Футбол[col=130]
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 13 Листопад 2015 23:59

Важкі перемоги лідерів

Rate this item
(0 votes)

Важ­ки­ми ви­да­ли­ся мат­чі 14 ту­ру чем­піо­на­ту Ук­раї­ни з фут­бо­лу для лі­де­рів пер­шо­сті. Ки­їв­ське «Ди­на­мо» здо­бу­ло не­прос­ті три оч­ки в по­єдин­ку про­ти дніп­ро­дзер­жин­ської «Ста­лі». У грі, яка очі­ку­ва­ла­ся більш прос­тою для коман­ди Реб­ро­ва, гос­по­да­рям вда­ло­ся ли­ше на остан­ніх хви­ли­нах ви­рва­ти пе­ре­мо­гу за­вдя­ки дуб­лю сво­го ка­пі­та­на — Ан­дрія Яр­мо­лен­ка. А «Шах­тар» пе­ре­міг «Олек­сан­дрію» не без пев­ної до­по­мо­ги ар­біт­ра.

Досить часто в українському футболі, коли у «Шахтаря» чи «Динамо» щось не виходить на полі, на допомогу приходить арбітр. Щось подібне трапилося і в поєдинку між «Олександрією» та «Шахтарем». Вже на 9-й хвилині арбітр «посадив» на картку центрального захисника господарів Шендрика, який притримував рукою гравця гірників. Таких карток у матчі можна було роздати досить багато, але саме це попередження стало в пригоді «Шахтарю».

