Футбол[col=130]
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 11 Вересень 2015 12:16

Команда Фоменка гарантує плей-оф

Rate this item
(0 votes)

Фут­боль­на збір­на Ук­раї­ни за під­сум­ком ве­рес­не­вих мат­чів від­бір­но­го тур­ні­ру чем­піо­на­ту Єв­ро­пи 2016 ро­ку га­ран­ту­ва­ла со­бі що­най­мен­ше участь у мат­чах плей-оф. По­бо­ро­ти­ся за пер­ші два міс­ця в гру­пі С, які га­ран­ту­ють пря­ме по­трап­лян­ня до Фран­ції, вже нав­ряд чи вий­де.

Якщо брати вересневу сесію команди Михайла Фоменка окремо, то її цілком можна вважати успішною — чотири очки з шести можливих, упевнена перемога над білорусами і нічия на полі основного суперника в боротьбі за прямий вихід на Євро-2016. Але турнірна ситуація вимагала максимуму. І тут потрібно згадати, що, вочевидь, вирішальний поєдинок «синьо-жовті» програли рік тому, 8 вересня 2014-го, коли в Києві несподівано поступилися словакам.
Що ж до ігор у Львові і Жиліні, то якихось сюрпризів у цих матчах не сталося. 5 вересня у протистоянні з білорусами українці провели фантастичний перший тайм, можливо, найкращий у всьому відбірному циклі.


Вже на сьомій хвилині пас від П’ятова і помилка захисника гостей дали можливість Артемові Кравцю вийти на ударну позицію у штрафному майданчику. Нападник пробив без обробки м’яча і переграв голкіпера збірної Білорусі Горбунова.
Українці продовжили наступ і після забитого гола, повністю перегравши, переборовши і перебігавши суперника. Особливо були активними Ротань, Коноплянка, Кравець та Гармаш.
Денис був ще й надто емоційним і закономірно на 14-й хвилині отримав від ізраїльського арбітра Лірана Ліані попередження за розмови, коли суддя не призначив пенальті за гру захисника білорусів рукою у штрафному майданчику.
Наприкінці матчу до першої додалася ще й друга жовта картка й вилучення, коли Гармаш вирішив упасти в штрафному майданчику суперника, вимагаючи ще одного 11-метрового удару.
Ще не минуло й півгодини гри, а перевага «синьо-жовтих» стала подвійною. На 30-й хвилині Ярмоленко забив у порожні ворота після того, як на фланзі захист білорусів «розібрали» Коноплянка і Шевчук.
А на 40-й хвилині господарі забили втретє. З пенальті відзначився Коноплянка.
У другому таймі українці відверто заощаджували сили на майбутній, значно важливіший поєдинок. Це позначилося на характері гри — гості стали значно частіше з’являтися поблизу воріт Андрія П’ятова.
На 62-й хвилині зусилля білорусів були винагороджені — Хачеріді порушив правила у власному штрафному майданчику, а екс-дніпропетровець Сергій Корніленко з 11-метрової позначки переграв голкіпера «синьо-жовтих». Таким чином, остаточний рахунок став прийнятнішим для гостей — 3:1.
У поєдинку зі словаками було багато боротьби і мало можливостей для взяття воріт. Обидві команди підійшли до матчу з кадровими втратами. В нашій команді незадовго до матчу з ладу вибув Анатолій Тимощук. пропускав матч через дискваліфікацію Денис Гармаш.
У словаків теж були втрати. Наставник команди Ян Козак порівняно з матчем проти Іспанії (який словаки програли без шансів — 0:2) змінив фактично півскладу. Не зміг допомогти команді Владімір Вайс, не встиг відновитися Ян Дюріца, однак повернулися в склад Мартін Шкртел та Юрай Куцка.
Якщо у першому таймі обидва колективи намагалися щось створити, то в другому гострих моментів фактично не було. Перший момент відбувся на 10-й хвилині поблизу воріт господарів поля, коли Коноплянка у своєму фірмовому стилі після флангового проходу змістився ближче до центра штрафного майданчика та завдав обвідного удару. На щастя для словаків, м’яч пройшов поруч зі стійкою воріт Козачика.
Словаки з відповіддю не забарился та створили загрозу біля воріт П’ятова вже через сім хвилин: Гамшик після скидки Мака пробивав зльоту під поперечину, а П’ятов у чудовому стрибку перевів м’яч на кутовий.
Ближче до середини тайму почалася обережна гра. Команди вели боротьбу за центр поля, до 37-ї хвилини українці випереджали суперника за порушеннями правил (11:9). Команда Михайла Фоменка більше ігрового часу проводила з м’ячем, але дивідендів це не приносило. Словаки вдавалися до тактики дрібного фолу, і по перерві їхня перевага у цьому компоненті стала мало не подвійною.
У другому таймі малюнок гри не змінився — боротьба, боротьба і ще раз боротьба. На певному етапі команди стали діяти повільніше та обережніше. Та потреба перемагати змушувала команду Фоменка розкриватися і частіше атакувати. Господарі отримували вільні зони, які намагалися використовувати в контратаках.
Свій останній по-справжньому небезпечний момент Україна мала на 74-й хвилині, коли Кравець обіграв опонентів у штрафному майданчику, але зробити акцентований удар приблизно з 11-метрової позначки вже не зміг.
Нулі на табло стадіону в Жиліні зберегли для словаків триочковий відрив від українців, який з огляду на жовтневий календар відбірного турніру, фактично гарантує команді Яна Козака путівку до Франції. Словакам залишилося прийняти білорусів і з’їздити до Люксембурга.
У цих двох матчах їм достатньо буде набрати три очки, щоб стати для українців недосяжними (у разі рівності очок перевага буде за словаками). Нашій команді після виїзду 9 жовтня до Македонії доведеться 12 жовтня прийняти іспанців.
Серед результатів поєдинків у групі С варто виокремити сенсацію — суботню перемогу люксембуржців над македонцями (1:0). У вівторок команду Македонії з таким же рахунком переграли вже на її полі іспанці, а білоруси були сильнішими за Люксембург — 2:0.
Тепер в активі іспанців стало 21 очко, словаки мають 19, українці — 16. Лідером серед аутсайдерів є Білорусь (7 очок), чотири бали здобув Люксембург, три мають македонці.
Збірна України ще має шанси на пряму путівку на Євро-2016. Але для цього у жовтні потрібно буде обіграти не лише Македонію, але й Іспанію. «Синьо-жовті» в такому разі стануть найкращими серед команд, які посядуть у своїх групах треті місця. Зараз у цих перегонах українці ведуть перед із 13 очками (поєдинки з шостою командою групи не враховуються), але на п’яти наступають угорці і хорвати, які мають по 12 балів.
Якщо ж жовтневе завдання-максимум виконати не вдасться, то в листопаді на наших співвітчизників чекатимуть стикові матчі. На цей момент серед потенційних суперників, крім двох уже перелічених збірних, — команди Албанії, Ірландії, Швеції, Словенії, Ізраїлю або Туреччини.

Михайло ГЕРАСИМЕНКО та Антон ШУЛЬГА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».