Футбол[col=130]
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 11 Грудень 2015 18:03

«Шахта𻠘– зимовий чемпіон!

Rate this item
(0 votes)

Пе­ре­не­се­ні ба­та­лії 12-го ту­ру на­реш­ті знай­шли своє вті­лен­ня в се­ми мат­чах ко­манд ви­що­го ди­ві­зіо­ну чем­піо­на­ту Ук­раї­ни з фут­бо­лу. Цей тур вий­шов без­ком­про­міс­ним — ли­ше в од­но­му по­єдин­ку бу­ла за­фік­со­ва­на ні­чия.

Наприкінці року донецький «Шахтар» набрав непогану ігрову форму. В останніх семи матчах гірники не забивають менше трьох м’ячів. До цього списку потрапили київське «Динамо» та мадридський «Реал». Не обійшлося без трьох забитих м’ячів і у ворота «Карпат», яких футболісти донецького клубу приймали в Одесі.
Донеччани вже з перших хвилин дали зрозуміти, хто буде грати першим номером. Утім, «Карпати» цьому несильно засмутилися.

Перший гольовий момент гірники створили на 12-й хвилині, коли після удару з гострого кута Феррейри команду врятував Підківка.
Гості відповіли вже через три хвилини, коли після стандарту головою непогано пробивав Гуцуляк, однак м’яч пройшов повз ворота. Як виявилося, це і був найкращий момент «Карпат» за весь матч. У першому таймі мав ще кілька нагод Феррейра, однак аргентинцю явно не вистачало влучності. А на 35-й хвилині Марлос влучив у штангу.
Завершення першого тайму повністю пройшло під акомпанемент атак «Шахтаря», проте забити підопічним Луческу так і не вдалося. У перерві Містер випустив замість Феррейри Едуардо і не прогадав. Саме хорват вивів свою команду вперед на 56-й хвилині.
Після цього швидкості у матчі знизилися. «Карпати» продовжували захищатися. Але за 10 хвилин до фінального свистка гості таки спробували зрівняти рахунок, втім, до гостроти біля воріт Каніболоцького справа так і не дійшла, а відкриті зони дозволили «Шахтарю» забити ще двічі.
На 86-й хвилині швидка комбінація гірників завершилася влучним ударом Ісмаїлі, а ще через дві хвилини своє ім’я у протокол записав Алекс Тейшейра. Донеччани здобули переконливу перемогу з рахунком 3:0, а з нею і звання «зимового чемпіона».
Усім відомо, які проблеми має запорізький «Металург». Зважаючи на це, головним питанням матчу з «Динамо» було, скільки м’ячів заб’ють кияни у ворота запоріжців. Сергій Ребров виставив на цей матч практично основний склад, за винятком Петровича та Морозюка.
У першому таймі динамівці відзначилися лише двічі. Це зробили Ярмоленко і Петрович. У перерві Ребров зняв Ярмоленка та Гонсалеса, а після гола Теодорчика — і самого поляка. Шанс пограти отримали Беланда, Гусєв і Кравець. І якщо Юнес з Артемом свої моменти не використали, то Гусєв відзначився дублем. Ще один м’яч — на рахунку Гармаша.
Отож прогнозована перемога «Динамо» і на зимову перерву кияни та донецький «Шахтар» пішли, маючи однакову кількість очок. А «Металург» буде сподіватися, що фінальний свисток Олександра Іванова у поєдинку в Києві не стане фінальним в історії запорізького клубу.
Криза в дніпропетровському «Дніпрі» продовжує набирати обертів. Після поразок від «Лаціо» та «Ворскли» на «Дніпро Арені» команда були бита і «Волинню». Новини про виплату заборгованості гравцям «Дніпра» мали надихнути команду на вихід з ігрової кризи, але вийшло навпаки. У «Волині» ж бажання грати хоч відбавляй.
