Футбол[col=130]
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 08 Квiтень 2016 18:26

Нокаут від «Шахтаря»

Rate this item
(0 votes)

У чер­го­во­му ту­рі віт­чиз­ня­ної фут­боль­ної прем’­єр-лі­ги між гос­по­да­ря­ми та гос­тя­ми за­фік­со­ва­но рів­но­ва­гу: дві пе­ре­мо­ги — на ра­хун­ку гос­по­да­рів, так са­мо дві­чі три ба­ли бра­ли гос­ті, а ще два мат­чі за­вер­ши­ли­ся під­пи­сан­ням ми­ро­вої.

Донецький «Шахтар» перед поєдинком у Лізі Європи потренувався на харківському «Металісті». У поєдинку на «Арені Львів» команда Мірчі Луческу відвантажила у ворота Ільющенкова 8 м’ячів.
Матч розпочався за повного контролю господарів. Гірники нав’язали харків’янам свою гру, і вже на шостій хвилині спочатку Марлос пробив у поперечину, а за кілька миттєвостей Тайсон вивів свою команду вперед.

«Шахтар» продовжив тримати м’яч, проте досить несподівано «Металіст» зрівняв рахунок. І зробили це підопічні Севідова в першій же своїй атаці.
Щоправда, тут не обійшлося без везіння, і Корнєву, який опинився у потрібному місці в потрібний час, вдалося розстріляти ворота П’ятова — 1:1.
Після цього малюнок гри не змінився, і другий м’яч «Шахтаря» залишався тільки питанням часу. І надовго донеччани його вирішили не відкладати. За 10 хвилин Ісмаїлі вдруге пробив голкіпера «Металіста». А 3:1 на табло стадіону засвітив Феррейра, який після навісу Срни відмінно зіграв головою.
Шансів на успіх у «Металіста» в цій грі вже фактично не було і у команди, по суті, залишалося єдине завдання — не програти розгромно. Виконати його підопічним Олександра Севідова не вдалося — вони його провалили.
Ще двічі м’яч побував у воротах гостей на 55й і 57й хвилинах. Двічі відзначився Тайсон. А ще через 10 хвилин Марлос вийшов сам на сам із голкіпером, переграв його і забив у порожні ворота. Оборона гостей поплила, і гірники провели ще дві результативні атаки. На 86й хвилині воротаря переграв Едуардо, а наприкінці зустрічі остаточну крапку поставив Бернард.
Київське «Динамо» зберегло триочковий відрив від донецького «Шахтаря», обігравши «Олександрію». У «Динамо» порівняно з попереднім матчем відбулася певна ротація складу. Через ушкодження не зміг зіграти Александар Драгович, якого у центрі поля замінив Домагой Віда. Почав матч в основі Сергій Рибалка, який відновився після травми. «Олександрія» підійшла до матчу в оптимальному складі. Відсутній був лише Давід Таргамадзе.
Щодо самого поєдинку, то стадіон «Ніка» зібрав аншлаг. Тільки динамівських уболівальників було 800. З перших хвилин «Динамо» заволоділо ініціативою, більше володіло м’ячем, втім, господарі всією командою на власній половині поля не сиділи, і вже на четвертій хвилині міг відкрити рахунок Полярус, але м’яч після його удару пролетів над поперечиною.
«Динамо» відповіло на 14й хвилині, коли після удару Велозу зза меж штрафного майданчика на кутовий м’яч перевів Новак. Однак не зміг нічим завадити голкіпер «Олександрії» вже під час кутового. Велозу виконав подачу з кута поля, а Віда переправив м’яч головою у сітку воріт господарів — 1:0.
Підопічні Володимира Шарана не опустили рук. Команда оборонялася великими силами, проте на забувала про контратаки. Двічі після грубих помилок захисту «Динамо» на ударну позицію виходив Полярус, але м’яч уперто обминав ворота.
І тут спрацювало давнє футбольне правило: не забиваєш ти — забивають тобі. За хвилину до завершення основного часу першого тайму Ярмоленко виконав простріл у штрафний майданчик олександрійців, де першим біля м’яча опинився Гусєв. Олег випередив захисника та в падінні переправив м’яч повз Новака — 2:0.
