Футбол[col=130]
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 25, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 25 Грудень 2015 14:08

Чим менше, тим краще?

Rate this item
(0 votes)

У Києві відбулося перше засідання Робочої групи із зміни формату чемпіонату України з футболу у Прем’єр-лізі. Найпопулярнішим варіантом стало скорочення ліги до дванадцяти команд. Крім телевізійників, цей варіант підтримала і більшість клубів, у тому числі «Динамо» та «Шахтар».
Головна причина скорочення — фінансова нестабільність кількох клубів. Однак у цьому питанні варто подивитися на Європу — як там поводяться з командами, які мають фінансові проблеми? Візьмемо хоча б італійський футбол. Там Серія А і федерація футболу і грошима допомагали «Пармі» (клуби, до речі, теж), і покупця шукали на клуб (не знайшли, але це вже інше питання).
Що зробила Українська Прем’єр-ліга для «Металурга», «Металіста», «Говерли» або «Чорноморця»? Ці чотири клуби, за неофіційною інформацією, через проблеми з фінансами мають залишити вищий дивізіон українського футболу. Допомогла фінансами? Шукала покупців? Розробила якісь норми і закони для можливості відібрати клуби у горе-власників та продати їх тим, хто буде хоча б зарплати виплачувати? Я нічого про це не чув і взагалі не помітив, щоб офіційний сайт УПЛ якось реагував на ситуацію в тому ж таки запорізькому «Металурзі».

Ну помер собі клуб і помер. Знімемо з чемпіонату, скоротимо кількість команд — і знову у нас все буде в порядку, і всі учасники Прем’єр-ліги більш-менш пристойно виглядають, і кількість матчів з інтригою та усім іншим збільшується. Але чи дасть скорочення ліги до дванадцяти команд хоч якусь гарантію, що команди, які залишаться, не повторять шлях «Металурга» чи «Металіста»? Таких гарантій ніхто не дає. Лише видимість, лише красиву картинку — «у нас все нормально, клубів-боржників в УПЛ немає».
Але вони будуть у першій лізі. Хоча Прем’єр-ліга створювалася сім років тому якраз для того, щоб унеможливлювати такі ситуації. А чим клуби першої ліги не вгодили? Два новачки нинішнього сезону зараз займають 7 і 9 місця. Тобто це не через слабкий рівень новачків лігу скорочують, а через те, що вона, ліга, не може дати ради своїм давнім членам. Три з чотирьох (крім «Говерли») цю лігу засновували. «Металіст» відіграв в УПЛ усі сезони, «Металург» і «Чорноморець» пропустили по одному. І регулярно всі внески в лігу платили. І що вони мають у підсумку? Нічого. Ліга за 7 років свого існування ні грошей не почала нормально заробляти для клубів, ні механізмів не напрацювала для врятування команд. Тож який сенс в існуванні УПЛ? Жеребкування проводити? Думаю, з цим якось і без цієї надбудови впораються.
А найсмішніша інформація (знов-таки, неофіційна), що Прем’єр-лігу скоротять до дванадцяти команд лише на два сезони, а потім повернуться до шістнадцяти. Тут узагалі лише одне на думку спадає: «Зараз ми цих голодранців викинемо, а за два роки, дивись, у країні щось зміниться, у власників команд гроші з’являться, і ми більше не будемо ганьбитися з цими багаторічними невиплатами зарплат чи банкротами посеред сезону». Чи хтось всерйоз думає, що той же «Металіст» або «Чорноморець», вилетівши в першу лігу, почнуть принципово нове життя і повернуться в оновлений 16-командний чемпіонат на білому коні? І до того ж варто наголосити, що змінювати умови проведення турніру під час проведення чемпіонату — це, м’яко кажучи, не правильно.
Друге засідання групи, на якому вже більш детально розглянуть формулу проведення наступного чемпіонату, відбудеться 20 січня 2016 року.

Михайло ГЕРАСИМЕНКО та Антон ШУЛЬГА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».