Щоправда, у першому таймі «Дніпро» повністю переграв свого суперника. Луцьку команду від пропущених м’ячів рятувала лише чудова реакція Артема Кичака. Під завершення тайму гості прокинулися і вирівняли гру. У перерві Мирон Маркевич замість капітана команди Ротаня випустив на поле Даніло, який, у свою чергу, був замінений ще до закінчення поєдинку.
Після заміни футболіст навіть не підійшов до лави запасних, а відразу пішов у роздягальню. У другому таймі ініціатива повністю перейшла до гостей, що і втілилося у забитий м’яч.
На 85-й хвилині відзначився Шарпар. Нападник «Волині» забивав чи то спиною, чи то за допомогою руки. Бойко сигналізував арбітру, що Шарпар порушував правила, однак рефері Абдула цей м’яч зарахував. «Дніпро» у завершальні хвилини намагався зрівняти рахунок, але робила це команда Маркевича непереконливо.
Якщо лідерство у чемпіонаті донецького «Шахтаря» та київського «Динамо» — звична річ, то третє місце луганської «Зорі» стало певною несподіванкою, хоча цілком заслуженою. В останньому перед зимовою перервою матчі футболісти з Луганська перемогли на виїзді полтавську «Ворсклу».
У поєдинку, в якому по організації і малюнку гри команда Василя Сачка переважала свого суперника, дві помилки стали фатальними для господарів. Команди розпочали зустріч на високих швидкостях. Однак ближче до середини першого тайму перевага перейшла до господарів. Полтавська команда за рахунок високого пресингу, виграних підборів та агресивності не давала супернику нічого зробити в центрі поля. Також активно працювали фланги.
На 20-й хвилині саме передачею з флангу на ідеальну ударну позицію вивели Бартуловича, але воротаря Младену пробити не вдалося. У свою чергу, «Зоря» турбувала Богуша не так часто.
На початку другої половини зустрічі малюнок гри не змінився. «Ворскла» атакувала, а Зоря тримала оборону. Але на 54-й хвилині Дитятьєв припустився дитячої помилки в простій ситуації, віддаючи поперечну передачу на голкіпера. Шиндер таким подарунком скористався на всі сто відсотків і вивів свою команду вперед.
Після цього вже «Зоря» відчула кураж і почала притискати суперника до його воріт. Гра стала проходити більше під диктовку команди Юрія Вернидуба. На 74-й хвилині після розіграшу штрафного полтавський клуб знову пропустив. І знову сталася помилка в обороні під час розіграшу стандарту, коли захисники загубили Гордієнка, і тому нічого вже не залишалось, як просто переграти голкіпера.
Ре­зуль­та­ти всіх мат­чів 12-го ту­ру:
«Шах­тар» (До­нецьк) — «Кар­па­ти» (Львів) — 3:0
Го­ли: 1:0 — Едуардо (56), 2:0 — Ісмаїлі (86), 3:0 — А. Тейшейра (88)
«Ме­та­лург» (За­по­ріж­жя) — «Ди­на­мо» (Ки­їв) — 0:6
Го­ли: 0:1 — Ярмоленко (8), 0:2 — Петрович (22), 0:3 — Гармаш (47), 0:4 — Теодорчик (61), 0:5 — Гусєв (87, пен.), 0:6 — Гусєв (90+2)
«Вор­скла» (Пол­та­ва) — «Зо­ря» (Лу­ганськ) — 0:2
Го­ли: 0:1 — Будківський (55), 0:2 — Гордієнко (74)
«Го­вер­ла» (Уж­го­род) — ФК «Олек­сан­дрія» — 1:2
Го­ли: 0:1 — Голенков (32), 1:1 — Хльобас (41), 1:2 — Запорожан (90)
«Дніп­ро» (Дніп­ро­пет­ровськ) — «Во­линь» (Луцьк) — 0:1
Го­л: Шарпар (85)
«Сталь» (Дніп­ро­дзер­жинськ) — «Олім­пік» (До­нецьк) — 1:0
Го­л: Кучеров (16)
«Ме­та­ліст» (Хар­ків) — «Чор­но­мо­рець» (Оде­са) — 2:2
Го­ли: 0:1 — Смирнов (4), 1:1 — Родич (33), 2:1 — Прийомов (57), 2:2 — Коркішко (62)

Михайло ГЕРАСИМЕНКО та Антон ШУЛЬГА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».