На старті другого тайму «Динамо» продовжувало насідати на ворота суперника. «Олександрія» на якийсь час забула про контратаки, адже не могла вийти зпід пресингу киян. Мав нагоду забити Ярмоленко. На 51й хвилині Андрій на швидкості обіграв Путраша і пробив у ближній кут — Новак відбив м’яч на кутовий.
Непогано увійшов у гру Яковенко, який замінив Гусєва. Олександр уже через чотири хвилини міг забивати головою після подачі Ярмоленка — вище воріт, а ще через чотири хвилини і сам міг зробити гольову передачу, однак Ярмоленко на дальній стійці не дотягнувся до м’яча.
Щодо господарів, то свій найкращий та, певно, єдиний момент вони не використали за три хвилини до завершення основного часу. Грицук після подачі Чорнія пробивав у кут воріт «Динамо», але Шовковський удар парирував. У підсумку глядачі більше голів не побачили.
Тож упевнена перемога столичного клубу з рахунком 2:0. До того ж півзахисник «Динамо» Олег Гусєв записав до свого активу ще одне досягнення. М’яч у ворота «Олександрії» став для гравця збірної України 55м у вищій лізі українського футболу.
Таким чином, Гусєв записав на свій рахунок вже восьмий гол у прем’єрлізі у поточному чемпіонаті та 11й у сезоні загалом. Олег є другим бомбардиром команди після Андрія Ярмоленка. При цьому варто враховувати, що левову частку матчів Гусєв починав на лаві запасних.
На полі стадіону «Авангард» у Луцьку сталася історична подія. Місцеву «Волинь» та одеський «Чорноморець» на поле вивела бригада арбітрів на чолі із суддеюжінкою. Це — перший випадок у літописі українського футболу, коли колективи вищої ліги розсудила арбітр жіночої статі.
Раніше на матчах УПЛ працювала інша жінка — асистент головного рефері Наталія Рачинська, яка допомагала харків’янці Катерині Монзуль і цього разу. Зазначимо, що зі своїми обов’язками Монзуль упоралася.
Луцький та одеський клуби створили велику кількість моментів для того, щоб забити значно більше, ніж два голи на обох. Одесити змарнували нагоду перемогти вперше за останні вісім матчів. Остання перемога команди Бабича датована серединою жовтня минулого року. «Волинь» же врятувалася від поразки на останніх хвилинах зустрічі.
Захисник «Говерли» (а разом із ним — увесь клуб з Ужгорода) латвієць Віталійс Ягодінскіс потрапив у неприємну історію. Футболіст узяв участь у матчі, на який отримав дискваліфікацію. Причому сам гравець, за його словами, про це знав, проте тренерський штаб на чолі з В’ячеславом Грозним дав виконавцю команду виходити на поле.
Офіційна позиція «Говерли» така: про дискваліфікацію Ягодінскіса у клубі нічого не знали. Ймовірно, тепер колектив з Ужгорода чекає технічна поразка 0:3 у матчі, який команда і без того програла з рахунком 0:2.
Ре­зуль­та­ти всіх мат­чів 20-го ту­ру:
«Шах­тар» (До­нецьк) — «Ме­та­ліст» (Хар­ків) — 8:1
Голи: 1:0 — Тайсон (6),1:1 — Корнєв (15), 2:1 — Ісмаїлі (26), 3:1 — Феррейра (30), 4:1 — Тайсон (55), 5:1 — Тайсон (57), 6:1 — Марлос (68), 7:1 — Едуардо (86), 8:1 — Бернард (89)
«Вор­скла» (Пол­та­ва) — «Сталь» (Дніп­ро­дзер­жинськ) — 0:0
«Зо­ря» (Лу­ганськ) — «Кар­па­ти» (Львів) — 4:1
Голи: 1:0 — Любенович (5), 2:0 — Будківський (21), 2:1 — Окечукву (38), 3:1 — Тотовицький (42), 4:1 — Чайковський (61)
«Олександрія» — «Динамо» (Київ) — 0:2
Голи: 0:1 — Віда (15), 0:2 — Гусєв (44)
«Во­линь» (Луцьк) — «Чор­но­мо­рець» (Оде­са) — 1:1
Ãî­ëè: 0:1 — Смирнов (45), 1:1 — Дудік (90)
«Го­вер­ла» (Уж­го­род) — «Олім­пік» (До­нецьк) — 0:2
Голи: 0:1 — Гошкодеря (7), 0:2 — Моха (49)

Михайло ГЕРАСИМЕНКО та Антон ШУЛЬГА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».