Футбол[col=130]
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 04 Грудень 2015 12:19

Рекорд, антирекорд та скандал

Rate this item
(0 votes)

16-й тур чем­піо­на­ту Ук­раї­ни з фут­бо­лу у прем’­єр-лі­зі став най­ре­зуль­та­тив­ні­шим у ни­ніш­ньо­му се­зо­ні. В се­ми мат­чах коман­ди за­би­ли у во­ро­та су­пер­ни­ків 32 м’ячі. Але при цьо­му за по­єдин­ка­ми ту­ру спос­те­рі­га­ла най­мен­ша кіль­кість гля­да­чів. До то­го ж не обій­шло­ся без скан­да­лів.

Так, футболісти харківського «Металіста» на півгодини затримали початок матчу з «Олександрією». Вийшли на поле вони лише після того, як поспілкувалися з керівництвом команди, яке пообіцяло через тиждень почати ліквідовувати заборгованість із заробітної плати.
А в Луцьку місцева «Волинь» забила у ворота запорізького «Металурга» дев’ять м’ячів, пропустивши у власні лише один. І все б нічого, якби на підсумок цього матчу не була поставлена рекордна кількість грошей. Причому, за словами голови комітету етики та чесної гри Федерації футболу України Ігоря Кочетова, 15 тисяч доларів було поставлено на те, що в матчі буде забито більше восьми м’ячів, про що він попереджав тренерів обох команд напередодні початку матчу. А лідери першості — «Динамо» та «Шахтар» здобули чергові перемоги.

