Футбол[col=130]
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Квiтень 16, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 25 Березень 2016 20:44

Еврооптимісти з «Шахтаря»

Rate this item
(0 votes)

До­нець­кий фут­боль­ний клуб «Шах­тар» упев­не­но увій­шов до чис­ла вось­ми най­кра­щих ко­манд Лі­ги Єв­ро­пи УЄФА і, зва­жа­ючи на ре­зуль­та­ти же­реб­ку­ван­ня чверть­фі­наль­ної ста­дії, має ви­со­кі шан­си при­єд­на­ти­ся й до квар­те­ту про­від­них ко­манд дру­го­го за прес­тиж­ніс­тю єв­ро­куб­ка.

З бельгійським «Андерлехтом» підопічні Мірчі Луческу розібралися дуже впевнено. У львівській зустрічі визначальними стали три хвилини в середині першого тайму. Коли після стартового тиску «Шахтаря» гравці бельгійського клубу й самі стали загрожувати воротам Андрія П’ятова, гірники на 21й та 24й хвилинах двічі продемонстрували вразливість оборонних конструкцій «Андерлехта».

До першого гола «Шахтаря» причетний насамперед молодий Віктор Коваленко, який свій вихід сам на сам під кутом до воріт Сільвіо Прото не реалізував, проте з гри не виключився, не дав м’ячу вийти за межі поля, а після цього викотив його на Тайсона. Бразильцеві ж залишалося тільки продемонструвати свою техніку і забити в дальній кут — голкіпер ще не встиг зайняти свою позицію.
Невдовзі м’яч удруге опинився у сітці воріт гостей. Цього разу відзначилася оборонна лінія команди Луческу: Даріо Срна виконав фірмовий навіс із флангу, а Олександр Кучер виграв повітря і подвоїв рахунок, скориставшись неузгодженістю в діях оборонців і голкіпера гостей.
Але і на цьому команда в помаранчевочорній формі не зупинилася і продовжила тероризувати ворота Прото. Слушні для взяття воріт моменти були у Феррейри, Едуардо і Малишева, однак до перерви більше забитих м’ячів уболівальники не побачили.
А от по перерві господарі трохи розслабились, і це ледь не зіграло з ними злий жарт. «Андерлехт» став діяти розкутіше, П’ятову все частіше доводилося вступати у гру, і в одному з епізодів на 68й хвилині гірники пропустили прикрий м’яч, автором якого став Ашипмонг.
На відміну від рахунку 2:0, результат 2:1 є досить непоганим для гостьової команди в двоматчевому протистоянні, тому «Шахтар» вимушений був активізуватися знову, хоча в нападі відверто бракувало заміненого в перерві через незначне ушкодження «мотора» атак донеччан — Тайсона.
На 78й хвилині після кутового третій гол у ворота суперника головою забив Едуардо, який тількино вийшов на заміну, згодом непогані нагоди були у Бернарда й Нема, однак до фінального свистка рахунок залишився незмінним — 3:1.
У матчівідповіді команди грали за результатом — «Андерлехт» шукав ключів до воріт П’ятова, гірники цілком погоджувалися просто не пропустити.
Бельгійський клуб хоча і володів територіальною перевагою, але моментів для взяття воріт майже не мав. Українському воротарю за весь матч так і не довелося посправжньому вступити у гру, рятуючи команду. Господарі подали чимало кутових, були й штрафні, але оборона «Шахтаря» була на висоті. Єдина прикрість — нова дискваліфікація Олександра Кучера, який, як і в зустрічах попереднього раунду проти німецького «Шальке», знову примудрився отримати дві жовті картки за 90 хвилин.
Брудно впродовж всієї гри діяли і господарі, в більшості вони зіграли небагато — хвилини за три після вилучення Тайсона пряму червону картку отримав Мбоджі, котрий за межами поля «заїхав» шипами в ногу Феррейрі і робив це навмисно.
Покарання за таку гру від «Андерлехта» знайшло господарів поля вже в доданий арбітром час, коли спрацювали заміни Луческу. Після пасу Дентіньйо Едуардо сам на сам переграв Прото і приніс «Шахтареві» перемогу, а Україні — чергові очки до таблиці коефіцієнтів УЄФА.
І гірники цілком можуть продовжити свій шлях у Лізі Європи, оскільки із семи ймовірних суперників, серед яких були, приміром, дортмундська «Боруссія» чи «Ліверпуль», жереб у штабквартирі УЄФА в швейцарському Ньйоні обрав не такого грізного опонента — португальську «Брагу». Щоправда, цей колектив не варто й недооцінювати, адже в 1/8 фіналу португальці прибрали зі свого шляху турецького гранда — «Фенербахче». Після мінімальної поразки в Туреччині (0:1) команда Пауло Фонсеки на домашньому стадіоні взяла гідний реванш — 4:1.
Перший матч у протистоянні українського і португальського клубів відбудеться 7 квітня в Бразі, а матчівідповідь заплановано на 14 квітня у Львові. Інші пари чвертьфінальної стадії Ліги Європи є такими: «Вільярреал» (Іспанія) — «Спарта» (Чехія), «Севілья» (Іспанія) — «Атлетик» (Іспанія), «Боруссія» (Німеччина) — «Ліверпуль» (Англія).

Михайло ГЕРАСИМЕНКО та Антон ШУЛЬГА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».