Через кілька хвилин гості забили швидкий гол, коли ворота «Олександрії» розстріляв Дентіньйо. А вже за дві хвилини рахунок став нічийним. Степаненко у власному штрафному майданчику поклав на газон Пономаря, і суддя призначив пенальті, який чітко реалізував Запорожан — 1:1.
Після цього ініціатива перейшла до «Олександрії». Гравці «Шахтаря» почали нервувати, але на 34-й хвилині Шендрик зупинив руками Гладкого і був вилучений. Отримавши чисельну перевагу, донеччани зуміли її реалізувати ще в першому таймі. Вивів команду вперед Олександр Гладкий. У першому таймі арбітр Бойко міг вирівняти склади. На 39-й хвилині в ноги Запорожану грубо в’їхав Шевчук, котрий вже мав попередження. Однак рефері призначив лише штрафний.
На початку другого тайму в «Олександрії» мав момент Пономар, але з його ударом впорався Каніболоцький. Гості ж забили третій м’яч на 54-й хвилині. Після передачі Дентіньйо комбінацію ударом п’ятою завершив Тейшейра. На завершальних хвилинах «Шахтар» віддав ініціативу супернику і ледь не поплатився за це. Господарі знайшли сили на останній штурм і забили другий гол у ворота гірників. Мали вони ще один момент для того, щоб зрівняти рахунок, але фортуна була на боці донеччан — 3:2.
Поєдинок «Динамо» — «Сталь» розпочався за тотальної переваги динамівців, однак, окрім контролю м’яча, столичні футболісти більше нічого не могли запропонувати супернику. Гості намагалися оборонятися великими силами, а про атаки навіть не думали. Навіть більше — в перші 20 хвилин вони не могли перейти на половину поля суперника. Контратаки почали виходити ближче до завершення тайму.
А другий тайм команда Володимира Мазяра провела краще від суперника. На 58-й хвилині «сталевари» заробили небезпечний штрафний, який виконав Воронін. М’яч летів під поперечку, проте від проблем столичний клуб урятував Олександр Рибка. А кияни ніяк не могли награти хоч на щось подібне, і навіть вихід Буяльського та Гусєва, а також другий форвард на полі в особі Теодорчика особливо не додали потенціалу в атаці.
На останніх хвилинах матчу «Динамо» великими силами пішло в атаку, і в команди стали з’являтися моменти. Ярмоленко таки забив після передачі Буяльского. «Сталь» у доданий час спробувала нав’язати супернику свою гру, однак після чергової атаки кияни знову «розібрали» ослаблений і виснажений захист «сталеварів», і Ярмоленко записав на свій рахунок другий гол — 2:0.
«Дніпро» зумів оговтатися від розгромної поразки у Лізі Європи від «Сент-Етьєна», здобувши перемогу в чемпіонаті України над «Говерлою». Легкою цю звитягу назвати важко, адже прихильникам дніпропетровської команди довелося понервувати, особливо в першому таймі, коли ужгородці також переходили у контрнаступи. Перед поєдинком тренер В’ячеслав Грозний казав, що його підопічні не бояться «Дніпра», але реально розуміють, що «синьо-біло-блакитні» сильніші. Тому наставник відверто пообіцяв: «Тролейбусно-трамвайний парк біля штрафної ставити не будемо, однак «автобус» точно буде, і великий».
Наставник «Дніпра» Мирон Маркевич змінив склад після програшу у Франції, давши шанс тим гравцям, які у старт потрапляють нечасто. Від самих стартових хвилин «дніпряни» взяли контроль у власні ноги, але швидкий гол забити не вдалося.
Що ж до гостей, то вони досить грамотно виходили у контратаки, іноді навіть пресингували господарів на їхній половині поля. В окремих епізодах «Говерла» виглядала симпатично, однак цього було замало, щоб створити небезпеку біля володінь Бойка. Хоча одного разу Хльобас ледь не вийшов віч-на-віч. Дуглас у підкаті тоді не дав йому це зробити.
Друга половина почалася за рівної гри, без моментів. Тому гол «Дніпра» виглядав дещо нелогічним. Та гол є гол. Матеус отримав м’яч, пройшов із ним до лінії штрафного майданчика, звідки і пробив. Стався рикошет, і голкіпер Рудько відреагувати на цю підступність не зміг. Відправивши суперника в нокдаун, через 10 хвилин господарі «добили» закарпатців. Селезньову дали двічі поспіль бити із забійної позиції. Після цього команди припинили створювати небезпеку, більше перепасовуючись у центрі поля.
Лише на останніх хвилинах «Говерла» в особі Ряшка ледь не відквитала один гол. Але спочатку м’яч після рикошету пролетів повз стійку, а з другим упорався Бойко. Тож 2:0 — перемога «Дніпра», він повернув собі третє місце, яке втрачав лише на добу.
Результати матчів 14-го туру:
«Зоря» (Луганськ) — «Металург» (Запоріжжя) — 4:1
Голи: 1:0 — Караваєв (5), 2:0 — Малиновський (28), 3:0 — Будківський (59), 4:0 — Караваєв (90), 4:1 — Жураховський (90+2)
«Чорноморець» (Одеса) — «Олімпік» (Донецьк) — 0:2
Голи: 0:1 — Драченко (66), 0:2 — Моха (76)
ФК «Олександрія» — «Шахтар» (Донецьк) — 2:3
Голи: 0:1 — Дентіньйо (14), 1:1 — Запорожан (17, пен.), 1:2 — Гладкий (43), 1:3 — Тейшейра (54), 2:3 — Пономар (90+1)
«Карпати» (Львів) — «Металіст» (Харків) — 1:1
Голи: 0:1 — Прийомов (41), 1:1 — Голодюк (56)
«Волинь» (Луцьк) — «Ворскла» (Полтава) — 2:1
Голи: 1:0 — Політило (4), 2:0 — Козьбан (50), 2:1 — Дитятьєв (76)
«Дніпро» (Дніпропетровськ) — «Говерла» (Ужгород) — 2:0
Голи: 1:0 — Матеус (52), 2:0 — Селезньов (62)
«Динамо» (Київ) — «Сталь» (Дніпродзержинськ) — 2:0
Голи: 1:0 — Ярмоленко (88), 2:0 — Ярмоленко (90+4)

Михайло ГЕРАСИМЕНКО та Антон ШУЛЬГА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».