Футбол[col=130]
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 01 Квiтень 2016 12:30

Дві перемоги команди Фоменка

Rate this item
(0 votes)

На­ціо­наль­на збір­на Ук­раї­ни з фут­бо­лу про­ве­ла два по­єдин­ки, які за тра­ди­цією вва­жа­ють «то­ва­ри­ськи­ми», а тре­не­ри і фа­хів­ці во­лі­ють на­зи­ва­ти їх «кон­троль­ни­ми», бо да­ють змо­гу про­кон­тро­лю­ва­ти рі­вень тих ви­ко­нав­ців, яких на­став­ни­ки коман­ди но­мер один най­час­ті­ше ба­чать по те­ле­ві­зо­ру, а не в ре­аль­но­му жит­ті.

В Одесі в зустрічі з кіпріотами і в Києві в матчі з валлійцями тренерський штаб «синьожовтих» отримав багато інформації не лише про «залізних» гравців основного складу, а й про тих, хто лише бореться за свій шанс зіграти в червні на полях Франції в матчах чемпіонату Європи.
На початку збору головний тренер збірної України Михайло Фоменко нарікав на велику кількість травмованих.

«За всю мою тренерську кар’єру в збірній такої великої кількості травмованих і хворих ще не було. У Хачеріді ангіна — він поки сидить на уколах. Рибалка травмований. Коноплянка травмувався в останній грі (в Іспанії за «Севілью». — Ðåä.), в якій виглядав непогано, — Євген має надрив задньої поверхні стегна. Ракицький теж травмований. З огляду на таку ситуацію, ми вирішили викликати Селіна і Путівцева, який нині грає у польському клубі «Термаліка», — сказав Фоменко.
Водночас наставник відзначив високу мотивацію підопічних.
«Хлопці чудово розуміють, що на них чекає попереду. Чемпіонат Європи у кар’єрі буває, відверто кажучи, нечасто. Так що всі із задоволенням приїжджають до розташування збірної. Проведення товариських поєдинків є частиною нашої планомірної підготовки до фінальної частини Євро2016», — зазначив тренер.
Фоменко також оцінив суперників і аргументував потребу зустрічі саме з ними.
«Команда Уельсу за стилем схожа на Північну Ірландію, з якою ми зіграємо у другому турі групового турніру Євро2016. Що ж до Кіпру, то мені пригадуються нещодавні відбіркові матчі з Люксембургом, що простими для нас не були. Тоді за тиждень до гри ми хлопцям казали, що в складі цієї команди виступають футболісти з клубів європейських ліг.
У збірної Кіпру — те ж саме. Рівень футболу в Європі піднявся. Ви самі знаєте, скільки було в історії футболу сюрпризів, коли аутсайдери відбирали очки у лідерів. «Простих» команд зараз немає», — резонно зауважив Михайло Фоменко.
Гра в Одесі підтвердила аргументованість його позиції. «Синьожовті» розпочали набагато активніше за гостей, граючи з Денисом Бойком у воротах і польовими гравцями — Кучером, Федецьким, Шевчуком, Путівцевим, Степаненком, Гусєвим (ветерана в перерві замінив Петряк), Гармашем (замість нього на другий тайм вийшов Малишев), Ротанем (Коваленко, 46), Зозулею та Ярмоленком.
Тількино українці вмикали швидкість, кіпріоти ґавили завершення атак. А от коли господарі довго розігрували свої комбінації, то захисні побудови гостей вправно перекривали вільні зони. Перший момент уже на сьомій хвилині мав Ярмоленко, але він влучив у захисника після пасу від Шевчука.
Кіпр уперше дістався володінь Бойка ближче до середини тайму, коли Ефрем завдав неточного удару, а Мітідіс не зумів нормально влучити по м’ячу, перебуваючи перед воротами українців. Після цього хлопці з острівної країни відвели гру подалі, ближче до центру поля. При цьому гості не цуралися фолити.
Фол наприкінці тайму і призвів до взяття воріт. Ротань на 40й хвилині навісив зі штрафного, Зозуля головою пробив у голкіпера Панайї, який відбив м’яч перед собою, а Степаненко вдало зіграв на добиванні. Мав Тарас відкривати рахунок ще раніше, коли також опинився на добиванні після спроби все того ж Зозулі, але в тому епізоді вдало зіграв воротар, який заблокував удар.