Ужгородська «Говерла», основу якої складають гравці «Динамо-2», не змогла скласти конкуренцію донецькому «Шахтарю» і зробити подарунок своїй головній команді. Вже з перших хвилин гри донеччани великими силами пішли вперед і моменти біля воріт господарів почали виникати один за одним. Мірча Луческу виставив свій найсильніший склад і очікував переконливої гри та перемоги.
На 9-й хвилині гості вийшли вперед. Відмінний удар зі штрафного вийшов у Ракицького. Несподівано швидко «Говерла» відігралася. На 16-й хвилині Хльобас зробив рейд до штрафного майданчика «Шахтаря» і прицільно пробив у кут воріт — 1:1. Такий рахунок дещо збив атакувальний порив «Шахтаря», але ненадовго. З 28-ї по 34-у хвилину донеччани забили ще тричі, а у господарів моментів для взяття воріт практично не було.
У другому таймі гості ще більш зібрано зіграли в захисті і зуміли провести дві результативні атаки. Обидва рази в ролі асистента виступав Срна, а забивав Тейшейра. Після дублю у ворота «Говерли» на рахунку бразильського легіонера гірників уже 21 забитий м’яч і він є беззаперечним лідером у бомбардирській гонці.
Гра київського «Динамо» з одеським «Чорноморцем» на засніженому полі НСК «Олімпійського» видалася досить цікавою. Після нічиєї з «Дніпром» у минулому турі одесити хотіли повторити сенсацію і у Києві. Але, на відміну від матчу з дніпрянами, поєдинок у Києві змушений був пропустити Владислав Калітвінцев, який грає в Одесі в оренді, а належить саме «Динамо».
За перші 20 хвилин у киян не змогли створити небезпечних моментів. Не виходили у господарів і удари здалеку. Єдиної помилки моряки припустилися під завісу тайму. І, як виявилося, вона стала фатальною. Даніло Сілва кинув у прорив по флангу Ярмоленка, і той зробив навіс на штрафний майданчик, де всіх випередив Гонсалес — 1:0.
Другий тайм динамівці почали набагато активніше і в одному з епізодів Юрій Вакс призначив сумнівний пенальті. На його думку, захисник гостей Петько притримав Ярмоленка під час навісної подачі. Але такі моменти у матчі трапляються досить часто і за них пенальті зазвичай не призначають. Сам потерпілий і виконав «вирок», влучивши точно у кут воріт — 2:0.
«Чорноморець» довго відходив від такого удару долі, а «Динамо» своїми шансами не скористалося. То Гонсалес влучив у поперечину, то зовсім трішки не вистачило Теодорчику, щоб віддати точний пас, то інші нападники киян не дотягнулися до прострілів, то свою команду рятував голкіпер.
Після цього гості скоротили розрив у рахунку. Спочатку Ковалець отримав навісну передачу, прибрав захисника та пробив метрів із 13, але врятував Рибка. А через 10 хвилин воротар помилився. Він не зафіксував удару Коркішка і на добиванні першим виявився саме Ковалець. Однак до другої сенсації поспіль моряки не дотягнули — не вистачило часу та й моментів у них більше не було.
У поєдинку «Дніпро» — «Ворскла» початок матчу був за гостями. Вже на першій хвилині передачу з флангу від Бартуловича не зумів замкнути Сімінін, пробивши головою повз ворота. Дніпропетровці перехопили ініціативу, багато володіли м’ячем, утім, моментів біля воріт Богуша фактично не виникало. Гості відповіли моментом на 16-й хвилині, але удару Громова не вистачило потужності, тому Бойко без проблем загрозу ліквідував. Середину тайму команди провели у боротьбі за центр поля і серед реальних нагод можна пригадати лише «пожежу» у штрафному майданчику Богуша, який двічі прийняв на себе удари з близької відстані.
Після цього фактично відразу спрацював усім відомий неписаний футбольний закон, який дозволив Турсунову відкрити рахунок. Початок другого тайму ознаменувався моментом у виконанні Селезньова, проте удар Євгена вийшов слабким. Загальний малюнок гри особливо не змінився — господарі грали першим номером, гості переважно діяли на контратаках.
Одна з таких контратак дозволила підопічним Сачка рахунок подвоїти. Автором другого забитого м’яча став Шиндер, який скористався рикошетом від Ткачука. Після цього полтавська команда сконцентрувалася на захисті власних воріт, а господарі майже нічого не створили.
Один раз підопічних Сачка врятувала стійка воріт після удару Матеуса. У підсумку «Ворскла» довела справу до перемоги і повернулася на п’яту сходинку турнірної таблиці. «Дніпро» залишився четвертим і тепер відстає від луганської «Зорі», яка перемогла дніпродзержинську «Сталь» на три пункти.
Ультрас запорізького «Металурга» назвали матч із «Волинню» «договірним». Уже на 7-й хвилині «Волинь» перемагала з рахунком 3:0. Після цього фанати «Металурга» підпалили файєри з криками «договір», а згодом залишили стадіон. У грі було чотири пенальті у ворота «Металурга», а загальний рахунок матчу — 9:1 на користь «Волині».
Футболісти харківського клубу відмовлялися виходити на матч проти «Олександрії» через безгрошів’я. Гру затримали на 30 хвилин. Футболісти вимагали, щоб хтось із керівництва їм сказав, що вони досі потрібні. Гравцям зателефонував власник клубу Сергій Курченко. Він пообіцяв, що через тиждень дадуть гроші. Матч відбувся і «Металіст» програв — 0:2.
Результати всіх матчів 16-го туру:
«Карпати» (Львів) — «Олімпік» (Донецьк) — 4:1
Голи: 1:0 — Кожанов (15, пен.), 2:0 — Чачуа (20), 2:1 — Матяж (27), 3:1 — Ходоб’як (76), 4:1 — Кльоц (90)
«Зоря» (Луганськ) — «Сталь» (Дніпродзержинськ) — 2:1
Голи: 0:1 — Кулач (12), 1:1 — Кравченко (57, автогол), 2:1 — Будківський (63)
ФК «Олександрія» — «Металіст» (Харків) — 2:0
Голи: 1:0 — Пономар (60), 2:0 — Микицей (90)
«Волинь» (Луцьк) — «Металург» (Запоріжжя) — 9:1
Голи: 1:0 — Козьбан (1), 2:0 — Кобахідзе (4), 3:0 — Матей (7, пен.), 4:0 — Кобахідзе (23), 5:0 — Шарпар (36, пен.), 6:0 — Герасим’юк (44), 7:0 — Матей (54, пен.), 8:0 — Шарпар (58), 9:0 — Шарпар (82), 9:1 — Ігнатенко (90+2)
«Говерла» (Ужгород) — «Шахтар» (Донецьк) — 1:6
Голи: 0:1 — Ракицький (9), 1:1 — Хльобас (16), 1:2 — Тайсон (28), 1:3 — Марлос (30), 1:4 — Феррейра (34), 1:5 — Тейшейра (67), 1:6 — Тейшейра (73, пен.)
«Динамо» (Київ) — «Чорноморець» (Одеса) — 2:1
Голи: 1:0 — Гонсалес (43), 2:0 — Ярмоленко (48, пен.), 2:1 — Ковалець (86)
«Дніпро» (Дніпропетровськ) — «Ворскла» (Полтава) — 0:2
Голи: 0:1 — Турсунов (44), 0:2 — Шиндер (58)

Михайло ГЕРАСИМЕНКО та АНТОН ШУЛЬГА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».