олім­пік» — «Сталь» — 0:2
Го­ли: 0:1 — Васін (28), 0:2 — Васін (32)
«Кар­па­ти» — «Шах­тар» — 1:2
Го­ли: 1:0 — БланкоЛещук (36), 1:1 — Гітченко (64, автогол), 1:2 — Марлос (87, пен.)

Михайло ГЕРАСИМЕНКО та Антон ШУЛЬГА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».