Другий тайм у виконанні збірної України минув у супроводі замін. Молоде тріо в складі Коваленка, Петряка та Малишева, яким Фоменко довірив вийти на весь другий тайм, показало себе з непоганого боку. Вони створювали гостроту в атаці, постійно тримаючи захист Кіпру в напрузі. Коваленко в одному з епізодів мав подвоювати рахунок, але з 10 метрів пробив головою повз стійку воріт.
З іншого боку, українці відверто провально відіграли на останніх хвилинах в обороні. Команди почали грати на зустрічних курсах, і в цьому компоненті гості виглядали краще. Путівцев не витримав напруження дебютної зустрічі та помилився у двох моментах. У другому з них лише стійка врятувала Бойка після удару Сотіріу.
Завершився матч сейвом Бойка. Денис у стрибку дістав удар головою у виконанні все того ж Сотіріу. Таким чином, із рахунком 1:0 збірна України здобула соту перемогу у своїй історії.
На відміну від поєдинку з кіпріотами, в київському матчі проти іншого учасника Євро2016 — команди Уельсу тренерський штаб «синьожовтих» використав мінімум замін. «Основа», така, якою її бачать наставники на цей момент (без травмованих Коноплянки чи Ракицького), провела на полі весь поєдинок. Лише Руслан Ротань після чергового голевого пасу зі штрафного залишив поле після години ігрового часу, щоб на домашній арені «Олімпійського» з’явився динамівець Сергій Сидорчук.
У воротах зіграв П’ятов, у поле, крім капітана Ротаня, вийшли також Ярмоленко, Хачеріді, Гармаш, Степаненко, Кучер, Шевчук, Коваленко, Федецький та Зозуля.
Валлійці приїхали до Києва без двох своїх головних зірок — Гарета Бейла та Аарона Ремзі, які виступають за мадридський «Реал» і лондонський «Арсенал» відповідно.
Критики закидають збірній України безбарвний футбол із мінімумом моментів у форварда Зозулі та інших виконавців. Можливо, більше, ніж інші, старався Коваленко, який щодуху намагається довести своє право на гру в «основі» команди.
Єдиний гол у зустрічі був забитий на 28й хвилині після дотепно розіграного штрафного, який заробив, до речі, Віктор Коваленко. Вигадливий виконавець стандартів Руслан Ротань замість банального навісу запустив «парашут», адресатом якого приблизно на куті воротарського майданчика був Андрій Ярмоленко. Саме він класним ударом зльоту увігнав м’яч у ще не прикритий воротарем Хеннесі ближній кут воріт валлійців.
За всю гру господарі завдали в площину воріт гостей із Туманного Альбіону всього три удари, та й за іншими показниками статистики збірна Уельсу переважала наших співвітчизників. І це сталося в поєдинку, де головні зірки валлійського футболу не грали. Тож попри формальне задоволення від другої поспіль перемоги з «гросмейстерським» рахунком 1:0, запитань до гри «синьожовтих» на цьому етапі підготовки виникає більше, ніж відповідей.
Один із наставників українців Андрій Шевченко після гри поставив своїм підопічним «тверду четвірку». «Чому мало ударів? Поперше, це непростий суперник. Вони не давали простору, правильно пересувалися. Це сучасний футбол, за якого вся команда має правильно рухатися. Сьогодні завдання було — грамотно зіграти в плані компактності», — відповів Шевченко на частину закидів.
Поєдинок проти команди Уельсу став останнім для «синьожовтих» домашнім перед Євро2016. Наступні контрольні матчі збірна проведе на виїзді.

Михайло ГЕРАСИМЕНКО та Антон ШУЛЬГА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».